To se bo zgodilo, če boste vsak dan jedli borovnice

Borovnice so okusni in zdravi sadeži, ki premorejo veliko pozitivnih učinkov na zdravje ter počutje.

5.6.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

To se bo zgodilo, če boste vsak dan jedli borovnice

Skrb za zdravje je pomembna v vseh letnih časih ter v vsakem obdobju življenja. Veliko vlogo pri tem ima premišljen izbor živil. Eno od zdravju najbolj koristnih, so borovnice.

Drobne jagode, katerih sezona prihaja s poletjem, v sebi skrivajo ogromno hranljivih ter zdravju prijaznih snovi, zato jih je več kot pametno vključiti na svoj jedilnik. Kot svež prigrizek, kot dodatek smutijem, kot dodatek kosmičem za zajtrk ali sladicam. Kaj se bo zgodilo, če jih boste zobali vsak dan, razkriva portal msn.

Zagotovili si boste zvrhano mero antioksidantov

Res so majhne, kar pa ne pomeni, da so po vsebini skromne. Zlasti ne, ko gre za količino antioksidantov. Antioksidanti so snovi, ki v telesu zavirajo delovanje prostih radikalov ter blažijo njihov vpliv in s tem nižajo tvegaje za kronična vnetja, katera vodijo v prenekatere težave z zdravjem.

Borovnice telesu dovajajo več antioksidantov kot katera koli druga hrana ter so s tega vidika neprecenljive.

 

Vaše kosti bodo zdrave

Ob antioksidantih borovnice vsebujejo še vitamin K. Ta skupaj s kalcijem skrbi za močne in zdrave kosti. Hkrati vitamin K igra pomembno vlogo pri zdravem krvnem pretoku in tako pripomore k zdravju srca.

Vaši možgani bodo bolje delovali

Več študiji je pokazalo, da borovnice izboljšujejo delovanje možganov pri starejših posameznikih in lahko z rednim uživanjem upočasnjujejo  staranje malih sivih celic ter s tem upad miselnih sposobnosti.

Zasluga za to gre v njih prisotnim antioksidantom. Ti zavirajo delovanje prostih radikalov, ki sicer pospešujejo staranje možganov in negativno vplivajo na miselne sposobnosti.

Srce vam bo hvaležno

Kot omenjeno, borovnice pozitivno vplivajo na krvni tlak, uravnavajo njegove vrednosti in na ta način skrbijo za zdravje srca. Študije so pokazale, da antocianini, glavni antioksidanti v borovnicah, krvni tlak lahko znižajo za 32 odstotkov.

Lažje boste ohranjali vitko postavo

Borovnice so bogate tudi z vodo in vlakninami in so zato idealen prigrizek, ki s skodelico (240 grami), telesu doprinese le približno 170 džulov (40 kalorij) ter tako pozitivno vplivajo tudi na obliko postave.

Preberite še: Štiri živila, ki topijo trdovratne maščobe na trebuhu

Morda vas zanima tudi: Je narobe, če jem zelenjavo, ne maram pa sadja? Jasen odgovor prehranske strokovnjakinje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)