Največje stiske druge žene

Biti nekomu druga žena prinaša številne izzive in nekateri od njih niso lahko premagljivi.

28.1.2023 ob 7:01 | Foto: Viktor Gladkov/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Največje stiske druge žene

Ob dejstvu, da je v njegovem življenju še vedno bolj ali manj prisotna bivša, s katero ima otroke, je biti nekomu druga žena izziv, ki ga ne zmore premagati vsaka.

Kot da zakonsko življene ne bi bilo že samo po sebi včasih vse prej kot lahko, se ženska, ki začne razmerje ali se celo poroči z nekom, ki je sicer res podpisal ločitvene papirje, sooča z nemalo stiskami, katere niso vselej banalne.

Poglejte, kaj vse vas čaka, če razmišljate o takšnem koraku in nekaj nasvetov, kako največje zadrege premagati ali vsaj omiliti.

Negativna stigma

En najpogostejših virov negotovosti druge žene je dejstvo, da jo družba težje sprejme od prve. Zlasti, če je bila posreden ali neposreden vzrok za razpad prvega zakona.

Ona je druga ženska, tista, ki je uničila družino, vedno jo primerjajo z nekdanjo, ki nenadoma v očeh večine dobi nešteto pozitivnih lastnosti, ki ji jih prej nihče ni pripisoval, skratka, ni vedno lahko tekmovati z velikokrat idealizirano podobo prve soproge.

Sindrom druge žene

Sindrom druge žene obstaja in je velik vir negotovosti, s katerimi se ta sooča in ki lahko celo ogrozijo zakon ali zvezo.

Pogosto se namreč pojavljajo občutki nepomembnosti, odrinjenosti od otrok, prve žene in njihovih spominov ter izkušenj iz preteklosti.

Tu je nekaj najbolj nazornih pokazateljev tega sindroma:

  • Občutek, da mož ali partner zavedno ali nezavedno na prvo mesto postavlja nekdanjo družino in ne vaših potreb ter želja.
  • Stalno primerjanje s prvo ženo in občutek, da je v ničemer ne dosegate.
  • Občutek, da ne sodite v situacijo, v kateri ste se znašli. Morda na čase sploh nočete več biti druga žena.
  • Občutek, da ne morete vplivati na moževe odločitve.

Biti mačeha

Še en velik vir negotovosti in stisk druge žene je dejstvo, da ta postane mačeha otrokom iz prvega zakona. Biti mama ni vedno lahko, biti mačeha je še veliko težje.

Najti mesto, ki vam v tej vlogi pripada je naporno, še bolj, če sami nimate otrok in mentalno se je treba pripraviti na vse, kar takšen status prinaša: tudi na to, da boste s strani otrok kdaj ponižani, da boste ob njih imeli občutek manjvrednosti in da boste pogosto preobremenjeni.

Velikokrat otroci težko sprejmejo novega partnerja enega od staršev, ga krivijo za razpad družine in ne upoštevajo njegove avtoritete. Vse to znatno otežuje vzpostavljaje odnosa z njimi.

Četudi z drugim zakonom očeta nimajo težav, je tu še njihova mama, ki le redko z odprtimi rokami sprejme novo življenje bivšega partnerja. Omeniti je treba še celo razširjeno družino z babicami, dedki, strici, tetami, ki po vsej verjetnosti na vas ne bodo gledali kot na osebo, ki predstavlja avtoriteto otrokom iz prvega zakona.

Prilagajanje ni vedno enostavno

In še zadnji vir negotovosti: vključiti se v soprogovo družbo, kar pomeni, v krog prijateljev in znancev, ki so v njegovem življenju še iz časa prvega zakona, je lahko trd oreh.

Navezati z njimi pristne stike ali celo postati enakovreden član teh skupin ni enostavno.

Najprej se boste počutili kot izobčenec, vedno boste imeli občutek, da vas ocenjujejo in primerjajo, nekateri vas zagotovo ne bodo marali, drugi bodo prijazni le na prvi pogled, saj bodo ostali lojalni bivši ženi, ne bodo pa hoteli biti nesramni, na druženjih boste poslušali zgodbice iz časa pred vami, stalno bo na površje prihajalo ime bivše … skratka, ne bo vedno lahko.

Kako vse to omiliti?

Čeprav se na prvi pogled zdi nemogoče, je dejstvo, da se sčasoma zadeve umirijo in na določeni točki se ne boste več počutili kot druga žena, prav tako na vas ne bo gledala okolica.

Tu pa je nekaj korakov, ki vam bodo v pomoč, dokler se to ne zgodi:

  • Sprejmite to, kar se je zgodilo v preteklosti in se ne trudite, da bi stopili na mesto prve žene.
  • Sprejmite vlogo druge žene in se potrudite, da vam bo prijetno v njej ter v svoji koži.
  • Pri odnosu z otroki stopajte počasi in previdno, ne bodite vsiljivi vedite, da so otroci občutljivi in da potrebujejo veliko časa, da se sprijaznijo z novo situacijo.
  • Tudi v prijateljskem krogu se ne trudite preveč, da bi vas sprejeli. Pretiran trud ali celo vsiljevanje ima ravno nasproten od želenega učinka.
  • Večkrat se spomnite, da je vaš mož zaradi napak v preteklosti boljši človek.
  • Cenite se in se ne pustite nikomur poniževati.

Povzeto po portalu msn.com.

Preberite še: Ostali boste brez besed: luksuz, v katerem je na Manhattnu živela pokojna Ivana Trump (FOTO)

Morda vas zanima tudi: »Ločila sem se, želim nadaljevati s svojim življenjem, a mi bivši to preprečuje« (resnična izpoved)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)