10 razlogov, zakaj žensk poroka ne zanima več

Če ste mislili, da je bistvo ljubezni poroka in bistvo poroke ljubezen, pomislite še enkrat. Se res ljubita manj, če živita na koruzi?

27.11.2018 ob 4:57

poroka_zenska_moski_par_ljubezen_kariera.jpg

Razlogi, zakaj so ženske nekoč bolj hrepenele po poroki, so jasni. Moški so ponujali tisto, kar smo potrebovale. Bili so lovci, zaščitniki in glavni vir zaslužka v družini. Vloga žensk je bila skrb za otroke in gospodinjstvo, skrb za udoben, čist in topel dom. To so bile določene vloge, ki jih je družba sprejela za biološke in tako je veljalo dolgo časa. Do danes.

To nikakor ne pomeni, da ženske svoje partnerje danes ljubijo manj ali več kot nekoč. Ljubezen ima bolj malo z vsem skupaj. Ženske smo se v zadnjih nekaj deset letih uspele izviti iz teh okvirjev, preseči svojo biološko poslanstvo, s tem pa je tudi potreba po poroki postala malo drugačna. 

Hanna Rosin je v knjigi The End of Men pisala prav o tem. Zato smo zbrali 10 razlogov, ki so po njenem lahko krivci, zakaj ženskam poroka ne predstavlja več višjega življenjskega cilja.

Poroka je nekaj staromodnega, tudi za ženske 

Poroka je bila stoletja rezultat ekonomskih in političnih razmer. Dolgo je bil zakon nekaj, kar so dorekle družine, mladoporočenca pa pri izbiri nista imela besede. Poročila sta se s tistim, ki ga je določila družina. S tistim, ki je poskrbel za finančno varnost. Ni šlo za ljubezen. Šlo je za to, kdo ima največ denarja in kdo največ krav, s katerimi nahrani družino. 

Ženske so kompleten paket že same po sebi 

Raziskava iz 2010 kaže, da čez lužo delovna mesta zaseda več žensk kot moških. Čeprav še vedno obstaja v oči bodeča razlika v plačah, se stvari počasi, a vztrajno spreminjajo tudi na tem področju. Ne le, da dela več žensk kot moških, ženske moške prekašajo tudi pri izobrazbi. Na vsaka dva moška, ki se lahko pohvalita z diplomo, za njima stojijo tri ženske. Ženske so torej danes veliko več kot le za v kuhinjo.

Moški v zakonu nimajo več enake vrednosti 

Zgornjim dejstvom sledi torej to, da ženske o poroki ne razmišljajo več kot o finančni varnosti, saj so si svojo pridelale kar same. Tudi če so v uspešni in zdravi resni zvezi, potrditve za njeno legitimnost ne iščejo v poroki. Ker vedo, kako stvari stojijo tudi brez tega.

Poroka ni pogoj za materinstvo

Nezanimanje za poroko nikakor ne pomeni, da resne zveze in širjenje družin ne obstajajo več. A dejstvo je, da papir ni več pogoj, da si par ustvari skupen dom in dobi otroke. Življenje na koruzi ne pomeni, da v družini ni ljubezni. Daleč od tega. Poroka kot prisega na papirju je ob tem lahko le pika na i.

Zmenki in romance za eno noč (ali več) funkcionirajo bolje kot kadarkoli 

Aplikacije za hitre zmenke, kot je Tinder, so olajšale marsikaj. Zmenki za eno noč, ki se lahko (in povsem je v redu tudi, če se ne) razvijejo v kaj več, so postali nekaj enostavnega. Hitri zmenki so zamenjali resne zveze, kar odgovarja vedno več ljudem. Zato je poroka padla na nižje mesto prioritet.

Ideja o poroki se ne zdi več tako sanjska 

V eri, ko ženskam niso dovolili v šolo, študirati ali celo voliti, je bil koncept poroke prvi način, kako "izboljšati" svojo vrednost in položaj. Poroka je bila pač nekaj, kar so ženske morale storiti, če so želele napredovati. Z vedno višjo izobrazbo, višjo plačo in vrednostjo na trgu dela ženskam tega preprosto ni več treba početi izključno iz zgornjih razlogov.

Ženske so si izborile svoj status in se ne mislijo ustaviti

Prav zaradi stoletij zapostavljenosti so ženske v zadnjih letih dosegle ogromno. In v boju za svoje pravice se še niso ustavile. Niti se ne bodo kaj kmalu. Moški, posebne beli zahodnjaški moški, so osnovne pravice imeli že od začetka. Kar pomeni, da jim manjka prakse v boju za svoj prostor pod soncem, saj so bile zanje številne stvari samoumevne. In še vedno so.

Številne moške strašijo močne in uspešne ženske 

Moškost, kot smo jo poznali nekoč, je postala bolj krhka. In ženske s svojo neodvisnostjo strašijo moške, ki so izgubili vlogo zaščitnikov in tistih, ki k hiši prinašajo denar. In ker tudi same povsem dobro vihtimo kladivo in obračamo izvijače. 

"Pravi moški" iz filmov ne obstajajo 

Seveda pa ne gre le za finančno varnost. Ženske so s svojo samostojnostjo in neodvisnostjo dvignile standarde tudi pri moških. Ne le iz vidika njegove finančne zmogljivosti in fizične podobe – čeprav brezposelni moški še vedno niso visoko na spisku zaželjenih snubcev. Vedno večjo vrednost ima njihova osebnost, sposobnost odprtega komuniciranja in zaupanja.

Ženske so postale vse tisto, kar bi moral biti moški, ki bi ga nekoč želele za moža 

Nenazadnje so ženske med sanjarjenjem o moškem svojih sanj spotoma postale vse to, kar so iskale pri moških. Samooskrbne, finančno neodvisne, pogumne, spretne in svobodne. Predvsem pa so zgradile zaupanje same vase, v svoje sposobnosti in začele več delati na lastni sreči in ljubezni do sebe. Ne da bi za to potrebovale potrditev koga drugega.

Avtor: F. M.
Foto: Thinkstock

PREBERITE ŠE: Kako instagram uporabiti za osebno promocijo, ki ljudem ne bo šla na živce ALI Influencer: poklic, ki to ni že sam po sebi

Morda vas zanima tudi: Milenijci hočejo fleksibilnost, spreminjati svet in si sami ustvarjati službe


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)