6 najpogostejših razlogov, zakaj ženske končajo razmerje (razkrivajo partnerski terapevti)

Zakaj se ženske odločijo, da ima dovolj in zapustijo moža ali partnerja?

2.12.2018 ob 5:10

seksi_zenska_moski_pri_oknu_micna.jpg

Ločitev ali odhod iz dolgoletne veze je zagotovo, oziroma naj bi bilo, premišljeno dejanje, ki zahteva tudi nekaj poguma. Z njim se spremeni marsikaj.

V trenutku se zaključi življenje, ki sta ga gradila skupaj, dva se morata prilagoditi na samsko življenje, poiskati nov dom in se, v primeru, da imata otroke, dogovoriti za skrbništvo.

Torej, ni enostavno. Zato jih veliko, preden se odločijo za ločitev, obišče terapijo, ki lahko pomaga, kdaj pa tudi ne.

Terapevti ugotavljajo, da se zelo velikokrat zgodi, da moški sploh ne vedo, kako je njihovim partnerkam težko.

"Točno zato je še kako pomembna odkrita komunikacija med partnerjema. Ta je ključna za uspešno zvezo," je za The Huffington Post povedala ameriška terapevtka Christine Wilke. "Izjemno veliko žensk ima občutek, da jih partner ne vidi, ne sliši in ne razume," nadaljuje.

Zato se ogromno žensk odloči, da prekine razmerje. In kaj so najpogostejši razlogi, ki jih opaža Christine Wilke in drugi partnerski terapevti?


1 Imajo občutek, da jih partner jemlje za samoumevne in da so odgovorne za razmerje

K ljubečemu in dolgotrajnemu razmerju si morata prizadevati obe strani. Zahteva pozornost, trud, željo in veliko iskrene komunikacije. Ob koncu dneva ima veliko žensk občutek, da so cel dan delale za gospodinjstvo in družino, pri tem pa se spraševale, kje je partner.

"Takšne ženske imajo težko breme, ki ga nosijo na ramenih. Največkrat gre za čustveno breme, saj imajo občutek, da morajo nenehno potrjevati in iskati razloge za ohranjanje veze. Do frustracij pride, ko enakega vložka ne dobijo iz strani partnerja. Sčasoma se vprašajo, zakaj bi se trudile," pravi newyorška psihologinja Kristin Davin.


2 Ves čas se prepirajo iz istih razlogov

Številni pari na terapijah izpostavljajo vedno iste težave. Prepiri izhajajo iz istega problema, ki pa v razmerju že leta ni razčiščen. "Ko ima ženska občutek, da nikakor ne more nič spremeniti, lahko pričakujemo stavek 'Nikoli me ne poslušaš'," pravi družinska terapevtka Olga Bloch.


3 Niso zadovoljne s seksom

Za številne pare je dober seks temelj uspešne veze. Davinova pravi, da ko se ženske pritožujejo nad seksom, so ponavadi v ozadju večji problemi. "Intimnost oziroma pomanjkanje le te je lahko velikokrat razlog za začetek težav v vezi," pravi Kristin Davin.


4 Partnerju se ne morejo več zaupati, kot so se lahko včasih

Veliko dolgoletnih razmerji se konča, ker se ženska ne more več čustveno odpreti svojemu partnerju. "Ta razlog močno vpliva na nezadovoljstvo v razmerju, ženske so bolj ranljive, hkrati pa se poveča možnost, da začnejo pozornost iskati drugje," pravi Christine Wilke.


5 Prerasle so partnerja

Skozi leta v razmerju se seveda tudi individualno razvijamo. Resničen problem nastane, ko se partnerja spreminjata in razvijata vsak v svojo smer.

"V primeru življenjskih sprememb obeh ali le enega partnerja lahko neredko slišimo, da ženska reče, da je partnerja čustveno prerasla. Velikokrat ženska predlaga terapijo, s katero bi zapolnila to praznino in če se on upira, to zagotovo vpliva na razmerje. On brez težav vzdržuje status qou, ona pa ne zdrži več," pravi psihologinja Anne Crowley.


6 Spoznajo, da je ločitev edini način, da znova zaživijo

V primerih zasvojenosti ali nekontrolirane jeze je ženska potisnjena na rob. "Nenehno poslušam ženske, ki raje takoj prekinejo zakon, kot preživijo še en dan, teden ali leto z istimi težavami," pravi družinska terapevtka Winifred Reilly.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Shutterstock

Preberite še: Kaj storiti, ko smo v razmerju, a se zaljubimo v nekoga drugega? ali pa "Najina libida se nista ujemala" (šest moških iskreno o razmerju s starejšo žensko)

Priporočamo tudi: Pozor! Zato je britje intimega predela slaba ideja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)