7 najpogostejših spolno prenosljivih okužb (in kako spremenijo življenje)

Dobro je vedeti, kakšne posledice lahko prinese nezaščiten spolni odnos.

9.3.2019 ob 5:06

postelja_noge_par_micna.jpg

Varen seks je pomemben. Ne samo, ker se je s primerno zaščito mogoče zavarovati pred nezaželeno nosečnostjo, temveč tudi, ker imajo spolno prenosljive okužbe resne dolgoročne posledice za zdravje. Katere so najbolj pogoste in kako lahko spremenijo življenje, opozarja Insider.

Klamidija je zelo pogosta in prinaša resne posledice

Klamidija je najpogosteje diagnosticirana spolno prenosljiva okužba. Po podatkih ameriškega centra za nadzor in preventivo bolezni Centers for Disease Control and Prevention (CDC), je vsako leto odkritih 1,7 milijonov novih primerov omenjene bolezni.

Simptomi klamidije vključujejo povečan vaginalni izcedek in pekoč ter srbeč občutek na spolovilih, drži pa, da pri nekaterih poteka povsem brez vidnih znakov.

Nosečnice lahko med porodom okužbo prenesejo na otroka, kar lahko povzroči slepoto ali pljučnico novorojenčka.


Okužba z virusom HPV lahko povzroča raka

Humano papiloma virus, ali HPV povišuje tveganje za raka pri obeh spolih.

Kot navaja CDC obstaja več kot 40 vrst omenjenega virusa. Tista tipa 16 in 18 sta odgovorna za približno 66 odstotkov primerov raka materničnega vratu, virusa tipa 6 in 11 pa za 90 odstotkov genitalnih bradavic.

Res je sicer, da okužba z virusom ne razvije vedno simptomov, neredko pa se odraža kot zatrdela koža in izrazite bradavice na področju penisa, vagine ter anusa.

Večina spolno aktivnih posameznikov prenaša virus, zato so redna testiranja s PAP testi ključna za zgodnje odkrivanje abnormalnih celic, kar omogoča pravočasno prepoznavanje in zdravljenje malignih obolenj.

Tudi moški bi redno morali izvajati omenjen test, saj HPV virus vodi v različne oblike raka pri obeh spolih.


Gonoreja je vzrok za pekoč izcedek in neplodnost

Gonoreja je še ena pogosta spolno prenosljiva okužba. Število obolelih v zadnjih letih narašča, prav tako so nekatere bakterije, ki jo izzovejo, postale odporne na antibiotike, namenjene njenemu zdravljenju.

V kolikor ni pravilno tretirana, vodi v neplodnost, njeni najznačilnejši simptomi pa so vnetje sluznic materničnega vratu in penisa, kar vodi v izcedek močnega vonja. Pogosto je med seksom prisotna pekoča bolečina.


Sifilis je lahko smrtonosna okužba

Zgodnji simptomi sifilisa se praviloma pokažejo dva do tri tedne po okužbi. Največkrat v obliki nebolečih razjed na spolovilih.

Z napredovanjem se neredko pojavijo rdeči izpuščajo v ustih ali simptomi, podobni gripi. Nezdravljen sifilis lahko vodi v kap, demenco, meningitis, težave s srcem, v kolikor do okužbe z njim pride štiri leta pred nosečnostjo, se v približno 80 odstotkih prenese z matere na plod ter v 40 odstotkov vodi v smrt otroka.


Trihomniaza je okužba s paraziti, ki je lahko spregledana mesece

Trihomniazo povzroča parazit, imenovan Trichomonas vaginalis. Običajno se okužba z njim odraža kot močan izcedek motečega vonja, vnetje okoli vagine, srbeča koža in bolečina med uriniranjem.

Okužbo je težje, kot pri ženskah, prepoznati pri moških, od prenosa do prvih simptomov lahko traja mesece. V kolikor ni zdravljena vodi v neplodnost, raka prostate in raka materničnega vratu.

Trihomniaza se običajno prenaša z nezaščitenim seksom in uporabo okuženih spolnih igračk, ni pa prenosljiva s poljubljanjem, hrano ter oralnim in analnim seksom.


Vzrok za vaginitis ni vedno seks, poveča pa tveganje zanj

Vaginitis je vnetje vagine, za katero so značilni rdeča, srbeča koža ter zateklina in bolečina na področju spolovil. Kot so zapisali strokovnjaki klinike Mayo, so bakterijska vaginoza, glivična okužba in trihomniaza vse oblike vaginitisa.

Vaginitis je lahko posledica porušene pH vrednosti vagine, bakterijskega neravnovesja, ter hormonskega neravnovesja v menopavzi, simptomi pa so vaginalni izcedek, neprijeten vonj in splošno nelagodje, tveganje zanj poveča nezaščiten spolni odnos.


Vnetje sečnice neredko povzročajo druge spolne okužbe

Vnetje sečnice ali uretritis je največkrat posledica okužbe s klamidijo. Praviloma gre za spolno prenosljivo okužbo, poteka lahko brez simptomov, sicer pa je zanjo značilen pekoč občutek v sečnici med uriniranjem, siljenje na vodo, pogosto odvajanje urina, bolečine v spodnjem delu trebuha ter tudi neobičajen izcedek iz nožnice oziroma penisa, nezdravljeno akutno vnetje pa se lahko razvije v kronične težave z zdravjem spolovil.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Pozor! Prihaja retrogradni Merkur (in tako bo to vplivalo na tvoje ljubezensko življenje glede na znak)

ali pa Kaj storiti, ko smo v razmerju, a se zaljubimo v nekoga drugega?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)