Zakaj še danes začeti jesti orehe

Peščica orehov na dan ima na zdravje izjemno pozitiven vpliv, zato poglejte, zakaj jih morate začeti jesti še danes.

30.12.2015 ob 10:45

shutterstock_175331270.jpg

Boste za praznike pekli potico ali katero drugo dobroto, katere sestavina so tudi orehi? Poglejte, zakaj vse njihove zaloge ne gre porabiti za pripravo peciva. Orehe bi morali jesti tudi kar tako. Peščica na dan ima namreč na zdravje izjemno pozitiven vpliv.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Lažje boste spali. Premalo spanja ogroža zdravje. Če vaš nočni počitek ovirajo skrbi, ki vam ne dajo spati, vsak dan grizljajte orehova jedrca. Najbolje zvečer. Orehi namreč vsebujejo melatonin, snov, ki uravnava ciklus budnosti in spanja ter zagotavlja miren, kakovosten nočni počitek.

Bolj sproščeni boste. Orehi znižujejo krvni tlak in tako sproščajo. So namreč bogat vir vlaknin, antioksidantov ter nenasičenih maščobnih kislin, zlasti alfa linolenske kisline (ALA) ter omega tri maščobnih kislin, vsi ti pa se uspešno borijo proti stresu.

Imeli boste boljši spomin. Dokazano je, da v orehih prisotni vitamin E in flavonoidi pomagajo uničevati proste radikale in tako pozitivno vplivajo na delovanje možganov ter varujejo celo pred demenco.

shutterstock_125386358.jpg

Pomagajo diabetikom. Samo po treh mesecih rednega vsakodnevnega uživanja četrtine skodelice orehov ti plodovi pri osebah z diabetesom tipa dve pozitivno vplivajo na količino inzulina v telesu, pomagajo pa tudi pri hujšanju.

Ohranjajo zdravo srce. Uživanje orehov zmanjšuje tveganje za bolezni srca, saj so bogati z antioksidanti in omega tri maščobnimi kislinami. Zaradi svoje sestave lahko ob rednem uživanju tveganje za srčne bolezni zmanjšajo kar za 40 odstotkov, pozitivno pa vplivajo tudi na pretok krvi po telesu.

Varujejo pred rakom. Nedavna, na univerzi Harvard izvedena raziskava je pokazala še, da orehi učinkovito zavirajo rast tumorjev. Tudi za ta učinek so zaslužni zlasti v njih prisotni antioksidanti ter omega tri maščobne kisline.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)