Vse o dieti, s katero je shujšala Adele

Dieta, ki je pevki Adele pomagala do nove podobe, ima prednosti in slabosti.

29.5.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages, Instagram, Reuters | Avtor: M. FL.

Vse o dieti, s katero je shujšala Adele

Pevka Adele je pred nedavnim vse presenetila z novo podobo. Potem ko je za 32. rojstni dan na Instagramu objavila fotografijo, na kateri je domala neprepoznavna, je bila deležna nemalo pozornosti, pohval ter tudi kritik. Ob vsem tem pa je sprožila še veliko vprašanj: kako ji je uspelo tako preoblikovati postavo.

Novinar portala Extra je preko video klica govoril z bivšo Adelino osebno trenerko in jo povprašal, kaj se po njenem mnenju skriva v ozadju uspeha zvezdnice. Takole je povedala:

"Verjamem, da je Adele povsem spremenila življenjski slog in način prehrane. Ne obstaja čudežni trening, ki bi omogočil takšno spremembo."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adele

Vse glasnejše so domneve, da je Adele sledila tako imenovani sirtuinski dieti (the sirtfood diet), ki dovoljuje pitje črnega vina, kave in uživanje temne čokolade. Tako pa je omenjeni način prehrane komentirala trenerka:

"Dovoljeno je skoraj vse, a v zmernih količinah. Takoj, ko oseba iz jedilnika izloči predelan sladkor, predelana živila, gazirane pijače in uživa večinoma sveža, zdrava ter hranljiva živila, so opazne pozitivne spremembe.

Prepričana sem, da je Adele zatekla tudi k pilatesu in je to obliko vadbe kombinirala s kardio vajami. Gre za odlično kombinacijo, saj kardio vaje spodbujajo bitje srca in porabo energije, s pilatesom pa se lepo oblikujejo mišice."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adele (@adele) on

Prehranski strokovnjaki pa so že pred leti pojasnili, kaj sploh je sirtuinska dieta ter katere so njene prednosti in slabosti. Omenjen način prehrane je najbolj znan zaradi dejstva, da spodbuja uživanje čokolade in vina.

--> Preberite še: Težek, pretežek, debel

Snovalca diete Aidan Goggins in Glen Matten namreč trdita, da je z vnosom hrane, ki v telesu aktivira tako imenovane sirtuine, mogoče spodbuditi tanjšanje maščobnih oblog ter s tem hujšanje. Poleg vina in čokolade so na seznamu dovoljenih živil med drugim še kava, zeleni čaj, jabolka, črni ribez, ohrovt, brokoli, mastne ribe, kurkuma, čebula, olive, olivno olje.

Kaj so sirtuini

Sirtuini so vrste beljakovin, ki v telesu sodelujejo pri številnih presnovnih procesih. V človeškem telesu je sedem različnih vrst sirtuinov, najbolj raziskan je tako imenovani SIRT1. Prav ta ima največjo vlogo pri razgradnji maščob. Čeprav so raziskave o sirtuinih še v povojih, znanstvene študije na to temo prinašajo razlog za optimizem.

Leta 2008 objavljena raziskava v časopisu Cell Metabolism je denimo pokazala, da omenjeni sirtuin spodbuja razgradnjo maščob in pred debelostjo ščiti pretirano hranjene miške. Istega leta so v časopisu The International Journal of Obesity objavili raziskavo, ki je pokazala na opazno večjo aktivnost sirtuina SIRT1 pri vitkejših, kot pri debelejših ženskah.

Zanimivo pri tem je, da so avtorji omenjene študije poudarili, da tudi omejevanje energijskega vnosa lahko aktivira sirtuine, podoben učinek pa premore antioksidant resveratrol, s katerim sta bogata tako rdeče vino kot temna čokolada.

Resveratrol, v vinu prisotna molekula za hujšanje

Resveratrol je prva molekula, ki dokazano aktivira sirtuine in posnema učinke manjšega energijskega vnosa. Hkrati niža tveganje za sladkorno bolezen, srčne bolezni in vnetja, je leta 2012 dokazala raziskava, objavljena v časopisu Biofactors. A poudariti je treba, da je bilo omenjeno opazno v umetnih pogojih, ustvarjenih v laboratorijih.

Glavna živila sirtuinske diete

Način prehrane torej temelji na vnosu živil, ki aktivirajo delovanje sirtuinov. Med njimi so jabolka, citrusi, borovnice, jagode, zeleni čaj, peteršilj, zelena, ohrovt, olivno olje, kapre, čili, orehi in absolutne zvezde diete, črno vino ter temna čokolada. Na tem seznamu je tudi kava in je to ena redkih diet, ki spodbuja njeno pitje.

Seveda to niso edina živila, ki jih dieta dovoljuje. Spodbuja pestro prehrano s poudarkom na živilih z omenjenim učinkom. Njena snovalca svetujeta pitje zelenih smutijev, ki vsebujejo ohrovt, rukolo, peteršilj, zeleno, jabolka, sok limone in zeleni čaj. Tako je namreč mogoče v tednu dni izgubiti tri kilograme.

Pomemben je tudi energijski vnos

Prve tri dni naj bi s smutiji in z enim obrokom, pripravljenim iz dovoljenih živil, zaužili približno 4100 džulov energije (1000 kalorij). Od četrtega do sedmega dne naj bi energijski vnos znašal 6270 džulov (1500 kalorij) z dvema smutijema in dvema obrokoma iz priporočljivih živil. Cikel se nato ponovi.

Prednosti diete

Dieta temelji na hrani, ki pozitivno vpliva na zdravje in varuje pred številnimi kroničnimi boleznimi.

Slabosti diete

Dieta je energijsko skopa in jo je na dolgi rok praktično nemogoče držati. Prav tako ni natančnih napotil, koliko živil naj bi med njo zaužili. Zlasti sta tu problematična črna čokolada in vino, ki lahko ob pretiravanju prineseta ravno nasprotni učinek.

Hkrati ne vključuje telovadbe in ne upošteva psiholoških vidikov diete, ki zaradi pretiranega odrekanja sčasoma neredko pripeljejo v prekomeren vnos hrane in s tem v jo-jo učinek.

Primer jedilnika

Zajtrk

Smuti iz ohrovta, zelene in jabolk

Kava

Malica

Zeleni čaj

Vrstica temne čokolade

Kosilo

Solata iz ajde, lososa, rukole, kaper, začinjena z olivnim oljem in sokom limone

Kozarec črnega vina

Malica

Smuti iz peteršilja, ohrovta, borovnic in banan

Večerja

Zelenjavna juha s piščancem

Smuti iz jabolk in jagod z dodatkom orehov in kakava

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: 15 razlogov, da ne morete shujšati

Morda vas zanima tudi: Recept: Hitro čokoladno pecivo, ki ga dovoljuje vsaka dieta


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)