Nenavadna dejstva o kondomih

Motiš se, če misliš, da se o njih ne moreš naučiti nič novega.

20.3.2018 ob 3:00

slika_micna_ThinkstockPhotos-809426370.jpg

Dobro veš, da je le varna spolnost tista, ki prinaša užitke. Dobro veš tudi, da je pri zaščiti pred nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi nepogrešljiv kondom. O tej obliki zaščite je bilo napisanega in povedanega že toliko, da se ti zdi kar malo dolgočasna. A ko boš prebrala sledečih deset dejstev o kondomih, boš morala priznati, da so vse prej kot takšni.

Imajo dolgo zgodovino

Res je, da sta oblikovanje in izdelovanje kondomov v zadnjih 100 letih doživeli velik razcvet, a ti še zdaleč niso produkt sodobne družbe.

Najstarejši zgodovinski dokaz o njihovi uporabi so jamske poslikave iz jame Combarrelles v Franciji, pišejo na portalu Your Tango. Njihovo starost arheologi ocenjujejo na od 12.000 do 15.000 let.

Niso vedno prekrivali celega penisa

V 15. stoletju so moški na kitajskem glavico penisa prekrili s koščki naoljenega svilnatega papirja, Japonci pa so tedaj uporabljali "kapice" iz želvinega oklepa.

Predniki današnjega kondoma izhajajo iz 16. stoletja

Gabriele Fallopio je tisti, ki je razvil neposrednega prednika današnjega kondoma. Ta je tkanino, s katero so moški prekrili svoj organ, prepojil s posebnimi kemikalijami, svoje izdelke posušil, uporabniki pa so jih na penis pritrdili s trakom. Svojo stvaritev je preizkusil s pomočjo 1100 moških, ki so se z omenjeno zaščito ljubili z ženskami, okuženimi s sifilisom. Po tedanjih zagotovilih inovatorja, se bolezen ni prenesla na zdrave moške.

Nedvomno bi bil njegov način preverjanja danes označen kot neetičen.

Povprečno velik kondom lahko zadrži približno štiri litre vode

Če seveda v njem ni dotičnega dela moškega telesa. A vseeno dokaj impresivno. To je nedvomno podatek, ki dokazuje, da za vsakega obstaja dovolj velik kondom.

Kondom ne zmanjša občutljivosti

Morda je to nekoč res veljalo, a v sodobnem času kondomi ne vplivajo na občutljivost spolnega organa. Sodobna tehnologija omogoča izdelavo kondomov, ki ne kratijo užitkov, poleg tega so nekateri odličnega okusa in oblik, ki pripomorejo k še boljši spolni izkušnji in izrazitejšim orgazmom.

Nemška vojska in kondomi

Nemška vojska je bila prva velika institucija, ki je med svojimi člani spodbujala uporabo kondomov. In sicer v 19. stoletju. Kmalu, v 20. stoletju, so ji sledile ameriške oborožene sile. Posledično se je število obolelih za spolno prenosljivimi boleznimi znatno znižalo.

Kondomi so žensko skrivno orožje

Vseeno je, ali si v razmerju ali samska, ko se ti zahoče malo zabave, iz torbice vzemi kondom. Tako boš moškemu pokazala, da si samozavestna in da te ni strah vzeti tistega, kar si želiš. Super seksi.

Kondomi so postavili številne rekorde

Najdaljša veriga iz njih je tista iz 25.773 skupaj povezanih kondomov, največji mozaik iz kondomov je izdelan iz 685 uporabljenih zavojčkov, najdaljši kondom meri 12 metrov.

Številni jih ne znajo uporabljati

Čeprav se uporaba kondomov ne zdi nič zapletenega, številni še vedno ne vedo, kako jih nameščati. Prav nepravilna uporaba je najpogosteje tista, ki vodi v neučinkovitost te zaščite, več kot 130.000 radovednežev pa spletni iskalnik Google vprašalo, če lahko dvakrat uporabijo isti kondom.

Pri nakupu še vedno prisotna zadrega

En največjih razlogov, zakaj ljudje ne uporabljajo kondoma, je zadrega pri nakupu. Kajti misel, da bi ob tem naleteli na znanca, učiteljico ali šefa je tista, ki velikokrat nadvlada namero o varni spolnosti.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)