Seks je za zdravje učinkovitejši od teka

Krasna novica.

4.8.2018 ob 4:25

seks_spolnost_libido_abstinenca_postelja_par_ljubezen_staranje_koza.jpg

Ob odkritju, ki je pred vami, boste zagotovo veseli: seks je pri zagotavljanju boljšega zdravja in daljšega življenja lahko celo učinkovitejši od teka, sprehodov ali drugih oblik telesne aktivnosti. Do teh zaključkov so se strokovnjaki dokopali v manjši raziskavi, katere izsledke povzema publikacija Psychoneuroendocrinology. V njej je sodelovalo 129 žensk v trajnih razmerjih, pri katerih so  znanstveniki opazovali dolžino telomer.

"Telomere so deli DNK na koncu kromosomov, za katere je značilno, da se ob vsaki delitvi celice skrajšajo. Po obliki spominjajo na nekakšne zaščitne kapice, njihova dolžina pa predstavlja biološko starost. Z zaviranjem krajšanja telomer bi lahko pripomogli k boljšemu zdravju in upočasnili staranje," je pojasnil vodilni v študiji Tomás Cabeza de Baca z univerze Kalifornija.

Strokovnjaki so pod drobnogled, poleg teh bioloških markerjev, vzeli tudi splošno zadovoljstvo v zvezi, količino stresa, sodelujoče so morale poročati o partnerjevi podpori, konfliktih med njima ter o tem, kako pogosto čas namenjata telesni ljubezni. 

In kaj se je izkazalo?

Čeprav povezave med dolžino telomer in količino zadovoljstva ter partnerjeve podpore ni bilo zaznati, to ni veljalo za povezavo med telomerami in količino seksa. Izkazalo se namreč je, da so bili te pri ženskah, ki so se telesni ljubezni prepuščale vsaj enkrat na teden, znatno daljše kot pri tistih, ki so to počele redkeje. In to ne glede na splošno kvaliteto razmerja.

Še nekaj nejasnosti

Res je, da je šlo za študijo na dokaj majhnem vzorcu, ki ni razkrila jasne povezave med telesno ljubeznijo in dolžino telomer. Kot so zapisali strokovnjaki, na podlagi njihovega dela ni mogoče natančno določiti vzroka in posledice. Zastavlja se namreč vprašanje, ali je za daljše telomere zaslužna redna spolna aktivnost, ali so bolj zdrave ženske z daljšimi zaščitnimi kapicami na kromosomih spolno aktivnejše. 

Škodovati ne more

Dokler znanstveniki s pomočjo večje in podrobnejše študije ne odkrijejo natančnih mehanizmov in povezav, vseeno velja upoštevati preprost nasvet: čim pogosteje se ljubite z dragim. Ne glede na motive, pa naj bodo ti sproščanje, veselje, povezanost, mladosten videz in počutje ali daljše življenje. V nobenem primeru telesna ljubezen ne more škodovati.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)