Tri na videz zdrave malice, ki so v resnici preveč sladke

Dokaz, da stvari velikokrat res niso takšne, kot se zdijo na prvi pogled.

24.2.2017 ob 9:20

brusnice_shutterstock_531962344.jpg

The American Heart Association kot zgornjo dnevno količino sladkorja za odrasle ženske priporoča 25 gramov,  za moške naj ta ne bi presegla 36 gramov. Torej dovoljeno količino z eno pločevinko gazirane pijače, v kateri je sladkorja približno 39 gramov, presežejo oboji. 

Dejstvo je, da so te pijače že dolgo ožigosane kot zdravju neprijazne, en od razlogov za to, je v njih prisoten sladkor. A dejstvo je tudi, da se ta v velikih količinah skriva v na prvi pogled zdravih malicah. Poglejte si nekaj takšnih, kjer je sladkorja več kot preveč.

Več koristnih namigov najdete na Facebooku. 

Suhe brusnice

Suho sadje velja za priljubljeno in zdravo malico. A vendar med dehidracijo svežih sadežev koncentracija sladkorja v njih znatno naraste, nekaterim pa je med procesom sušenja ta tudi dodan.

Prav brusnice so glede tega na najslabšem glasu. Po naravi so namreč kisle in z dodatkom sladkorja okusnejše. V količini rdečih plodov, ki jih pomalicate, se tako lahko nahaja kar 29 gramov sladkorja. Z njimi torej previdno ali bodite pri nakupu pozorni in res izbirajte samo tiste, brez dodanega sladkorja. 

Sadni jogurti

Tudi ti lahko predstavljajo veliko past za zdravje. Res je, da se ponašajo z oznakami, kot so naravni, lahki, zdravi in z manj maščobe, vendar številni proizvajalci jogurtom ob sadju dodajajo tudi sladkor in arome, ki na koncu izničijo vse učinke tega, sicer zdravju prijaznega živila.

jogurt.jpg

V 300 gramskem lončku jogurta se lahko skriva tudi do 45 gramov sladkorja. Zato je bolje posegati po naravnih brez okusa in jim sadje dodajati doma. Najboljša izbira je grški jogurt, ki zagotavlja še zvrhano mero beljakovin. Če prisegate na sadne, pa bodite pozorni na količino dodanega sladkorja, ki je navedena na deklaraciji. 

PREBERITE še // Pet načinov, s katerimi navaden jogurt postane slastna in zdrava sladica

Ledeni čaj

Čaj je okusen, zdrav, osveži in zagotavlja zbranost ter koncentracijo. Vse to drži, vendar le, če mu niso dodane ogromne količine sladkorja, ki ga spremenijo v zdravju neprijazno pijačo. Mnogi ledene čaje na trgovskih policah smatrajo kot zdravo alternativo sladkim gaziranim pijačam, a vendar po vsebnosti sladkorja za njimi prav nič ne zaostajajo in ga lahko v litru vsebujejo tudi 72 gramov, čaja pa je v njih v resnici le za vzorec.

PREBERITE še // Pet živil, ki pogrejejo in hkrati topijo maščobe

Ker v prepričanju, da gre za zdravju prijazne napitke, običajno posegamo po večjih embalažah, tako hitro presežemo priporočeno količino sladkorja.  Podobno velja tudi za druge, sadne in na videz zdrave sokove. Pri nakupu teh se ne gre zanašati na videz in na občutek, temveč samo na navedene sestavine. 

Avtorica: M. F.
Foto:Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)