Živila, ki najbolj škodujejo prebavi

Prvi pogoj za zdrava prebavila in dobro prebavo je pravilna sestava jedilnikov.

29.1.2020 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Živila, ki najbolj škodujejo prebavi

V prebavilih se nahaja več kot 100 trilijonov mikrobov, ki tvorijo črevesno floro. Kadar so mali prebivalci v ravnovesju, prebava dobro deluje in kadar se pravo razmerje med njimi iz kakršnega koli razloga poruši, nastanejo težave. Slaba prebava in napihnjenost sta le dve od njih, kajti posledično se poviša tudi tveganje za telesna vnetja, slabše je počutje, ovirane so celo možganske sposobnosti.

Za zdravo črevesno floro in s tem za dobro delovanje prebavil je na prvem mestu najpomembnejša primerna prehrana. Kar pomeni, da se je treba izogibati živilom, ki povzročajo zmedo. Katera so s tega vidika najbolj nepriporočljiva ter zato z njimi ni pametno pretiravati, navaja Pure Wow.

Živila živalskega izvora

Pretiravanje z živalskimi beljakovinami (pomislite na sočnega piščanca, dišeče zrezke in okusne mesne omake) negativno vpliva na črevesno floro. Najbolj je s tega vidika sporno rdeče meso.

V študiji, objavljeni v časopisu The Journal of Translation Medicine je bilo dokazano, da je pri ljudeh, ki uživajo pretežno živalske beljakovine (meso, jajca, sir in druge mlečne izdelke) v primerjavi s posamezniki, ki jedo večinoma rastlinsko hrano, višje tveganje za vnetno bolezen prebavil IBD.

 

Druga podobna študija, povzeta v publikaciji European Heart Journal je prišla do zaključka, da pretiravanje z rdečim mesom v telesu poviša raven trimetilamin N-oksida, stranskega proizvoda zdravju neprijaznih črevesnih bakterij, ki lahko vodi v poškodbe srca.

Rešitev: Ni se treba povsem odpovedati živilom živalskega izvora, skušajte pa v svojo rutino umestiti vsaj en brezmesni dan, prehrano obogatiti s probiotičnimi živili ter jedilnike sestavljati pretežno iz zelenjave, sadja ter rib.

 Ocvrta živila

Vsi vemo, da včasih prijata ocvrt piščanec in krompirček, a tudi v prid zdravih prebavil naj bo ocvrta hrana na jedilniku le občasno. Kajti v obilici vroče maščobe pripravljene jedi ob zaužitju spremenijo črevesno mikrofloro in, kot navaja World Journal of Gastroenterology, ob pretiravanju z njimi vodijo v številne črevesne bolezni: IBD, kolitis, celiakija so le nekatere od njih.

Rešitev: Če brez cvrtja res ne gre, si omislite cvrtnik na vroč zrak. Ter tako poskrbite, da bodo vaši obroki in s tem prebavila bolj zdravi, hkrati bo vitkejša še postava.

Umetna sladila

Morda se zdijo boljša izbira od običajnega sladkorja, a umetna sladila v gaziranih pijačah, kavi, čaju ali slaščicah mikroorganizmom v črevesju prav nič ne koristijo. Ne samo, da negativno vplivajo na tamkajšnje ravnovesje, na dolgi rok vodijo v sladkorno bolezen tipa dva in debelost, saj spodbujajo željo po pravem sladkorju.

Rešitev: Šest žličk sladkorja na dan si lahko dovolite brez slabe vesti. Tudi košček čokolade, s katerim se pocrkljate, ne škoduje zdravju prebavil.

Alkohol

Preden se ustrašite, povejmo, da zadeve glede alkohola niso črno-bele. Nobenega dvoma pa ni, da ta v pretiranih količinah škoduje z več vidikov, tudi z vidika zdravja prebavil.

Preliminarna študija, ki jo povzema American Journal of Physology, je ugotovila, da do škodljivih sprememb v črevesni flori pride ob pogosto visokih količinah zaužitih alkoholnih pijač, kozarček rdečega vina pa nanjo nima negativnega učinka. Nasprotno, bakterijam, ki uravnavajo holesterol in krvni tlak, celo koristi.

Rešitev: Čeprav je zlasti ob koncu tedna težko ostati pri zgolj enem kozarčku, to vsekakor ni slaba ideja. Ne z vidika zdravih prebavil in ne v smislu preprečevanja mačka.

Konzervansi

S konzervansi bogate jedi, denimo prigrizki, kot so čips, prestice, vnaprej pripravljena živila, predelane mesnine in podobno, praviloma vsebujejo le malo vlaknin, hranil, ki so nepogrešljive za zdravo črevesno floro. Hkrati v telo z njimi prihajajo snovi, ki se v prebavilih dolgo zadržujejo in tam škodujejo črevesju ter zdravju nasploh.

Rešitev: Namesto čipsa grizljajte rezine sadja, korenja, na polnozrnat kruh namažite humus, skratka izberite prigrizke, ki koristijo zdravju in razvajajo tudi okus.

 Še nekaj napotkov

Ker zdravje prebavil ni odvisno samo od prehrane, upoštevajte še druga, zanje koristna priporočila. Privoščite si dovolj spanja, izogibajte se kajenju, redno zmerno vadite (vsaj 150 minut na teden), obvladujte stres in pomislite tako:

Telovadba vas bo spodbudila k zdravi prehrani, pripomogla bo k boljšemu spancu, nižji količini stresa, hkrati bo telo navdala z več energije. Ob tem vam bodo hvaležna še prebavila. Torej sami pozitivni učinki.

Preberite še: Na kaj vse vpliva zdrava črevesna flora

Morda vas zanima tudi: Pozitivni učinki jabolk, ki jih še ne poznaš


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)