Tri oblike vadbe, ki najučinkoviteje pomagajo pri soočanju z depresijo

Telesna aktivnost ne vpliva pozitivno le na fizično, temveč tudi na mentalno zdravje.

29.3.2019 ob 8:41

vadba_tek_zenska_mesto_narava_micna.jpg

Kadar nekoga zapopadejo malodušje, tesnoba in celo depresija, mu že jutranje vstajanje predstavlja velik napor, telesna aktivnost pa mu največkrat ne pride niti na misel. A prav vadba je tista, ki lahko učinkovito premaguje te občutke.

"Med njo se v organizmu sproščajo endorfini, ki so imenovani tudi hormoni dobrega počutja in pozitivno vplivajo na razpoloženje ter s tem na mentalno zdravje," je za Cosmopolitan povedala vaditeljica Hayley Jarvis in dodala, da so zlasti pri premagovanju depresije najučinkovitejše tri oblike vadbe, ki jih lahko v svoj vsakdan vključi domala vsak.

Hoja v naravi

Splošno prepričanje, da mora biti telesna aktivnost naporna, je zmotno. Zlasti v namen preprečevanja in blaženja depresije velikokrat velja ravno nasprotno. Kajti, kot je povedala vaditeljica, intenzivna vadba v telesu pospešuje nastajanje hormona kortizola, s tem pa na mentalno zdravje na vpliva vedno najbolje.

Po besedah fitnes trenerja Marvina Burtona je za tiste, ki se s tovrstnimi težavami soočajo, veliko primernejša blažja do zmerna telesna aktivnost, med katere sodi hoja v naravi:

"To je učinkovit način za blaženje in celo premagovanje depresije. Bivanje v naravi namreč prečisti misli, omogoča sproščanje in zagotavlja jasnejši pogled v prihodnost, ki je prav zaradi nje včasih nekoliko meglen."

Hayley Jarvis se z njim strinja in ob tem niza znanstvena dognanja, ki dokazujejo, da je bivanje v naravi pri blažji depresiji prav tako učinkovito, kot so antidepresivi: "Barve, zvoki in vonji, ki nas obdajajo v naravi, pozitivno vplivajo na počutje, dvigajo samozavest in s tem ne koristijo le fizičenemu, temveč tudi psihičnemu zdravju."


Tek

Ko se fizična pripravljenost telesa nekoliko okrepi, je dobrodošel tudi zmeren tek.

"Tek je dejavnost, med katero se znatno pospeši krvni pretok, bitje srca, izboljšuje se kondicija in s tem krepi samozavest, kar pozitivno vpliva na blaženje simptomov malodušja in depresije," je povedala Jarvisova in dodala:

"Seveda pa je pri tem treba poiskati ritem in hitrost, ki posamezniku prinašata zadovoljstvo in ga ne izpostavljata pretiranim naporom."

Z njo se strinja Marvin, ki je prepričan, da je tek lahko odličen način za beg iz vsakodnevne rutine, omogoča stremljenje k ciljem in njihovemu doseganju. Hkrati gre za vadbo, za katero ne potrebujete nič drugega, kot par dobrih superg in se ji zato lahko predaja domala vsak.


Skupinska vadba

Večina se tedaj, ko jih ujameta tesnobnost in depresija, zapre vase in umakne med štiri stene, kar pa ni dober recept za premagovanje te mentalne bolezni.

Skupinska vadba je en od načinov, s katerim je zapiranje vase mogoče preprečiti in tudi s tega vidika pozitivno vpliva na fizično ter psihično zdravje.

"Skupinska vadba vključuje socialne stike, ti pa dokazano krepijo mentalno zdravje ter izboljšujejo počutje. Hkrati tovrstna aktivnost posameznika nekako prisili k redni udeležbi, ga motivira pri doseganju in ohranjanju rezultatov ter nedvomno spodbudno vpliva na počutje," je povedala Hayley in dodala, da je vseeno, za kako veliko skupino gre, pomembno je, da v težkih trenutkih spoznate, da imate nekoga ob sebi in da v stiski niste sami.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Čudovito sporočilo Stephena Hawkinga vsem, ki jih pesti depresija ali pa si oglejte: V naša kina prihaja ganljiv ljubezenski film Brez dotika (VIDEO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)