9 vprašanj o pogosti moški težavi med rjuhami (in odgovori nanje)

Erektilna disfunkcija je v sodobnem svetu pogost pojav, a še vedno se o njej ne govori dovolj in v povezavi z njo ostaja nemalo nedogovorjenih vprašanj.

17.3.2019 ob 4:56

moski_pizama_spalnica_tezave_micna.jpg

Čeprav gre za eno najpogostejših s spolnostjo povezanih težav, mnogi še vedno težko ali v zadregi govorijo o erektilni disfunkciji. Zato o njej kroži veliko zmot ter neresnic. Da bi zadeve vsaj nekoliko razjasnili, so pri Insiderju odgovorili na devet z njo povezanih vprašanj.

Kaj erektilna disfunkcija sploh je?

Gre za nezmožnost doseganja ali ohranjanja erekcije, kar negativno vpliva na spolni odnos ter lahko načne samozavest posameznika in tudi intimno razmerje.

"Erekcija je fiziološki odziv na spolne dražljaje. Med njo v penis pospešeno doteka kri, kadar je krvni pretok iz kakršnegakoli razloga oviran, pa pride do omenjene motnje. Moški ima v tem primeru težave z doseganjem ali ohranjanjem erekcije," je pojasnil doktor interne medicine Nesochi Okeke-Igbokwe.

"Obstaja razlika med občasnimi težavami z izvedbo in erektilno disfunkcijo. Običajno se o slednji govori, kadar se motnje pojavijo pri večini spolnih odnosov," kolega dopolnjuje urolog Adam Ramin, ki opozarja, da lahko erektilna disfunkcija nakazuje na druge, resne zdravstvene težave.


Je mogoče imeti le blago erektilno difunkcijo?

Erektilna disfunkcija se pojavlja v različnih stopnjah in simptomi pri vseh prizadetih niso enaki.

"Nekateri moški občutijo tako težko obliko, da ne zmorejo doseči oziroma med spolnim odnosom zadržati erekcije, pri drugih so simptomi blažji, komaj opazni. Pri nekaterih erekcija hitro upade, pri drugih upada postopoma," je povedal urolog Alex Shteynshlyuger. Skratka, omenjena težava se pojavlja v več intenzitetah in oblikah.


Kako vem, če imam erektilno disfunkcijo?

Praviloma lahko moški sami zaznajo tovrstne težave z erekcijo. "Erektilna disfunkcija je eno redkih stanj, ki jih pacienti lahko diagnosticirajo sami. Kadar moški opaža, da ne zmore dosegati erekcije oziroma ta ni tako trdna, kot je bila nekoč, je to jasno opozorilo, da je treba ukrepati," je povedal Shteynshlyuger.


Kaj jo najpogosteje povzroča?

Med vzburjenjem možgani živčnim receptorjem pošljejo sporočilo, naj v moški spolni organ začne dotekati kri. Penis pri zdravem moškemu v erekciji ostane do izliva ali do prenehanja vzburjenja, pri motnjah z njo se to zgodi prej. V večini primerov erektilna disfunkcija izhaja iz slabega krvnega pretoka.

"Zanjo so lahko odgovorni visok krvni tlak, bolezni srca in ožilja, ateroskleroza, saj je v vseh teh primerih moten krvni pretok in v penis ne pride dovolj krvi, da bi dosegel ali zadržal erekcijo," je povedal Ramin.

Sladkorna bolezen je še en mogoč vzrok za omenjeno težavo. Pri moških s sladkorno boleznijo se namreč erektilna disfunkcija pojavi v mlajši dobi kot pri zdravih.
Zanjo so lahko kriva tudi nekatera zdravila, denimo antidepresivi, ki imajo kot stranski učinek ta pojav.


Lahko stres povzroči erektilno disfunkcijo?

Tudi pri posameznikih, ki nimajo težav s srcem in ožiljem ter ne z drugimi kroničnimi boleznimi se lahko pojavi erektilna disfunkcija. Ta je v tem primeru najpogosteje povezana s stresom, utrujenostjo in nelagodjem pred in med spolnim aktom.

"Stres, ki ga izzove delo ali negotovost vase glede seksualne izvedbe, je pogost vzrok za motnjo pri mlajših moških," na vpliv tegobe sodobnega časa opozarja Shteynshlyuger.

Strah pred tem, da bi odpovedali, ker so enkrat že je tisti, ki še kako otežuje doseganje erekcije in tako se moški neredko ujamejo v začarani krog, ki jih pripelje v še večje težave in nizko samozavest. Edina primerna rešitev v tem primeru je pogovor s terapevtom.


Je pogosta?

Erektilna disfunkcija je zelo pogosta. Kot je pokazala ena od študiji, se z leti tveganje zanjo zvišuje. Približno 40 odstotkov moških se z njo sooča pri starosti 40 let in skoraj 70 odstotkov pri 70. letih.

Strokovnjaki se zavedajo, da bo večina moških vsaj enkrat v življenju deležna ene od oblik
težav z erekcijo.


Se jo lahko pozdravi?

V domala vseh primerih je težava ozdravljiva. "Pri večini je dovolj spremenjen življenjski slog z več gibanja in pravilno prehrano," pomen zdravega življenskega sloga izpostavlja Shteynshlyuger.

Pri nekaterih so potrebna zdravila, namenjena odpravi vzrokov za erektilno disfunkcijo, obstajajo pa tudi primeri, ko je s pravilnim vodenjem mogoče premagati miselne vzroke za omenjeno težavo.


Lahko pomagajo zeliščni pripravki?

"Proizvajalci nekaterih zeliščnih pripravkov in dodatkov prehrani zagotavljajo, da ti lahko pomagajo pri odpravi težave, vendar njihove trditve niso vedno podprte z znanstvenimi dokazi in je tovrstne izdelke treba jemati s previdnostjo ali se jim povsem izogniti, saj lahko zaradi neraziskanih stranskih učinkov škodujejo zdravju," opozarja Shteynshlyuger.

Tudi zdravila, ki so v ta namen na voljo v lekarni je treba jemati po posvetu z zdravnikom. Zlasti, če gre za kombinacijo teh in drugih zdravil.


Lahko način prehrane in vadba pomagata pri erektilni disfunkciji?

Dobra novica je, da je v večini primerov že spremenjen življenjski slog dovolj za odpravo težav z erekcijo. Stremljenje k zdravi prehrani in telesni aktivnosti je prvi korak pri zdravljenju erektilne disfunkcije.

"Nikoli ne podcenjujte vpliva življenjskega sloga. Več raziskav je našlo jasno povezavo med aerobnimi vajami in boljšim delovanjem penisa. Prav tako kot tudi med pravo izbiro živil in kvalitetnejšim spolnim življenjem. Živila z veliko soli, nezdravih maščob, gazirani napitki so v tem primeru velik ne," opozarja Okeke-Igbokwe.

Skrb za zdravje je odlična odločitev v vsakem primeru, nedvomno pa zdrav življenjski slog pozitivno vpliva na krvni pretok in s tem tudi na doseganje ter ohranjanje erekcije v vseh obdobjih življenja.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To so najpogostejši razlogi, zakaj vara on in zakaj ona ali pa Spolnost: zakaj nekateri prisegajo na (malo ali veliko) grobosti?

Priporočamo tudi: 5 znakov, da bi bili srečnejši, če bi bili samski


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)