Julijine tajnice: Zgodba, ki potrjuje pomen ljubezni

Če jim boste pisali, bodo odgovorile tudi vam.

31.8.2016 ob 8:40

pismo.jpg

Shakespeare najbrž tedaj, ko so mu izpod peresa tekli verzi, ni razmišljal, da bo prav njegovo delo Romeo in Julija postalo ena najbolj znanih ljubezenskih zgodb vseh časov. Dogajanje je postavljeno v italijansko mesto Verona, kamor se vsako leto steka ogromno turistov. Ti med drugim obiskujejo hišo družine Capello, ki je bila zgrajena v 13. stoletju. Mnogi verjamejo, da je v njej živela Julija, čeprav njen resnični obstoj nikoli ni bil dokazan in je glede na zgodovinske vire zgolj izmišljen lik.

Več zanimivosti najdete na Facebooku

Obiskovalci ob hiši puščajo pisma Juliji, v katerih iščejo ljubezenske nasvete ter odgovore na s srčnimi težavami povezana vprašanja. In te tudi prejmejo. Ne pošilja jih sicer Julija, pač pa njene tajnice. Ena od njih je Giovanna Tamassia.

verona.jpg

»Pisma Juliji v Verono prihajajo že več kot 100 let. Z leti je teh bilo vse več, sam trend pa je zlasti narastel v devetdesetih, ko smo prejeli več sto tisoče pisem v vseh jezikih. Tedaj se je porodila ideja, da bi osnovali Julijin klub,« pripoveduje Giovanna in dodaja, da so v njem samo ljudje, ki so delu predani, ti odgovarjajo na vprašanja, tolažijo ter delijo nasvete, vsa prejeta pisma pa arhivirajo.

Začetnik romantičnega dejanja je nekdanji skrbnik Julijine hiše, Ettore Solimani, ki se je pod odgovore podpisoval kot Julijina tajnica. Tako je nastala tradicija, ki se je obdržala vse do danes.

»Pišejo nam ljudje, ki imajo ljubezenske težave in potrebujejo nasvet. Skušamo odgovoriti po naših najboljših močeh ali vsaj nuditi tolažbo ter sočutje. Morda s tem vendarle nekomu pomagamo, hkrati pa sama vsak dan znova spoznavam, da se ljubezen v tridesetih letih, kolikor sem del ekipe, ni prav nič spremenila in še vedno po vsem svetu ostaja najpomembnejša gonilna sila,« zaključuje  Giovanna.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)