Vse, kar morate vedeti o glivičnih vnetjih spolovil (pojasnjuje ginekologinja)

Glivična vnetja spolovil so pogosta težava, med dejavniki tveganja zanje pa so ozka oblačila ter tudi stres in oslabljena odpornost.

30.3.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

 Vse, kar morate vedeti o glivičnih vnetjih spolovil (pojasnjuje ginekologinja)

Glivična vnetja spolovil so težave, s katerimi se v določenem obdobju življenja sreča večina žensk. Kako razširjene dejansko so, kaj jih povzroča, kako jih prepoznati, kako znižati tveganje zanje ter kdaj je treba obiskati ginekologa, nam je pojasnila asist. Mateja Sladič, dr. med., specializantka ginekologije in porodništva.

Kot je povedala, je glivično vnetje, ki se strokovno imenuje vulvovaginalna kandidiaza, eno izmed najbolj pogostih okužb spolovil. Približno 75 odstotkov žensk se z njim sreča vsaj enkrat v življenju, v okoli 80. odstotkih ga povzroča gliva kvasovka, imenovana Candida albicans.

Značilni simptomi so srbečica, pekoč občutek v nožnici, bolečina med spolnim odnosom, boleče uriniranje, rdečina in oteklina spolovila. Glivično vnetje spremlja tudi obilen, gost in lepljiv izcedek iz nožnice, ki po videzu spominja na skuto.

Zakaj do vnetja sploh pride

Ker je za preprečevanje in odpravljanje težave treba poznati razloge zanjo, je Sladičeva takole nazorno pojasnila, kaj je zdrava mikroflora, zakaj se poruši in kako pride do vnetja:

"V reproduktivnem obdobju ženske so v nožnici številne bakterije, ki tvorijo normalno mikrofloro. Hkrati so v njej prisotne glive kvasovke, ki so še v črevesni flori in na koži.

95 odstotkov mikroflore nožnice sestavljajo laktobacili. Ti tvorijo mlečno kislino in s tem vzdržujejo kislo okolje. Normalne pH vrednosti vagine se gibljejo med 3,5 in 4,5. Kislo okolje in epitelij (povrhnjica) nožnice, bogat z glikogenom, delujeta kot obramba ter ščitita pred prekomerno rastjo gliv kvasovk in s tem pojavom glivičnega vnetja."

 

Glavni razlogi za porušeno mikrofloro

Na porušeno mikrofloro in posledično na prekomerno rast gliv kvasovk vpliva več dejavnikov. "Nekateri od njih so zdravljenje s širokospektralnimi antibiotiki, oslabljen imunski sistem, izpostavljenost prevelikemu stresu, sladkorna bolezen, debelost, nosečnost, prejemanje visokodozne kombinirane kontracepcije in hormonsko nadomestno zdravljenje," našteva ginekologinja in dodaja, da so za glivično vnetje spolovil bolj dovzetne tiste najstnice in ženske, ki nosijo pretesna oblačila in sintetično spodnje perilo ter ostale materiale, ki ne prepuščajo dovolj zraka:

"Posledično je koža na spolovilu bolj vlažna in tako nastane ugodno okolje za razrast gliv kvasovk. Zato ženskam svetujemo nošenje bombažnega spodnjega perila."

Vnetje se ne odraža vedno s simptomi

Približno 30 do 40 odstotkov žensk s prisotnimi glivami kvasovkami v nožnici ne kaže nobenih simptomov in znakov, zato ne potrebujejo zdravljenja. "Tistim, ki opažajo znake vnetja, odsvetujemo uporabo mil in odišavljenih izdelkov na področju intimnega predela ter nošenje sintetičnega spodnjega perila. V lekarni so brez recepta na voljo naravna sredstva, katerih namen je obnova in vzdrževanje normalne mikroflore in pH nožnice ter s tem preprečevanje razraščanja glivic in patogenih bakterij.

Ti praviloma vsebujejo laktobacile, s katerimi je mogoče nadomestiti pomanjkanje naravno prisotnih. V primeru, da težave kljub samozdravljenju vztrajajo, je priporočljiv obisk pri ginekologu, saj so lahko vzrok za vnetje spolovil poleg glivic tudi drugi povzročitelji. Slednji zahtevajo ustrezno obliko zdravljenja, ki jo mora predpisati ginekolog.

Za glivična vnetja spolovil ginekologi svetujemo zdravljenje z antimikotiki. Nekatere izmed njih lahko dobimo v lekarni v prosti prodaji, druga tovrstna zdravila so na voljo samo na podlagi izdaje recepta s strani izbranega ginekologa.

Zdravljenje večinoma poteka v obliki vaginalnih in/ali peroralnih kapsul ter krem, trajanje je odvisno od predpisanega zdravila in značilnosti okužbe. Moškega spolnega partnerja ni treba zdraviti, če nima simptomov in znakov okužbe. V primeru, da ima simptome glivičnega vnetja spolnega organa, ga zdravimo z antimikotikom v kremi."

 Na ponavljanje okužbe vpliva več dejavnikov

Ginekologi o ponavljajočem se vnetju govorijo takrat, ko ima ženska vsaj štiri ponovitve okužbe na leto. Verjetnost, da se bo glivična okužba ponovila, je močno odvisna od povzročitelja, saj za ponavljajočo glivično okužbo ponavadi ni odgovorna Candida albicans temveč ostale glive iz skupine Candida sp. ki lahko povzročajo sicer bolj izrazite simptome, ki se pogosteje ponavljajo.

V primeru ponavljajočega se glivičnega vnetja opravijo mikrobiološki bris nožnice in določijo povzročitelja, temu prilagodijo usmerjeno zdravljenje z ustreznim antimikotikom. Verjetnost za ponovitev glivičnega vnetja spolovil poviša tudi oslabljen imunski sistem.

Najboljša preventiva

Čeprav so glivične okužbe spolovil pogoste, jih je vendarle mogoče preprečiti ali vsaj znižati tveganje zanje. Takole Mateja Sladič poudarja nekaj najboljših načinov: "Tveganje za pojav glivičnega vnetja spolovil lahko zmanjšamo predvsem z izogibanjem uporabi odišavljenih izdelkov in alkalnih mil na intimnem predelu ter nošenju pretesnih in premalo zračnih oblačil.

Svetujemo nošenje in redno menjavanje bombažnega spodnjega perila, predvsem po telesnih aktivnostih. Nenazadnje svetujemo tudi izogibanje prehrani, bogati z ogljikovimi hidrati, ki je dodaten dejavnik tveganja za nastanek glivičnih okužb spolovil."

Preberite še: Pet obveznih dejanj po seksu

Morda vas zanima tudi: Najboljši nasveti za intimno nego


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)