Samohipnoza ali kako sem ohranila zdravo pamet (naša novinarka je preizkusila hipnozo)

Ko se skeptik odloči za hipnozo.

4.12.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Petra  Kalan Piše:

Petra Kalan

petra.kalan@delo.si

Samohipnoza ali kako sem ohranila zdravo pamet (naša novinarka je preizkusila hipnozo)

Moja zgodba s hipnozo se začne nekje na polovici prvega vala koronavirusa, ko sem na spletu naključno naletela na Mariso Peer, ki je v svetu »megazvezdnica« samopomoči in ustanoviteljica RTT metode. Ujeta med rutino vsakdana sem si na sprehodih začela predvajati njene posnetke, ki imajo na milijone poslušanj. Gre za nekakšno novodobno reprogramiranje življenjskih vzorcev, ki se jih lahko vsak znebi z nekaj vztrajnosti. Roko na srce, le kdo izmed nas nima vsaj enega vzorca iz otroštva ali rane mladosti, ki bi se ga z veseljem znebil? V Sloveniji se z RTT tehniko uspešno ukvarja Urša Trebušak, ki se je še najbolj spomnimo z malih ekranov, saj je bila več kot 15 let v novinarskih vodah. Po burnem poletju in intervju z Uršo, ki ga lahko prebereš tukaj, sem se kar nekaj časa opogumljala, da jo kontaktiram še za zasebne zadeve. Pa zares stresnem začetku druge nosečnosti, ko sem trepetala za obstoj življenja v mojem trebuščku, sem se odločila, da je čas, da kontaktiram Uršo.

Kmalu zatem sva se zmenili za pogovor po telefonu (kar je v teh časih dokaj normalno) in glede na to, da sem v veselem pričakovanju, mi je Urša razložila, da me ne bo spravljala pod hipnozo, da bi odkrivala in reševala stare vzorce, ker RTT metode z nosečnicami ne izvaja. Po dolgem in res iskrenem pogovoru sva se odločili, da mi pripravi personaliziran posnetek, ki bo zajemal moje strahove in pomagal pri umirjanju. Naslednji dan mi je poslala posnetek s samohipnozo in navodila za izvajanje le te.

Po naravi sem skeptik in tudi samohipnoze sem se lotila z veliko rezerve. Dobrih 18 minut dolg posnetek sem si morala zavrteti vsak dan, sama sem za najbolj primeren čas dneva izbrala tisti pred spanjem. Edina moja naloga je bila, da vsaj 21 dni zapored poslušam posnetek, saj naj bi približno toliko dni možgani potrebovali, da spremenijo stare vzorce. Ena mojih velik težav je bila, da sem včasih potrebovala tudi po eno ali dve uri, da sem zaspala. Z Uršo sva se dogovorili, da se bo posnetek zaključil tako, da me popelje v spanje in pričakovala sem, da bom že prvi dan zaspala s slušalkami v ušesih.

Ob prvem poslušanju sem v resnici postala precej nemirna. Z veliko pozornosti sem poslušala vsako Uršino besedo in po koncu sem bila budna kot sova. Nekaj te budnosti sem pripisala navdušenju in verjetno me je prav »premierno« poslušanje nekoliko predramilo. Naslednje dni sem pridno, vsak večer poslušala posnetek in se resnično poskušala predati navodilom in posledično hipnozi.

 

Samohipnozo dosežemo s prvimi minutami posnetka, kjer nas glas terapevta popelje v umirjeno stanje, hkrati pa nikakor ne izgubimo nadzora nad svojim telesom ali mišljenjem. Kadarkoli se lahko »zbudimo« iz hipnoze in naša svobodna voljna ni nikakor ogrožena, tako da brez skrbi.

Prve spremembe je opazil mož

Po 10 dneh sem opazila prve učinke in tudi zaspala sem takoj po poslušanju. Najprej je spremembo opazil mož, šele takrat sem mu povedala, da se poslužujem samohipnoze. Dejansko je opazil spremembo v mojem razpoloženju in obnašanju. Sama sem spremembe začutila predvsem v svojem pogledu do težav. Nisem več reagirala tako burno in kljub težavni nosečnosti, sem vse skupaj začela sprejemati z veliko več pozitivne energije. Moja osebna zmaga pa je večerno spanje, ki se zdaj praktično zgodi veliko pred koncem predvajanja posnetka. Zaspim v nekaj minutah, brez nepotrebnega poglabljanja v vse možne scenarije, ki me lahko hipotetično doletijo v naslednjih mesecih. 

21 dni je že zdavnaj mimo, jaz pa si še vedno skoraj vsak dan zavrtim posnetek, ki me zaziblje v spanje. Čeprav moja izkušnja ni bila popolna, saj sva s terapevtko dejansko hipnozo in vrnitev v stare vzorce izpustili, sem z doseženim rezultatom več kot zadovoljna. Kot pri vseh stvareh v življenju seveda ni pričakovati čudežev in potrebna je velika mera potrpežljivosti, ki se na koncu izplača. Bogatejša sem za še eno življenjsko izkušnjo, ki jo nameravam po porodu še nadgraditi. Se vam javim takrat, zmenjeno?

Preberite še: Koncept spuščanja: 5 korakov, s katerimi boste spustili in se prepustili toku

Morda vas zanima tudi: Veste, da zelo verjetno dihate napačno? (učiteljica joge nas uči tehnik dihanja)


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)