Zakaj je dobro, da tudi v hladnem vremenu raje telovadite zunaj

Ne le zaradi koronavirusa, tudi sicer je za zdravje veliko bolj priporočljivo vaditi na zraku kot pa v telovadnici.

15.10.2020 ob 5:35 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

Zakaj je dobro, da tudi v hladnem vremenu raje telovadite zunaj

Čeprav se jeseni ob hladnejšem vremenu rekreacija večinoma seli v telovadnice in fitnes centre, utegne koronavirus znova močno poseči tudi v ta del našega vsakdana. Posebni ukrepi in nevarnost širjenja virusa v zaprtih prostorih bodo verjetno mnoge odvrnili od skupinskih vadb za štirimi stenami, pri tem pa strokovnjaki poudarjajo tudi, da je tako ali tako za zdravje veliko boljše, če se rekreiramo zunaj. Tudi v hladnem vremenu.

Morda sicer za to res potrebujemo nekoliko več motivacije, težko je zbrcati stran toplo odejo in oditi na mraz, toda telo nam bo hvaležno. Telesna vadba v hladnejšem vremenu ima namreč številne dobre učinke na zdravje.

Na dnevni svetlobi smo namreč izpostavljeni vitaminu D, ki je najbolj pomemben dejavnik pri krepitvi našega imunskega sistema. Poleg tega bomo z vadbo in dihanjem na svežem zraku lahko dlje odporni na virusna obolenja. In še: telo bo v nizkih temperaturah kurilo toliko več kalorij. Študije so namreč pokazale, da telo na mrazu porabi kar petkrat več energije kot znotraj.

Trije pomembni nasveti

»Pred vadbo preverite, kakšno je zunaj vreme. Velikokrat se namreč zgodi, da ljudje mislijo, da je bolj hladno ali pa bolj toplo kot je v resnici,« svetujejo strokovnjaki na Mayo Clinic. Glede na temperature tudi izberite oblačila. »Pomembno je nositi veliko plasti. V primeru, da vam je vroče, lahko tako eno odstranite in vas zaradi tega ne bo zeblo.« Dobro je tudi zaščititi ušesa, nos in usta.

»Tretja pomembna stvar pa je, da tudi v mrazu skrbimo za dovolj tekočine v telesu. Četudi se nam zdi, da se ne potimo tako kot poleti, a ni res, vse te plasti pot hitro vpijajo.« Po vadbi se je dobro hitro vrniti v toplejše prostore, saj se telo ob prenehanju aktivnosti, toliko hitreje ohladi.

Sicer pa se je dobro zavedati tudi tveganj vadbe, zlasti na ekstremnejšem mrazu. Ta ni priporočljiva za astmatike, pozorni naj bodo tudi tisti z občutljivo kožo, ki jo je na mrazu dobro bolje zaščititi.

Preberite še: Zakaj v času virusnih okužb hoditi (več) ali deset izjemnih učinkov hoje

Morda vas zanima tudi: Vitamin D se je dobro izkazal kot zaščita pred koronavirusom


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)