Dilema dneva: Obstaja prava količina seksa?

Konec koncev smo si ljudje na moč različni.

15.6.2019 ob 4:10

seks_zveza_ljubezen_par_zenska_moski4.jpg

Zdi se, da nas znanost vsak teden presneti z novo raziskavo na temo seksa. Natančneje s podatkom, kako pogosto naj bi se spolnim radostim sploh predajali. In kar je najzanimivejše: rezultati teh le redko sovpadajo.

Nekateri zagotavljajo, da bi morali med rjuhe skočiti ob vsaki priložnosti, drugi priporočajo tudi malo vzdržnosti, priporočila tretjih so, če se malo pošalimo, povezana z luninimi menami ali meteornim dežjem.

Zmeda ob tem je zato velika in ne glede na številne študije, se večina še vedno sprašuje: kako pogosto naj bi torej seksali? Sploh obstaja prava količina telesne ljubezni?

Odgovor se glasi: obstaja. A vendar je ta odvisna samo od vas oziroma od vaju. In prav to večina znanstvenikov največkrat zamolči. Kateri koli argument bosta torej izbrala, pomembno je, da vama najbolj odgovarja.

Argument: pogosteje je bolje

Nekateri prisegajo nanj in delujejo nekako v smislu: čim več, tem bolje. Tega sicer podpira tudi študija iz leta 2004, na podlagi katere so njeni izvajalci zapisali, da je tri do štirikrat na teden čarobno število. 

V resnici je zadeva dokaj smiselna. Seks in z njim pogojeni orgazmi imajo številne prednosti. Med njimi se sproščajo hormoni, ki so zaslužni za boljše razpoloženje, za večjo povezanost med partnerjema in pozitivno vplivajo na zdravje. 

A vendar za tolikšno količino obstajajo protiargumenti. Začnimo pri tem, da za orgazme ni treba seksa. Ti so dosegljivi tudi z masturbacijo. Ta se, tako kot akt v dvoje, ponaša s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje in počutje.

In drugič: priznati je treba, da seksati tri do štirikrat na teden ni vselej izvedljivo. Včasih sta za to preutrujena, včasih preprosto ni časa. Pritisk, ki ga ob misli na to količino vršita sama nase in drug na drugega, pa lahko izniči čisto vse pozitivne posledice seksa. Torej si nedvomno gre zastaviti vprašanje: je teorija, tri do štirikrat na teden, realna in izvedljiva tudi v praksi?

Realistični argument

Število, ki se glede količine seksa prav tako pogosto pojavlja, je enkrat tedensko. Morda tudi zato, ker se mu tolikokrat predaja večina in ker je dokaj realna postavka. 

Obstajajo celo konkretni dokazi, da je ta resnično telesu in odnosu prijazna.

V raziskavi, ki jo je izvedla socialna psihologinja z univerze Toronto-Mississauga, Amy Muise se je izkazalo, da so pari, ki se telesni ljubezni predajajo redkeje, v razmerju manj zadovoljni od tistih, ki v posteljo skočijo enkrat tedensko. Pri parih, ki so si čas zase vzeli večkrat, razlike v sreči v primerjavi z onimi, ki so se ljubili enkrat na teden, ni bilo zaznati. 

Prav tako so znanstveniki dokazali, da seks enkrat tedensko pozitivno vpliva na zdravje in podaljšuje mladost. Zdi se torej, da je to magično število. A še vedno je vse odvisno od posameznika.

Osebni argument

Seks enkrat tedensko bi lahko za vaju bil znak, da v razmerju nekaj ni tako, kot bi moralo biti. Kajti običajno to počneta večkrat. Ali bi morda že tolikšna količina telesne ljubezni za vaju pomenila pritisk ter nerealna pričakovanja. Kajti glede na svoje občutke in libido med rjuhe skočita le nekajkrat mesečno in to vama povsem odgovarja. Morda sodita celo med pare, ki shajajo brez seksa. In zato vas ne bi smel obsojati nihče.

Namesto torej, da bereta izsledke raziskav in na podlagi teh skušata določiti pravo mero, poslušajta sebe in več pozornosti, kot sami količini telesne ljubezni, namenjajta morebitnim nenadnim spremembam: če sta se prej ljubila trikrat na teden, nenadoma pa le še nekajkrat mesečno se vprašajta, ali je z vajinim razmerjem vse v najlepšem redu.

Ključ je namreč v tem, da sledita ritmu, ki je samo vajin. Spolno poželenje se pri ljudeh razlikuje, vsako razmerje je drugačno in v kolikor sta libida uskladila vidva, sledita količini, ki odgovarja vama. Ne glede na to, kako pogosto se ljubijo pri sosedu in kaj na to temo pravijo strokovnjaki ter njihove raziskave.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Občutki, brez katerih srečna zveza ni mogoča Ali pa: Dovolj je! 11 znakov, da preprosto ni pravi

Preberite še: 5 tipov moških, ki se jim izogibajte za vsako ceno


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)