Kako v postelji premagati zadrego in okrepiti spolno samozavest

Seksologinja svetuje, kako premagati nelagodje in sram.

10.3.2018 ob 5:40

samozavest_micna.jpg

Prvi seks neredko para živce, vendar ta ni edina spolna izkušnja, ki jo spremljata sram in nelagodje, prav pomanjkanje spolne samozavesti pa je tisto, ki ljubimca oropa pravega užitka. Obstaja veliko razlogov, ki v posameznikih zbujajo skrb in dvom v lastno privlačnost (neizkušenost, ločitev, razhod, travmatične izkušnje, zaprt značaj), vsi ti na plano privrejo vsakič, ko je na urniku intimen odnos.

Zato je seksologinja Valeria Chuba za Your Tango pojasnila, kako jih pregnati, kako se sprostiti in kako resnično uživati.

"Najti tisto iskrico z novim partnerjem velikokrat zahteva veliko časa," pojasnjuje seksologinja in dodaja, da je pomanjkanje spolne samozavesti, ki velikokrat ni prisotno le med prvim spolnim odnosom, mogoče premagati, se znebiti občutkov tesnobe, negotovosti in stisk, ter uživati v celotni izkušnji."

Da ne bi ostala zgolj pri teoriji, niza nekaj konkretnih nasvetov.

Uči se iz preteklosti

Vsaka zveza ponuja obetajoč začetek, kar pomeni, da ti zagotavlja možnost, da boš tokrat zadeve izpeljala drugače.

"Prav zato je obdobje spoznavanja in snovanja novega razmerja idealen čas, da se ozreš nazaj in pobrskaš po nekdanjih spolnih izkušnjah," meni Chuabova.
"Kaj je bilo tisto, kar je delovalo in kaj tisto, kjer so zadeve zašle na stranpoti? Katere nekdanje fante si si najbolj zapomnila v intimnem smislu in zakaj? Kaj bi tokrat storila drugače? Bi se bila pripravljena izdatneje pogovarjati s partnerjem o stimulacijah, ki ti odgovarjajo in o tistih, ki ti ne? Tako boš spoznala svoje meje, lažje boš začela nov intimen odnos, v njegovem naročju se boš počutila varno in sprejeto, s tem pa se bo okrepila tudi tvoja spolna samozavest."

Spoznaj, kaj ti prinaša zadovoljstvo

"Kot seksologinja svojim strankam pogosto povem, da je samozadovoljevanje temelj dobrega seksa v dvoje," razkriva strokovnjakinja.

"Bolj, kot boš poznala sebe, bolj, kot boš vedela, kaj te vzburja, kaj te pripelje do užitka, lažje boš to delila s svojim partnerjem ter tako pripomogla k pozitivni intimni izkušnji." 

Raziskovanje lastnih potreb, svojega telesa in odkrivanje različnih poti do užitka ti bo najprej omogočilo, da boš povsem sprejela sebe ter ozavestila svoje potrebe. Na takšen način boš okrepila samozavest, ta bo visoka tudi, ko v postelji ne boš sama.

Komunikacija je ključ

"Dobra komunikacija je osnova vsakega, tudi intimnega odnosa," opozarja Valeria in dodaja, da je le malo stvari, ki bi bile v zvezi učinkovitejše, kot je odkrito izražanje spolnih želja in potreb ter sposobnost prisluhniti partnerjevim. Pogovor omogoča, da boš v intimnem razmerju dobila res tisto, kar si želiš in pričakuješ. Ker bo partner tvoje predloge sprejel in jih upošteval, se boš ob njem počutila posebna in sprejeta, s tem bo narasla tudi tvoja samozavest."

Osredotoči se na občutke, ne na izvedbo

V vsakem novem razmerju, zlasti če si bila dolgo samska, si živčna, nervozna in dvomiš, da še veš, kako se zadevam streže.

"Ti dvomi so tisti, ki kratijo tvojo samozavest, saj se preveč obremenjuješ z nepomembnimi malenkostmi, zaradi katerih nisi sproščena. Kadarkoli se ujameš v ta vrtiljak, spelji misli na občutke, ki te prevzemajo med njegovimi dotiki, globoko dihaj, prisluhni telesu, se odzivaj na dražljaje ter se ne trudi biti popolna. Tako ne samo, da boš nedvomno bolj uživala, temveč boš tudi samozavestnejša, saj se ne boš obremenjevala z videzom in izvedbo," svetuje Chubaova.

Ne pozabi na humor

Seks je včasih zastrašujoč, neredko pripelje do zadrege. Že tako, kaj šele po dolgi abstinenci ali v novi zvezi. Zato hitro lahko pozabiš, da je v bistvu zabaven ter da so njegovi nameni globlja povezava, zabava in užitek.

Ker je vanj vključenih dvoje teles, so zadeve lahko včasih umazane, polne zadrege in smešnih pripetljajev. Če do njih pride, pozabi na nelagodje in sram, raje na vse skupaj poglej s  humorne in zabavne plati.

Kajti sproščenost, smeh ter smisel za humor so še kako seksi. In še nekaj: ob njih boš pozabila na zadrego ter okrepila spolno samozavest.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)