Zakaj je laganje partnerju glede denarja slabše od varanja

Ko ste spoznali svojega partnerja in se spustili v razmerje z njim, ste se obenem zaobljubili, da bosta poštena drug do drugega in da ne bosta lagala. Ampak, če se je vaš partner odločil, da se iskrenost ne nanaša na finance, imate opravka z nezvestobo – finančno nezvestobo.

5.1.2023 ob 8:28 | Foto: gettyimages | Avtor: D. L.

Zakaj je laganje partnerju glede denarja slabše od varanja

Finančna nezvestoba je vsako laganje, skrivanje ali kopičenje denarja znotraj razmerja.

Težave, ki jih povzroči finančna nezvestoba, so lahko prav tako boleče kot afera. Poleg tega imate lahko tudi težave zaradi dolgov. 

Odkritje, da vam je partner lagal glede denarja, lahko poruši vaš center za ravnotežje. Nekako tako, kot da ste na spolzki palubi ladje, ki se nagiba gor in dol v valovih, in imate občutek, da boste padli v morje. 

Mislili ste, da se lahko zanesete na partnerja - da bo iskren do vas, vendar žal ni bilo tako. 

Ko se bodo solze posušile, upamo, da se boste odločili narediti nekaj korakov, da izboljšate odnos in vajino finančno situacijo.

Ločitev je draga. Zakon, v katerem je veliko jeze in sovraštva, pa je nesrečen. A situacija ni brezizhodna.

Prvič, niste sami. Veliko parov se sooča z bolečino in borbo zaradi denarnih težav in skrivnosti. 15 milijonov anketirancev v romantični zvezi je izjavilo, da so krivi za »finančno nezvestobo«.

Ponovna vzpostavitev zaupanja po finančni nezvestobi je mogoča. Zato vam nudimo pet nasvetov, kako spremeniti razmerje, potem ko je finančna nezvestoba zlomila vaše zaupanje:

1. Priznajte ali odpustite.

Prvi korak v zmešnjavi finančne nezvestobe je, da priznate, ali ste lagali. Če pa sumite, da je vaš zakonec lagal, ga vprašajte o tem. Mogoče obstaja pojasnilo za njegove dolgove. 

Če prizna, da je lagal o denarju, globoko vdihnite, a mu nato povejte, da se to danes konča.

Nato bodite iskreni do sebe in do njega. Povejte mu, da mu odpustite, če tako čutite – ali pa, da ga boste poslušali in si prizadevali, da mu odpustite, čeprav ste zdaj jezni.

Včasih mu boste morali večkrat odpustiti. Partnerjevo vedenje se morda ne bo spremenilo čez noč. Tudi če ne namerava skrivati ​​svoje potrošnje ali varčevanja, je lahko na to tako navajen, da znova stori isto napako.

»Šibki ne morejo nikoli odpustiti. Odpuščanje je lastnost močnih.« - je dejal Mahatma Gandhi.

Pokažite svojo moč. Bodite pošteni. Bodite prizanesljivi.

2. Vzpostavite novo rutino.

Stvari se ne morejo nadaljevati tako, kot so se v preteklosti. Kajti v tem primeru boste uničili vajin odnos in svoje finance.

Ne pričakujte drugačnih rezultatov, če oba ravnata enako kot prej. Spremenite torej način ravnanja z denarjem. Ni prav, da ima samo en partner pregled nad vsemi prihodki in odhodki. Oba sta lahko in morata biti vpletena v finance.

Če ste zasvojeni z nakupovanjem, potem se znebite nekaterih skušnjav - nehajte slediti blagovnim znamkam na Instagramu, zaradi katerih posežete po svoji kreditni kartici.

Znebite se e-poštnih sporočil s popusti. Izogibajte se nakupovalnim središčem. Živila lahko kupite v manjši trgovini in se tako izognete potiskanju vozička mimo trgovine z oblačili. 

Skupaj s partnerjem prepoznajta »problematična področja« ter se dogovorita, da bosta vzpostavila nove rutine za ravnanje z denarjem.

3. Odstranite ovire.

Ugotovite, kaj je uničilo vajino komunikacijo pred finančno nezvestobo.

Ste ugotovili, da sta si pošiljala sporočila o stvareh, o katerih bi se verjetno morala pogovoriti?

Ali sta imela račune, za katere nista vedela?

Sta oba vedela za vsako kreditno kartico, ki jo ima drugi? 

Je kdo od vaju skril denar pred drugim?

Ali ne marate govoriti o denarju, zato se temu izogibate?

Poiščita luknjo v čolnu, ki potaplja vajino zvezo, in odstranita ovire.

Ni nujno, da imata skupni račun. Če želita, lahko imate ločene račune, vendar vztrajajte pri popolni transparentnosti teh računov.

Zlasti po zlorabi zaupanja je ključnega pomena, da odstranite vsak dvom o tem, kaj se dogaja, tako da ste ves čas iskreni s partnerjem. 

4. Poiščite pomoč strokovnjaka.

Finančne skrivnosti lahko povzročijo veliko zmešnjavo. Ljudje so prizadeti in jezni. Pogosto je koristno, da se obrneta na »nevtralno« osebo, ki vama bo pomagala rešiti vajin nered.

Najboljšega prijatelja ne bi prosili, da vam oskrbi ogromno rano na roki, če ni zdravnik, zato ne razmišljajte dvakrat o tem, da bi prosili za pomoč finančnega svetovalca, saj vama lahko nudi nepristranski in profesionalen nasvet za uspešno prihodnost. 

5. Nagradite svoj uspeh.

Ta korak je enostavno pozabiti, vendar je zelo pomemben. Nagradite svoj uspeh. Praznujte spremembe, ki jih naredite. Če določita nov proračun ali vzpostavita novo rutino in se tega oba držita mesec ali dva - praznujta.

Tisti konec tedna pojdita ven jesti, si privoščita sladico ali pa se odpravita v kino.

Čestitajte si za korake,  ki jih naredite v pravo smer. Naučite se znova zaupati drug drugemu. Bodite iskreni in naredite nekaj pozitivnih sprememb.

Prirejeno po Your Tango

Preberite še: Sem 32-letna devica, a ne po lastni izbiri (resnična izpoved)

Morda vas zanima tudi: Ko ste utrujeni, počivajte (in druge življenjske lekcije, ki se jih lahko naučimo od mačk)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)