Resnica o pitju kave pred vadbo in o njenem vplivu na porabo maščob

Kava pred vadbo lahko pomaga pri topljenju maščobnih oblog.

13.4.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Resnica o pitju kave pred vadbo in o njenem vplivu na porabo maščob

Običajno se skodelica črne kave prileže zjutraj in seveda po popoldanskem dremežu, saj prebudi, okrepi koncentracijo ter izboljša počutje. Vendar pa obstajajo dokazi, da je kava idealna tudi pred vadbo, saj prinaša pozitivne učinke nanjo.

Kot so na podlagi raziskave zapisali v časopisu International Society of Sports Nutrition, lahko pitje kave pred vadbo pripomore k boljšemu izgorevanje maščobnih oblog.

Dodatne zaloge energije

Cilj raziskave je bil potrditi učinke kofeina na oksidacijo maščob. Gre za proces, ki steče izključno takrat, ko celice potrebujejo dodatno energijo iz maščob in pod vplivom katerega se posledično manjšajo njihove obloge.

Strokovnjaki so 15 moških, povprečne starosti 32 let prosili, naj v tednu dni štirikrat opravijo trening in naj pri tem ne jemljejo nobenih dodatkov prehrani. Sodelujoče so pred tem razdelili v dve skupini. Prva skupina je ob osmih zjutraj in ob petih popoldne prejela tri miligrame kofeina na kilogram telesne teže, druga skupina je dobivala placebo.

"Rezultati naše raziskave so pokazali, da akutni vnos kofeina pol ure pred aerobno vadbo poveča maksimalno oksidacijo maščob," je povedal Francisco José Amaro-Gahete, docent oddelka za fiziologijo na univerzi Granada ter avtor raziskave.

Najbolje pred popoldansko vadbo

Strokovnjaki so prav tako odkrili, da je kofein sicer v vsakem primeru vplival na zgorevanje maščob, najmočnejši učinek pa je dosegel, kadar je bil zaužit pred popoldansko vadbo.

Nova odkritja namigujejo, da je z vidika porabe maščob mogoče najboljše rezultate doseči s popoldanskim treningom potem, ki si privoščite skodelico kave.

Ni vse tako idealno

Sicer pa se Amaro-Gahete strinja, da bodo, čeprav so rezultati spodbudni, za natančne učinke kave na vadbo in na izgorevanje maščob potrebne nadaljnje študije na večjih vzorcih.

Prav tako opozarja, da s kofeinom v nobenem primeru ni dobro pretiravati in se je treba držati osnovnih pripročil, ki navajajo, da priporočena dnevna količina te snovi znaša 400 miligramov.

Za optimalne učinke kofeina na vadbo je treba zaužiti tri miligrame te snovi na kg telesne teže. Ker skodelica kave vsebuje od 50 do 100 mg kofeina, bi 70 kg težka oseba za najbolj optimalne učinke morala zaužiti od dve do štiri skodelice napitka.

Toliko kave naenkrat pa ima lahko že negativne stranske učinke na počutje, prebavo in splošno zdravje, piše Best life.

Preberite še: Sedem izvrstnih pijač za zbranost, koncentracijo in nov odmerek energije

Morda vas zanima tudi: Vse to se bo zgodilo, če se boste odpovedali kavi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)