Resnica o pitju kave z limono ali kaj o trendu, ki je preplavil internet, meni stroka

Strokovnjaki pojasnjujejo, zakaj ne bi smeli slediti trendu, ki je na internetu sicer zelo priljubljen.

12.11.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Resnica o pitju kave z limono ali kaj o trendu, ki je preplavil internet, meni stroka

"Dodajanje limoninega soka kavi ne bo spodbudilo izgubljanja odvečnih kilogramov. Tako kot ima pitje vode z limono, ima tudi ta kombinacija na telesno težo neznaten vpliv," je za Fox News povedala prehranska strokovnjakinja Erin Palinski-Wade in nadaljevala:

"Drži sicer, da pitje napitkov brez energijske vrednosti pripomore k ohranjanju občutka sitosti, zlasti, če gre za tople napitke in s tem lahko pripomore k izgubi ali nadzorovanju teže. Limonin sok pa z vidika presnove in izgube telesne maščobe pri tem ne igra čisto nobene vloge."

Od kje sploh ta trend

Tako, kot veliko novodobnih pogruntavščin, med katerimi so nekatere koristne in druge ne, tudi ta izhaja iz TikToka. Že v začetku tega leta se je pojavilo kar nekaj računov na tem omrežju, ki so v namen hujšanja promovirali omenjeno pijačo.

En od njih je bil celo sestavljen iz večjih posnetkov prirejenih tako, da je bilo videti, da ima zadeva znanstveno podlago. Video, ki je imel kar 7,5 milijonov ogledov, je bil res kmalu izbrisan, a trend je vseeno ostal in postal priljubljen.

Uporabniki omrežja, ki so ga delili, so bili opozorjeni, da gre za nelegitimno objavo, a so ga mnogi poskusili, nekateri trdili, da učinkuje, drugi da ne in nastala je, kot pri podobnih takšnih zadevah, zmeda.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Topolinka Astra (@prostyieslova)

Kaj pravi znanost

"Ideja, da kombinacija soka limone in kave pripomore k hujšanju, je zgrešena. Res je, da imata tako kava, kot sok limone določene prednosti za zdravje, prav nobenih dokazov pa ni, da bi ta kombinacija pripomogla k izgorevanju maščobnih oblog," je povedala registrirana dietologinja Michelle Rauch in opozorila še: "Preveč te pijače lahko celo škoduje zdravju."

 

Slabo za zobe in prebavila

"Limonska kislina iz soka limone lahko poškoduje zobno sklenino, sluznico požiralnika in poslabša stanje z želodčnim refluksom," pravi Rauchova. Ob tem je kofein stimulans, s katerim ni dobro pretiravati, saj sploh pri preobčutljivih nanj povzroča glavobol, razdražljivost, nervozo, prehitro bitje srca in nespečnost.

Temu dodaja še, da tudi kava vsebuje določen odstotek kisline, kar še okrepi prej naštete učinke soka limone na zobe in prebavila.

Družabna omrežja velikokrat nimajo prav

Dietologi, prehranski strokovnjaki in drugi zdravstveni delavci se strinjajo, da kava in limona nimata učinka na hujšanje, z izjemo tega, da telesu ne dovajata nobene energije. Če seveda kavi ni dodan sladkor.

"Na TikToku in drugih družabnih omrežjih  se pojavlja veliko dezinformacij neverodostojnih oseb. Nemalo teh je povezanih s prehrano," je dejala dietologinja in opozorila: "Glede vseh, ki se vam zdijo zanimivi, je, preden jih poskusite, treba poiskati mnenje kredibilne osebe."

Koristen, a ne vsemogočen

A čeprav drži, da kava z limono ne bo pripomogla k hujšanju, drži tudi, da tako limona, kot drugi agrumi, prinašajo mnoge prednosti za zdravje.

"Sok limone lahko upočasni absorpcijo ogljikovih hidratov iz hrane, sladkor v krvi posledično ne naraste tako hitro. A to ne pomeni, da boste z njim shujšali," navaja Meg Mill, svetovalka za funkcionalno medicino in dodaja:

"Študije kažejo, da antioksidanti, ki se nahajajo v limoni, res preprečujejo rejenje pri miškah, ni pa to odkazano tudi za ljudi. Vpliv na telesno težo je po vsej verjetnosti posledica količine krvnega sladkorja, saj ta pod vplivom limone naraste in nato pade počasneje, kar pomeni, da je občutek sitosti prisoten dlje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roselyn Nillos Villo (@bulaklynn)

Seveda ne gre zanemariti vpliva soka limone na hidratacijo in na odpornost, prav tako ima diuretični učinek. Manjše zadrževanje vode, občutek sitosti in nizek vnos energije res lahko pripomorejo k izgubi kilogramov, a nobenih dokazov ni, da bi sok limone pospeševal presnovo in s tega naslova zagotavljal vitkejšo postavo. V nobenem primeru pa z njim ne gre pretiravati."

Preberite še: Kaj se bo zgodilo, če boste vsak dan pojedli nekaj orehov

Morda vas zanima tudi: Kaj se bo zgodilo, če boste pojedli dve jajci na dan


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)