Narobe svet: Ko moški in ženske zamenjajo vloge

Zdravju in dobremu počutju v prid bi morale ženske kdaj pokukati v moški svet ter obratno.

3.4.2016 ob 5:00

ona on.jpg

Obstajajo stvari, ki se jih drži oznaka ženske, saj se z njimi večinoma ukvarjajo one. In obstajajo takšne, ki so v domeni moških. A če bi se zadeve včasih obrnile, bi to pozitivno vplivalo na oba spola. 

Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Po čem bi se morali moški zgledovati po ženskah

Več pozornosti bi morali nameniti zdravju. V resnici so ženske tiste, ki pogosto poslušajo, berejo ali iščejo nasvete o zdravju,  jih tudi upoštevajo, spremljajo simptome ter poslušajo svoje telo. Moški so na drugi strani oni,  ki se bojijo zdravnika in živijo po načelu: če ne vem, ne boli. Ženske so se pogosteje pripravljene soočiti s težavami in jih tudi premagovati, prav v tem bi se moški morali zgledovati po njih. 

Manj časa bi morali preživeti na stranišču. Ta čudna povezava med moškim in straniščem je vsem dobro poznana. Ženske se neredko sprašujejo, kaj za vraga oni počno za vrati najbolj intimnega prostora doma. V resnici vedo, da na stranišču berejo, brskajo po spletu ali samo uživajo v miru. Po nekaterih raziskavah moški na straniščih preživijo tedensko uro in 45 minut, ženske pa uro in 25 minut. Prav predolgo sedenje na straniščni školjki lahko vodi do zoprnih hemoroidov, saj se na žile v zadnjični odrtini ustvarja pritisk, te posledično nabreknejo in ovirajo iztrebljanje blata. 

Večkrat bi morali na jogo. Čeprav na jogo hodijo tudi moški, ta vrsta vadbe še vedno velja za bolj žensko.  Še kako koristna pa je tudi za močnejši spol, saj izboljšuje gibčnost ter skrbi za pravilno oblikovanje mišic. Moški imajo v telesu več mišičnih vlaken od žensk, za kar je zaslužen hormon testosteron. Hkrati so manj gibčni ter bolj podvrženi različnim poškodbam. Prav vaje, ki se izvajajo med jogo so zato zanje odlična izbira. 

ona on2.jpg

Izvajati bi morali vaje za krepitev medeničnega dna. Krepitev mišic medeničnega dna s Keglovimi vajami še zdaleč ni rezervirano samo za ženske. Tudi moškim lahko močne mišice v starejši dobi pomagajo zadrževati urin, hkrati jih učinkovito ščitijo pred prezgodnjim izlivom med spolnim odnosom. 

Upoštevati bi morali biološko uro. Ameriška raziskava je pokazala, da je veliko večja verjetnost za splav pri partnerki, kadar je moški, ki je spočel novo življenje star od 40 do 60 let kot če jih šteje od 25 do 29. Poleg tega je pri otrocih starejših očetov večje tveganje za avtizem, shizofrenijo, težave pri učenju in celo za raka. Strokovnjaki pravijo da težava tiči v tem, da se z leti povečuje možnost za genetske napake spermijev.

Po tem bi one morale posnemati njih

Dvigati bi morale uteži. Ženske se pogosto dvigovanju uteži izogibajo, saj se bojijo, da bodo imele takšne mišice na rokah, kot jih imajo moški. A mišice so pomembne, zaradi njih je telo bolj stabilno, bojazen, da bi postale takšne, kot jih ima močnejši spol pa je ob zmerni vadbi povsem odveč. Ženske imajo namreč manj mišične mase. Ta z leti, zlasti pa po menopavzi, še upade. Tedaj oslabijo tudi kosti in če te varujejo močne mišice, ki so seveda rezultat redne vadbe, je manjša možnost za zlome, ki so posledica osteoporoze.

ona on3.jpg

Kdaj bi morale spregledati hišna opravila. Kruta resnica je, da ženske še vedno prevzemajo nase levji delež hišnih opravil. Glede na izsledke nekaterih raziskav jim na teden namenijo 14, moški komaj šest ur. Raziskava univerze Pittsburgh je odkrila,  da je pri partnerjih, ki so pretirano obremenjeni z gospodinjenjem, znatno višji krvni tlak. Ta je posledica stresa zaradi prenatrpanosti dela. Visok tlak vodi k boleznim srca. Prav zato bi morale one (tako kot to znajo oni) včasih zamižati na eno oko.

Jesti bi morale več ogljikovih hidratov. Mnoge ženske se jim izogibajo ali se tedaj, ko se z njimi pogostijo, počutijo krive. A sestavljeni ogljikovi hidrati so odličen vir energije in tudi vlaknin. Glede na raziskave le 70 odstotkov žensk na dan poje priporočenih 30 gramov ogljikovih hidratov. Med moškimi je takšnih 90 odstotkov. 

Nositi bi morale udobne čevlje. Čevlji z vezalkami stopalom zagotavljajo stabilnost. Hkrati moški le redko nosijo čevlje s povsem ravnim podplatom, čevlji z visokimi petami pa so seveda rezervirani samo za ženske. Tako povsem ravna, kot obutev z visokimi petami nista dobri za stopala, za noge in ne za hrbtenico. Poleg tega imajo moški pogosteje obutev iz naravnih materialov v katerih noga diha, možnost za razvoj glivic je v njej manjša. Njihov korak je zato vedno lažji in jim ne zadaja bolečin.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)