Zakaj ti med menstruacijo tako diši čokolada

In druge pregrehe.

5.12.2017 ob 1:50

cokolada_unsplash.jpg

Si kdaj opazila, da ti tedaj, ko nastopi menstruacija, prav posebej dišijo določena živila, ki ti v drugih dneh meseca sploh ne predstavljajo posebne skušnjave? Je to, da se ne moreš upreti čokoladi ali okusnim testeninam, res pogojeno s predmenstrualnim sindromom ali se v ozadju skriva kaj drugega? Drži, da se želje po hrani tedaj, ko nastopi tisti čas, razlikujejo od onih sicer ali imaš le takšen občutek?

PREBERI še // Izjemni učinki temne čokolade

Zadeve pojasnjuje Justine Roth, prehranska strokovnjakinja in njen odgovor se glasi, občutek te ne vara:

"Med menstruacijo gre telo skozi številne telesne in psihološke spremembe. Tvoji hormoni nekoliko podivjajo in organizem v znatnejši meri hrepeni po določenih hranljivih snoveh."

Suzanne Fenske, gostujoča profesorica porodništva, ginekologije in reproduktivnih znanosti na medicinski šoli Mount Sinai ob tem dodaja, da je razloge za takšne in drugačne, velikokrat nenavadne želje, mogoče pripisati endrogenim opioid peptidom (EOP). Gre za snovi, ki so sicer vedno prisotne v telesu, v določenih obdobjih (denimo med menstruacijo ali nosečnostjo) pa se njihova količina v organizmu poveča.

"Njihovo delovanje in učinki še niso dobro znani in povsem raziskani, v teoriji pa bi lahko njihova povišana količina v telesu povzročala hrepenenje po hrani," meni profesorica in dodaja, da zato ne bodi presenečena, če tedaj, ko imaš menstruacijo, sanjaš o koščku, dveh, treh čokolade.

PREBERI še // Zakaj tako hrepenimo po siru ali čokoladi?

Sporočila telesa

Kot so zapisali v publikaciji Plos One, več kot polovica odraslih žensk v tistih dneh še kako intenzivno razmišlja o čokoladi in je pojedo znatno večje količine, kot v drugih delih meseca.

Čeprav strokovnjaki domnevajo, da so hrepenenja po hrani v določeni meri pogojena tudi s kulturnim vidikom (ženske iz drugih predelov sveta v manjši meri hrepenijo po čokoladi, kot tiste iz zahodne Evrope in Združenih držav Amerike), obstaja tudi povsem fiziološka razlaga, zakaj je prav temna sladica tako mamljiva.

Kot pojasnjuje Rothova, je čokolada, oziroma v njej prisoten kakav, bogata z magnezijem, elementom, katerega v telesu pred menstruacijo praviloma primanjkuje. Zato ni nič narobe, če si jo privoščiš. Pazi pa, da boš izbrala temno in ne mlečne, saj slednja ne bo zadovoljila potrebe telesa po tem mineralu in zato ne bo ublažila hrepenenja.

hrana_micna.jpg

Včasih je previdnost na mestu

"Hrepenenje po določeni hrani med menstruacijo je povsem neškodljivo," pravi Fenskejeva in dodaja, da bi te moralo skrbeti le, če so želje res nenavadne. Če se denimo ne moreš upreti ledenim kockam ali zemlji. Da, tudi to se lahko zgodi. Nekatera, takšna in podobna neobičajna hrepenenja med menstruacijo nakazujejo na slabokrvnost. Če se torej pojavljajo pri tebi, je pametno obiskati zdravnika, ki bo določil natančen razlog zanje.  Sicer pa se želji ne upiraj.

Telo z neustavljivo željo po hrani opozarja na to, da mu nečesa primanjkuje in morala bi ga poslušati. Sicer bo klic vse glasnejši in izrazitejši, počutje pa vse slabše in slabše.

Slišala si že in slišala boš še velikokrat: vse je v zdravi meri. Tudi, ko gre za razvajanje v tistem delu meseca.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)