Toliko boste prihranili, če se boste odpovedali kavi (in šest drugih posledic odločitve)

Če se boste odpovedali kavi, boste občutili nemalo posledic.

27.10.2021 ob 5:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Toliko boste prihranili, če se boste odpovedali kavi (in šest drugih posledic odločitve)

Kava je eno najbolj priljubljenih poživil. Po nekaterih podatkih jo redno uživa več kot 60 odstotkov odraslih oseb, večina ljubiteljev te pijače popije vsaj tri skodelice dnevno.

Mnogi torej ne morejo brez kave. Morda zaradi okusa, morda zaradi učinkov ali zgolj zaradi prijetne družbe, v kateri si jo privoščijo.

Kakorkoli že, kava je, v zmernih količinah, zdrava. Več študij je potrdilo povezavo med pitjem kave in boljšo fizično zmogljivostjo, višjo koncentracijo in tudi nižjim tveganjem za nekatere oblike raka.

A kot rečeno, vse je v zmernosti, kajti kava v pretiranih količinah na drugi strani škoduje zdravju, zaradi kofeina se ji morajo preobčutljivi nanj povsem odpovedati. Kaj vse pa se bo zgodilo, če se ji boste odpovedali kar tako? Pure wow prinaša sedem posledic prenehanja pitja kave.

Občutili boste abstinenčno krizo

Ja, tako, kot na odvajanje od vsakega poživila oziroma stimulansa, se telo tudi na odrekanje kavi odzove z abstinenčno krizo. Ta se največkrat odraža z glavobolom, utrujenostjo, razdražljivostjo. Običajno so ti simptomi prisotni nekje do tri dni.

Zakaj nastopijo? Študija univerze Wake Forest je pokazala, da se krvne žile pod vplivom kofeina razširijo, krvni pretok se pospeši tudi za 27 odstotkov. Po prenehanju pitja kave se zadeve vrnejo v normalno stanje, sprememba v pretoku krvi pa lahko vodi v prej omenjene simptome.

Manj nervozni boste

Za vse tiste, ki ste živčni in nervozni: kava lahko te občutke poslabša.

Glede na rezultate raziskave univerzitetnega centra Cardiff, že majhna količina kofeina okrepi tesnobnost, pospeši srčni utrip in lahko celo sproži napad panike pri osebah, ki so podvržene temu.

 

Nihče sicer ne trdi, da tesnobni in nervozni posamezniki potem, ko se bodo odpovedali kavi, ne bodo več občutili omenjenih stisk, a zagotovo je vsak dejavnik, ki jih omili, dobrodošel.

Spremenilo se bo hormonsko ravnovesje

Zlasti, če zjutraj najprej popijete skodelico kave. "Obstaja več razlogov, zakaj kava zjutraj na prazen želodec ni najboljša ideja. Predvsem ne za ženske," je povedala zdravnica Carlyn Rosenblum in pojasnila:

"Kot prvo poviša raven kortizola v krvi, kar pomeni, da negativno vpliva na ovulacijo in na težo. Pitje kave zjutraj, ko je že po naravi kortizola v telesu veliko, negativno vpliva na nastajanje drugih hormonov in na hormonski cikel."

Manj utrujeni boste

"Morda se ne sliši rprav, kajti kava je vendarle poživilo in premaguje utrujenost. Vendar ima višek kofeina na telo lahko ravno nasproten učinek," je povedala prehranska strokovnjakinja Vanessa Rissetto in pojasnila:

"Kofein je diuretik, torej morate zaradi njegovega vpliva večkrat na malo potrebo. To vodi v dehidracijo, dehidracija pa je en najpogostejših razlogov za utrujenost in slabo koncentracijo."

Morda boste shujšali

Seveda črna kava brez sladkorja ne prinaša dodatne energije in s tem ne viša tveganja za več kilogramov. Ne velja pa to za kofeinske napitke z veliko sladkorja, smetane in drugih dodatkov.

Kave z njimi znatno povečajo skupno količino zaužite energije na dan.

Prihranili boste

V času, ko cene vsega rastejo in rastejo, vsak prihranek šteje. In prihranki se začno pri malenkostih, kot je kava. 

Če se redno ustavljate v lokalih in kavarnah, se malo poigrajte s številkami: denimo, da za skodelico razvade odštejete 1.40 evra in spijete tri na dan. To na mesec znese približno 130 evrov.  Morda vas bo to prepričalo, da se ji odpoveste ali pa se boste strinjali, da si kakšno razvado, ki poboža dušo, vendarle sme brez slabe vesti privoščiti vsak.

Bolje boste spali

Več kave, večja verjetnost za nespečnost. Tako preprosto je to. In da, tudi če zadnjo kavo zaužijete ob treh popoldne, bo lahko slabo vplivala na vaš spanec.

Po besedah Michelle Worley, direktorice kliničnih raziskav na ameriškem centru Aeroflow Healthcare, pretiravanje s kavo v možganih zavira nastajanje kemikalij, ki skrbijo za dober spanec, torej ni presenečenje, da slabo vpliva nanj.

Da bi ta učinek izničili, si, če brez tega napitka ne gre, zadnjo skodelico privoščite nekje sedem ur pred spanjem.

Preberite še: Za vse to lahko uporabimo kavno usedlino

Morda vas zanima tudi: Devet alternativ kavi (in zakaj bi jim morali dati priložnost)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)