Sedem razlogov, zakaj danes ne želi seksati

Če reče, da je utrujena, to lahko resnično pomeni samo, da je utrujena.

21.3.2019 ob 5:25

seks_zveza_par_ljubezen_postelja.jpg

Kadar ona ni ravno za seksi igrice, on najprej pomisli, da je naklonjenost izpuhtela in da ga ne ljubi več. A prehitri zaključki niso na mestu. Kot pravi seksologinja Tammy Nelson, se razlogi največkrat skrivajo povsem drugje, če pa ostanejo spregledani, spolno življenje para lahko povsem zamre. 

»On zaradi ene ali dveh zavrnitev neha spodbujati, saj se boji naslednjih odklonilnih reakcij, a prav to je narobe. Če želi ohraniti oziroma oživiti iskrice, je bolje namigovati še naprej,« je povedala za Huffington Post in skupaj s kolegi seksologi nanizala sedem najpogostejših dejavnikov, ki njo odvračajo od spolnih radosti.

1 V razmerju je nezadovoljna

»Pri večini pripadnic nežnejšega spola je spolno poželenje neposredno povezano z občutki v razmerju. Če je ona zaradi česarkoli v njem nezadovoljna, je seks zadnje, kar ji pride na misel,« je prepričana psihologinja Susan Krauss Whitbourne in v tem primeru partnerju svetuje, da se z njo pogovori o občutkih.

Morda bo navedla nekaj povsem banalnega, kot so denimo njegove brivske navade, ali bo razkrila večji razlog, kot je občutek, da ni spoštovana ali da se ji zdi, da v zvezi ni dovolj komunikacije. »Karkoli bo ubesedila, ko bo težava znana, je na vrsti njeno reševanje. V prid izboljšanja spolnega življenja in razmerja na sploh.«


2 Seks je zanjo boleč

Z leti pride modrost. In tudi spremembe v spolnosti. »Če seks v njej zbuja občutke nelagodja ali celo bolečino, ga kaj lahko zato zavrača,« meni spolna terapevtka Elizabeth McGrath. »Tako moški kot ženske so dovzetni za nihanja hormonov. Pri ženskah se ta odražajo kot spremembe razpoloženja, nižja samozavest ter tudi kot suhost nožnice.«

Če v tem grmu tiči zajec, je na njemu, da svoji dragi večkrat pove, da je zanj še vedno privlačna in poželjiva, ter ji pomaga do sprostitve. Dobrodošla je uporaba lubrikanta, ob tem McGrathova svetuje potrpežljivost: »Ženske za vzburjenje potrebujejo več časa, kot moški. Premalo navlažena nožnica med spolnim odnosom povzroča bolečine, kar lahko vodi v njeno zavračanje seksa. Naglica torej nikakor ni na mestu.«


3 On se je cele dneve ne dotakne

Seks je veliko več, kot samo seks. Dober se začne že daleč pred spalnico. Z naključnimi dotiki in poljubi ob vsaki priložnosti, ne zgolj med predigro.

»Z dotiki on svoji dragi sporoča, da je zanj privlačna. Z njimi vzdržuje fizično bližino in izraža naklonjenost,« pravi Nelsonova in moškim svetuje, naj svojo drago tedaj, ko sedita na kavču, primejo za roko, jo pobožajo po vratu in jo objamejo čez ramena ter dodaja: »Nikar se je ne dotikajte zgolj tedaj, ko namigujete na seks.«


4 Resnično je utrujena

"Ne nocoj, dragi, čisto sem izmučena," včasih pomeni samo eno: "Ne nocoj dragi, čisto sem izmučena." »Po napornem dnevu v službi in doma, to ni prav nič presenetljivega ali neobičajnega,« meni McGrathova.

Izčrpanost je dejstvo in vsak si mora včasih napolniti baterije. Če ona te priložnosti nima, se utrujenost odraža na njenem libidu.  Zato naj ji on večkrat priskoči na pomoč in jo tako razbremeni, kar bo pozitivno vplivalo na spolno življenje ter na odnos na sploh.


5 Mogoče ji je dolgčas

Že leta nazaj sta seksologa William Masters in Virginia Johnson zapisala, da je vse, kar je potrebno za zdravo spolnost, skrb za zdravje ter izkazovanje zanimanja za različne interese. Kar pomeni, da se morata predajati stvarem, ki veselijo oba. Ne samo v spalnici, temveč tudi, ali predvsem izven nje.

»S tem, ko bosta skupaj dejavna na drugih področjih, bosta krepila tudi spolno povezanost. Prav z nabiranjem vedno novih izkušenj, se ta namreč vselej okrepi in zraste,« je prepričana Susan Krauss Whitbourne. Raziskujta in odkrivajta torej nove hobije, s tem bosta iz odnosa pregnala dolgočasje, se povezala na vseh ravneh in začinila zadeve v spalnici.


6 Seks je postal rutina

Rutina se v dolgo zvezo s časoma prikrade. Seveda, če pri parterjih ni pripravljenosti, da bi z novostmi ohranjala iskrice. In prav ta je tista, zaradi katere on zanjo morda ni več spolno privlačen v takšni meri, kot je bil nekoč. 

»Da bi to vrnila na nekdanjo raven, se spomnita, kaj vaju je zagrevalo na začetku zveze in na teh temeljih nadgrajujta spolnost ter z njo povezane občutke,« svetuje seksologinja Dawn Michael. V pomoč bo morda že drugače urejena spalnica, ob tem uporabita domišljijo, igrajta vloge, zabavajta se, se dražita, ter na številne načine poskrbita, da bo med rjuhami vedno zabavno, s tem pa tudi vroče.


7 Ne občuti čustvene povezanosti

»Namesto, da ji on očita nezainteresiranost za seks, naj se nekoliko bolj osredotoči na čustveno povezanost,« svetuje Nelsonova in dodaja, da je ta tista, ki mnogim ženskam v razmerju manjka, to pa se odraža na nezainteresiranosti za seks. Kako to izboljšati? »Večkrat ji povejte, da jo cenite, poudarite, kaj vam je v vajinem razmerju najbolj všeč, izrazite, s čim vas najbolj razveseljuje tako v postelji kot izven nje in se o teh stvareh odkrito pogovarjajta.«

To so načini, ki zagotavljajo višjo čustveno povezanost, hkrati se bosta spomnila, zakaj sta se sploh drug v drugega zaljubila. »Zavest, da je ne jemljete kot samo po sebi umevno, ter vedenje da jo ljubite iz konkretnih razlogov, bosta dolg večer spremenila v izjemno seksi noč,« na srce polaga vsem moškim, ki se večkrat sprašujejo, zakaj njej včasih res ni do seksa. 


Avtorica:
 M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Osebna izpoved: Zakaj jo varam. In to ne samo z eno žensko ali pa 7 porednih seksi trikov, ki bi jih morala poznati vsaka ženska

Priporočamo tudi: Odpri oči! To je 5 jasnih znakov, da te samo izkorišča.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)