Štiri živila, ki topijo trdovratne maščobe na trebuhu

Na trebuhu nakopičene maščobe niso le estetska, temveč tudi zdravstvena težava, v boju z njimi pa so učinkovita pomoč nekatera živila.

31.5.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Štiri živila, ki topijo trdovratne maščobe na trebuhu

Na trebuhu nakopičena maščoba ni zgolj estetska, temveč tudi zdravstvena težava. Številne študije so namreč pokazale, da zvišuje tveganje za visok krvni tlak, za bolezni srca, nekatere oblike raka, za sladkorno bolezen tipa dve, negativno pa vpliva tudi na kognitivne sposobnosti, piše Health.

Raziskava, ki jo je leta 2019 objavila publikacija JAMA in v kateri je sodelovalo 150.000 pripadnic nežnejšega spola je pokazala, da je bila med ženskami z večjim obsegom trebuha in s sicer normalno telesno težo višja smrtnost kot med tistimi, katerih obseg trebuha ni presegal priporočenih centimetrov. Obseg trebuha pri ženskah naj ne bi presegal 90, pri moških naj ne bi bil večji od sto centimetrov. 

Kronični stres, slab spanec ter telesna nedejavnost povečujejo tveganje za preobilen trebuh, velik vpliv nanj pa ima tudi prehrana. Kajti nobenega dvoma ni, da je s kakovostno in zdravo hrano mogoče vplivati na količino trebušnih maščob.

Zlasti je s tega vidika priporočljiva mediteranska prehrana, ki upošteva sledeče smernice: uživanje veliko sadja in zelenjave, celih žit, oreščkov, rib in stročnic, nenasičenih maščob ter manjših količin rdečega mesa in alkohola. Pri tem pa strokovnjaki izpostavljajo štiri živila, ki zaradi značilne sestave na naraven način vplivajo na zmanjševanje obsega trebuha.

Avokado

Sadež, ki vsebuje zdrave maščobe, vlaknine, antioksidante ter številne vitamine in minerale. Med drugim je v njem bogato zastopan kalij, ki zagotavlja dobro delovanje srca, uravnava krvni tlak ter deluje kot naravni diuretik, kar pomeni, da spodbuja izločanje tekočine in strupenih snovi iz telesa.

So pa nedavne študije pokazale še, da avokado pripomore k manjšanju obsega trebuha. Na vzorcu 111. sodelujočih v eni od njih so strokovnjaki prostovoljce razdelili v dve skupini.

 

Po treh mesecih se je sodelujočim v skupini, ki je vsak dan uživala avokado, zmanjšala količina trebušne maščobe. Pri posameznikih, ki avokada niso jedli, je stanje ostalo nespremenjeno.

Umeščanje tega sadeža na jedilnik je nedvomno dobra ideja. Lahko ga dodate smutijem, uporabite kot namaz, dobrodošel je v solatah, juhah ter tudi kot sestavina sladic.

Oreščki

Oreščki so pogosta sestavina mediteranske prehrane. Vsebujejo zdrave maščobe, rastlinske beljakovine, antioksidante ter širok nabor vitaminov in mineralov. Med njimi so hranljive snovi, ki jih odraslim pogosto primanjkuje, kot je denimo magnezij, ki izboljšuje spanec in pozitivno vpliva na duševno zdravje.

Več raziskav je pokazalo, da imajo posamezniki, ki dnevno zaužijejo pet gramov lupinastih plodov, kot so mandlji, orehi, brazilski oreščki, lešniki, pistacije, kikirikiji in podobni nižji indeks telesne mase v primerjavi s tistimi, ki tovrstnih plodov ne jedo. Prav tako se prvi lahko pohvalijo z manjšim obsegom trebuha.

V kolikor niste alergični nanje, jih uživajte v obliki masla, dodajte jih juham, solatam, kosmičem za zajtrk ali jih grizljajte namesto manj zdravih prigrizkov.

Leča

Leča je eno najbolj podcenjenih živil na svetu. V njej ni glutena, cenovno je dostopna ter hkrati izjemno hranljiva. Vsebuje beljakovine, minerale, vitamine, antioksidante in vlaknine. Študija, v kateri so strokovnjaki pet let spremljali količino trebušne maščobe pri odraslih je odkrila, da je z uživanjem desetih gramov topnih vlaknin dnevno mogoče za 3,7 odstotka zmanjšati količino maščob na trebuhu.

V 240. gramih leče se nahaja 14 gramov tovrstnih vlaknin, ki pripomorejo tudi k dobri prebavi in zniževanju holesterola v krvi.

Leča je odličen izbor za vse, ki ne jedo mesa in jo je lahko vključiti v prehrano: odlične so iz nje pripravljene juhe, solate, priloge ter glavne jedi.

Cela žita

Raziskava organizacije Farmingham Heart, ki je zaobjemala 2800 prostovoljcev je dokazala, da z rednim uživanjem celih žit lahko zmanjšamo odstotek trebušnih maščob. Za razliko od uživanja predelanih žit v belem kruhu, testeninah in predelanem rižu, ki količino teh povečujejo.

Namesto torej, da se povsem odpoveste žitom, v skladu z energijsko porabo telesa jejte cela, nepredelana, kot so denimo oves, kvinoja, rjavi riž, koruza in podobne ter s tem poskrbite za zdravje in tudi manjši obseg trebuha.

Preberite še: Deset najverjetnejših razlogov za kopičenje maščobe na trebuhu

Morda vas zanima tudi: 5 vrst trebuščkov, ki niso posledica debelosti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)