Skrivna naloga klitorisa

Čeprav prevladuje prepričanje, da je edina vloga ščegetavčka zagotavljanje zadovoljstva, ima tudi z vidika reprodukcije pomembno vlogo.

1.12.2019 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Skrivna naloga klitorisa

Klitoris ali ščegetavček je nekakšen simbol ženske seksualnosti in od nekdaj je prisotno prepričanje, da je njegov edini namen zagotavljanje užitka, z vidika reprodukcije pa ne igra nikakršne vloge.

Nedavna študija, ki jo povzema Insider pa temu oporeka in dokazuje, da ima ta organ večjo vlogo, kot mu jo večina pripisuje.

Kajti ob tem, da stimulacija ščegetavčka prinaša spolno zadovoljstvo, draženje tega dela telesa zagotavlja boljše pogoje za zanositev, so zapisali v publikaciji Clinical Anatomy.

Za užitek in reprodukcijo 

To sicer ni prvič, da je stroka nakazala, da ščegetavček igra pomembno vlogo tudi z vidika reprodukcije. Že leta 1970 so strokovnjaki navajali, da so klitoralni orgazmi tesno povezani z oploditvijo jajčeca, saj naj bi mišični krči, ki se med njimi pojavljajo, omogočali potovanje spermijev v pravo smer. Konec prejšnjega stoletja so bile te teorije ovržene, a pojavili so se novi dokazi, da omenjeni organ služi dvojemu: ženskemu užitku in nadaljevanju vrste.

Najnovejša študija temelji na meta analizi podatkov o psiholoških učinkih klitoralne stimulacije. V njej se je izkazalo, da ščegetavček med stimulacijo v možgane pošilja pomembne signale, pod vplivom katerih se poveča vlažnost intimnih organov, pospeši krvni pretok v vagini ter vzpostavi primerna kislost v nožnici in tako nastanejo optimalni pogoji, da semenčece doseže jajčece.

Ta dognanja poudarjajo pomen klitorisa v namen reprodukcije.

Ginekologinja Donnica More je prepričana, da bodo imeli ti izsledki velik vpliv na nadaljnje študije o pomenu omenjenega organa, kateremu bo končno priznana prava vloga in ne bo več zgolj tisti, ki prinaša užitek, temveč ima še drugo poslanstvo.

Preberite še: Dva ključna organa za zaporedne orgazme

Morda vas zanima tudi: Štiri vrste orgazmov, ki jih mora izkusiti vsaka ženska


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)