Preden meso pospravite v hladilnik, obvezno storite to

Preden pečeno ali kuhano meso pospravite v hladilnik, ne smete izpustiti pomembnega koraka.

26.2.2022 ob 6:12 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Preden meso pospravite v hladilnik, obvezno storite to

Se zgodi, da po obroku ostane še kar nekaj mesa in tega pospravite v hladilnik. A pred tem ga morate na takšno spravilo primerno pripraviti, opozarjajo strokovnjaki iz Centra za nadzor in preventivo pred boleznimi (CDC), piše msn.

Predvsem ne smete izpustiti za varno shranjevanje ključnega koraka, ta pa je rezanje mesa na manjše kose.

Manjši kosi se ohlajajo hitreje

 "Velike kose kuhanega ali pečenega mesa, naj gre za perutnino, govedino ali svinjino, je treba narezati na manjše koščke," opozarjajo v omenjeni agenciji in dodajajo: "Ostanke je treba hraniti na temperaturi, ki znaša okoli štiri stopinje Celzija in pol, meso je treba v hladilnik pospraviti najkasneje dve uri po kuhanju oziroma pečenju.

Vse to zmanjša možnost, da bi se na njem začele množiti škodljive bakterije. Da bi se veliki kosi mesa na temperaturo, ki je primerna za spravilo v hladilniku, pohladili dovolj hitro, jih je treba narezati na manjše. Sicer ohlajanje traja predolgo, s tem se poveča tveganje za zastrupitev."

Nekatere skupine so za zastupitev dovzetnejše

Uživanje hrane, na kateri so prisotne zdravju neprijazne bakterije denimo E-coli in salmonela, lahko privede do resne zastrupitve. Omenjeni bakteriji sta najpogosteje prisotni na nepravilno shranjenem  mesu.

Obe sta praviloma usodnejši za določene skupine ljudi. Denimo za otroke, mlajše od petih let in za osebe, starejše od 65 let, katerih imunski sistem je oslabljen, v skupino, ki mora biti posebej previdna, sodijo tudi nosečnice.

Kako dolgo je za uživanje varno

Kuhano ali pečeno meso v hladilniku ne more stati v nedogled. Rok uporabnosti je odvisen od vrste mesa, za kuhano ali pečeno perutnino ali rdeče meso pa okvirno velja, da ga je treba porabiti najkasneje v štirih dneh.

Kratkotrajno shranjevanje niža tveganje za to, da bi se meso pokvarilo in povzročilo zastrupitev. Nanjo praviloma opozarjajo  krči v prebavilih, bruhanje, driska, lahko pa pripelje tudi do resnejših zapletov.

Preberite še: Šest plusov, če se boste odpovedali mesu (ali vsaj zmanjšali količino tega)

Morda vas zanima tudi: Zakaj mesa ne bi smeli odtajati v mikrovalovki


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)