Kako zelo zdravi so šparglji in zakaj povzročajo značilen vonj urina

Pomlad je tudi čas špargljev, ki prinašajo veliko pozitivnih učinkov na zdravje. Razkrivamo vse zdravilne učinke in tudi, kaj pomeni značilen vonj urina.

6.5.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako zelo zdravi so šparglji in zakaj povzročajo značilen vonj urina

Šparglji, divji ali gojeni, so priljubljena zelenjava, ki se poda v številne jedi. Pomlad je njihov čas in dobro jih je vključiti v jedilnik, kajti premorejo mnoge pozitivne učinke na zdravje.  Zakaj bi morali izkoristiti njihovo sezono, razkriva portal Health.

Ogromno hranljivih snovi in nizka energijska vrednost

V drobnih ali debelejših, belih, zelenih ali rožnatih stebelcih se skriva veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov. Seznam je dolg. V pol skodelice (90 gramih) špargljev se nahaja:

 • 80 džulov energije (20 kalorij)
 • 2,2 grama beljakovin
 • 0,2 grama maščob
 • 1,8 grama vlaknin
 • Vitamin C: 12 odstotkov dnevno priporočene količine
 • Vitamin A: 18 odstotkov dnevno priporočene količine
 • Vitamin K: 57 odstotkov dnevno priporočene količine
 • Folna kislina: 34 odstotkov dnevno priporočene količine
 • Kalij: šest odstotkov dnevno priporočene količine
 • Fosfor: pet odstotkov dnevno priporočene količine
 • Vitamin E: sedem odstotkov dnevno priporočene količine.

Poleg teh so v njih manjše količine drugih nutrientov, denimo železa, cinka in riboflavina.

Kot je mogoče razbrati s seznama, so šparglji bogat vir vitamina K, ki je zaslužen za pravilno strjevanje krvi in za zdravje kosti. Prav tako je v njih znatno zastopana folna kislina. Ta je nepogrešljiva v nosečnosti, saj vpliva na pravilen razvoj zarodka in sodeluje pri številnih bioloških procesih v telesu, med drugim je odgovorna za celično rast in za tvorjenje DNK-ja.

So odličen vir antioksidantov

Antioksidanti so snovi, ki v organizmu blažijo vpliv prostih radikalov, s tem preprečujejo oksidativni stres ter z njim povezana kronična vnetja in kronične bolezni.

Šparglji so, tako kot druga zelenjava, bogati z njimi. Med antioksidante v njih se umeščata tudi vitamina K in E, družbo jima delajo mnogi flavonoidi in polifenoli, zlasti gre tu omeniti kvercetin, kamferol, isorhamnetin in antocianine.

Te snovi pozitivno vplivajo na krvni tlak, varujejo pred boleznimi srca, delujejo protivirusno, protivnetno in proti rakavo, je dokazalo več raziskav.

Sveta Zarzamora/Gettyimages

Skrbijo za zdravje prebavil

Primeren odmerek zaužitih prehranskih vlaknin je en od pogojev za dobro prebavo. V zgolj 90 gramih špargljev je teh 1,8 gramov, kar je sedem odstotkov dnevno priporočene količine.

Z vlakninami bogata hrana niža krvni tlak, uravnava količino holesterola v krvi ter niža tveganje za bolezni srca in ožilja.

Zlasti so v špargljih bogato zastopane netopne vlaknine, ki so močne zaveznice zdravih prebavil. Tu so še topne vlaknine, s katerimi se v črevesju hranijo koristne bakterije in vzdržujejo zdravo črevesno floro, zagotavljajo močno odpornost in dobro delovanje možganov.

Dobrodošli so v prehrani nosečnic

V 90 gramih špargljev je 34 odstotkov dnevno potrebne količine folne kisline za odrasle osebe in 22 odstotkov potrebne količine folne kisline za nosečnice.

 

Folna kislina je vključena v številne telesne procese, med drugim omogoča rast novih celic, nastajanje rdečih krvnih telesc, nepogrešljiva je za pravilen razvoj živčevja zarodka. Primerna količina folne kisline v nosečnosti otroka ščiti pred resnimi razvojnimi napakami v centralnem živčevju.

Nižajo krvni tlak

Povišan krvni tlak je pogosta tegoba sodobnega človeka in je velikokrat odgovoren za srčne bolezni ter tudi za srčno kap. Raziskave so pokazale, da večji vnos kalija ter na drugi strani manjši vnos soli pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka.

Kalij nanj vpliva na dva načina: sprošča stene krvnih žil ter hkrati spodbuja izločanje soli skozi urin. Prav šparglji so odličen vir kalija, saj ga v 90 gramih telesu dovajajo kar šest odstotkov dnevno potrebne količine.

--> Več kot 20 odličnih receptov s šparglji

Pomagajo pri hujšanju

Sicer raziskav, ki bi se ukvarjale izključno s tem, kako šparglji vplivajo na hujšanje, ni. A glede na vse njihove lastnosti je mogoče brez dvoma zaključiti, da pozitivno vplivajo na vitko postavo.

Kajti: imajo zelo nizko energijsko vrednost. V 90 gramih telesu prinesejo komaj 80 džulov (20 kalorij).

Naprej: 94 odstotkov špargljev predstavlja voda. Študije kažejo, da z vodo bogata živila spodbujajo hujšanje. Tu so še vlaknine, ki so prav tako nepogrešljive v bitki za lepo postavo in v skrbi za dobro prebavo.

Zlahka jih je vključiti v prehrano

Ne le, da so šparglji hranljivi, zlahka jih je tudi vključiti v prehrano. Dobri so kuhani, pripravljeni na pari, pečeni ali dušeni. Za ozimnico jih lahko vložite, med sezono pa dodajate jajcem, omakam, omletam, solatam, testeninam, juham.

Kaj pa detoksikacija?

En od učinkov špargljev, ki jim jih pripisujejo nekateri, je tudi čiščenje telesa, na kar naj bi nakazoval značilen vonj urina po krepčanju z njimi. A ta žal ni posledica odstranjevanja strupenih snovi iz organizma, temveč presnove določene snovi v njih. Gre za 1,2-ditiolan-4-karboksilno kislino. Ta vsebuje žveplo in po zaužitju špargljev se stranski  produkti presnove te snovi sproščajo v urin, ki v stiku z zrakom dobi značilen vonj.

Omenjena kislina se nahaja le v špargljih, zato ti povzročajo značilen vonj seča. Snov zdravju ni škodljiva, prav tako nima posebnih koristnih učinkov.  Značilen vonj urina zaznamo torej zgolj zaradi presnove te snovi, ne pa zaradi izločanja strupov iz telesa.

Preberite še: Šest razlogov za več obrokov brez mesa

Morda vas zanima tudi: Je narobe, če jem zelenjavo, ne maram pa sadja? Jasen odgovor prehranske strokovnjakinje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)