5 dejstev, ki jih še niste slišali o klitorisu

Čeprav majhen, skriva veliko skrivnosti.

18.7.2018 ob 3:54

GettyImages-939704686.jpg

Večina pripadnic nežnejšega spola (in tistih, ki jih ljubijo) se zaveda, da je klitoris del ženskega telesa, ki zagotavlja največje užitke. Je kot dragulj v kroni ženske seksualnosti. A vendarle obstaja nekaj dejstev o tem gumbku, ki so mnogim nepoznani. Poglejte si pet takšnih. Spoznanja bodo še nadgradila spolno izkušnjo.

Stimulacija klitorisa je osnovni način za doseganje ženskega orgazma

Po zgradbi spominja na moški spolni organ, zato je povsem razumljivo, zakaj je tako pomemben v smislu doseganja orgazma. Si predstavljajte moškega, ki bi vrhunec dosegel brez stimulacije penisa? Najbrž ne. Kar 80 odstotkov žensk je v eni na to temo izvedenih študiji priznalo, da lahko doživijo orgazem zgolj s stimulacijo klitorisa in da jim je spolni višek veliko lažje dosegljiv na takšen način, kot s penetracijo.

Tudi ženske doživijo erekcijo

Omenili smo že, da je klitoris po zgradbi podoben moškemu spolnemu organu. To pomeni, da je sestavljen iz erektilnega tkiva, ki med vzburjenjem naraste.

Za koliko se poveča, je odvisno od posameznice, pri nekaterih je sprememba izrazita, pri drugih komaj opazna, pri vseh pa se erektilno tkivo napolni s krvjo, živčni končiči na klitorisu so bolj izpostavljeni in ta je dovzetnejši za dotike.

Je najobčutljivejši del ženskega telesa

Zunanji del klitorisa ima, tako kot moški penis, telo in glavico. Glavica je še dovzetnejša za dotike, na celotnem organu pa je do 6000 do 8000 živčnih končičev. Prav zato je to najobčutljivejši del ženskega telesa. Občutljivost se sicer od ženske do ženske razlikuje, pri nekaterih je tako izrazita, da je neposredna stimulacija celo neprijetna in lastnici bolj odgovarja draženje skozi rjuho ali spodnje hlačke.

Večina je skrita v telesu

Klitoris, ki je viden očem in zaznaven na dotik, je zgolj vrh ledene gore celega organa, ki je skrit v notranjosti telesa. Res je sicer, da pri različnih ženskah doseže različno velikost, velik pa je lahko tudi devet centimetrov. V telesu skrite tako imenovane noge klitorisa so prav tako občutljive na dotike in jih ne gre zanemariti. Stimulacija s prsti s krožnimi gibi bo nedvomno doprinesla k spolni izkušnji.

Ob zanemarjanju izgine

Če ga zanemarjate, lahko pride do klitoralne atrofije. Gre za medicinsko stanje, ko se zunanji del povleče v telo, njegova kapica pa se zapre. Tako, kot vsa tkiva v telesu, klitoris potrebuje stalno oskrbo s krvjo, da lahko ostane zdrav in dobro delujoč. Naj bo v dvoje ali z masturbacijo, namenjajte mu dovolj pozornosti v prid zdrave in izpolnjujoče seksualnosti.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še // Štirje položaji za daljši seks ali pa Najbolj luksuzna modna znamka na svetu ni Hermès niti Vuitton, ampak …


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)