Tako dolgo traja zaljubljenost

In zakaj sčasoma vedno mine.

5.8.2016 ob 11:00

poletje_shutterstock_318702839.jpg

Tokrat so fenomen zaljubljenosti pod drobnogled vzeli mehiški znanstveniki s tamkajšnje Nacionalne univerze. Ti so zapisali, da se zaljubljenost kaže z znaki kompulzivno-obsesivnega obnašanja. Zaljubljenec je dobesedno odvisen od druge osebe in tedaj, ko nanjo gleda skozi rožnata očala, trpi zaradi nespečnosti, pomanjkanja apetita, misli pa mu vedno uhajajo k njej.

Več dejstev o intimi poiščite na Facebooku

Nič novega, boste rekli. Morda pa niste vedeli, da se lahko v eno in isto osebo zaljubimo le enkrat in da občutkov, ki nas prevevajo ob nenadnem razhodu, z zaljubljenostjo ne gre enačiti, saj so kratke in prehodne narave.

Znova hormoni

Tudi zaljubljenost seveda ni trajna. Nasprotno, njeni »simptomi« s časoma minejo. Izzove jih namreč aktivacija določenih kemičnih spojin v možganih. Gre za kombinacijo testosterona, estrogena, dopamina, norepinefrina, serotonina in oksitocina. Ti vodijo do hormonskega neravnovesja, še tako močna pa tedaj, ko se zadeve znova postavijo na svoje mesto, usahne. 

zaljubljenost.jpg

Traja lahko največ štiri leta, tedaj se v najboljšem primeru spremeni v ljubezen in v najslabšem v čustveno ali spolno odvisnost. Lahko bi rekli, da je razhod nekje vmes med obema skrajnostima.

Vsaka zaljubljenost ima torej rok trajanja, glavni krivec za to pa so neromantične kemične reakcije v možganih. 

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)