Štiri najpogostejše poškodbe med seksom

In kaj ob njih storiti.

17.2.2018 ob 6:05

poskodbe_pexels-photo-372020.jpg

Z dragim v postelji ne poznata meja. Odlično, kajti spontanost, strast, domiselnost so tisti, ki vama zagotavljajo močno spolno kemijo in čudovite orgazme. A pazita, da vama zadeve ne bi ušle iz rok in bi bila deležna katere od neljubih posledic strastne noči. Ali dneva. Kajti, verjela ali ne, te so več kot mogoče. Zlasti sledeče štiri, ki so jih nanizali na portalu Pop Sugar. Tudi v postelji velja: previdnost včasih ni odveč. Kaj vse vaju lahko sicer doleti?

Opekline

Da, prav si prebrala in ne, do njih ne pride le tedaj, ko se strastem predajata v kuhinji ob vročem štedilniku ali v dnevni sobi ob soju sveč. Pomisli na tisti užitek, ki vaju prevzame, ko vaju strast zamegli preden prideta do spalnice in se zadev lotita kar na preprogi v dnevni sobi.

Ob trenju, do katerega prihaja tedaj, ko golo telo polzi po grobih vlaknih vajine talne obloge, se na hrbtu, zadnjici pa tudi na rokah in nogah kaj lahko pojavijo poškodbe kože, ki spominjajo na opekline. Po videzu in po občutku.

"Kadar se na kožo vrši stalen pritisk, se ta na draženje odzove z vnetjem, včasih celo globljimi poškodbami in to je vse prej kot prijetno," je povedal Jamin Brahmbhatt, urolog iz bolnišnice Orlando. Takšne poškodbe, do katerih pride pri seksu na grobih površinah, po njegovih besedah še zdaleč niso redke.

Izlet na urgenco je v tem primeru odveč. Poškodovana mesta le premaži s primernim mazilom in koži dopusti, da se zaceli sama, drugič pa razmislita o tem, da bi na preprogo položila mehko odejo. Trenje na njej ne bo tako izrazito. 

Razpokana koža

Običajno do razpokane kože na intimnih predelih pride v neudobnih spolnih položajih, kjer se na občutljive dele telesa vrši veliko pritiska.

"Tako penis, kot vagina in tudi anus se ob močnih pritiskih poškodujejo, koža okoli spolovil pa zato razpoka," pojasnjuje urolog in dodaja, da do takšnih kožnih poškodb pogosteje pride pri neobrezanih moških in pri ženskah v menopavzi, ko telo ne proizvaja več dovolj naravnega lubrikanta. Zanje so dovzetnejši tudi diabetiki in tisti, ki uživajo določena zdravila: denimo oralno kontracepcijo, ki lahko izzove suhost vagine.

Če se težava pojavi, Brahmbhatt priporoča počitek, kar pomeni, vsaj nekaj dni brez seksa. V večini primerov se kožna poškodba pozdravi sama, lahko ji pomagaš z vlažilnim losjonom. Če pa vse skupaj spremlja krvavenje, obišči zdravnika. 

Poškodbe glave

Te nori seks popeljejo na povsem novo raven. A ne le tistega, v kopalnici pod prho, temveč tudi onega v postelji, ko se glava enega od partnerjev prepogosto sreča z vzglavjem postelje ali s steno.

Seks v kopalnici ali na drugih vlažnih površinah je tvegan. Hitro pride do zdrsa, padca in posledično udarca. Vendar omenjene poškodbe drugje niso ne izključene in ne redke.

Kaj storiti? "Odvisno od narave poškodbe," pravi strokovnjak in dodaja, da manjše buške izginejo same.
V kolikor gre za izdatnejše udrace, krvavitve ali celo sum na pretres možganov, tedaj ne oklevaj in obišči urgenco. "Izguba zavesti, bruhanje, slabo ravnotežje, meglen vid in vse močnejši glavobol niso nekaj, kar bi bilo pametno spregledati," svari Brahmbhatt.

Spodaj zataknjeni predmeti

"Nič ni narobe z eksperimentiranjem v postelji, a vse ima svoje meje. Zlasti pri vtikanju različnih predmetov v telesne odprtine," opozarja urolog in dodaja, da vse vanje res ne sodi.

"Osebno sem iz vagine in anusa odstranil že številne nenavadne zadeve. Te se upravičeno imenujejo tujki, saj tam nimajo česa iskati. Nekatere so bile ostre in so poškodovale notranje stene vagine in anusa," posledice niza strokovnjak in dodaja: "Priskrbita si varne igračke ter pozabita na druge pripomočke. Kajti bolečina, če ti ostanejo v telesu, je močnejša od zadrege tedaj, ko je za pomoč treba prositi zdravnika." 

Avtorica: M. FL.
Foto: Pexel


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)