Zakaj jajc, banan, paradižnika in čokolade ni dobro shranjevati v hladilniku

Ste vedeli, da shranjevanje nekaterih živil v hladilniku skrajša njihov rok uporabnosti?

20.8.2021 ob 5:15 | Foto: Andrey Popov/GettyImages | Avtor: M. FL.

Zakaj jajc, banan, paradižnika in čokolade ni dobro shranjevati v hladilniku

Čeprav naj bi bilo shranjevanje živil v hladilniku načeloma varno in naj bi podaljšalo njihov rok uporabnosti za vsa, ki so praviloma na njegovih policah, to ne drži.

Nekatera hrana tako v hladilniku le krade dragoceni prostor, druga pod vplivom mrzlega zraka izgubi pravi okus, so pa tudi živila, ki prav v hladilniku hitreje popadejo. Zato poglejte, kaj vse ne sodi vanj.

Česen

Zaradi vlažnega okolja česen v hladilniku hitro začne kaliti, s tem pa izgubi okus, aromo in čvrstost. Velikokrat je prav vlaga kriva, da stroki celo splesnijo.

Shranjevanje česna v hladilniku je priporočljivo le, kadar je ta že olupljen, narezan in položen v dobro zaprto embalažo, sicer je veliko primernejše mesto zanj suh, zračen in temen prostor s sobno temperaturo.

Čebula

Tudi čebula, začne v vlažnem hladilniku hitreje gniti, kot kadar je spravljena v enakih pogojih, kot odgovarjajo česnu. Torej v suhem, zračnem in temnem prostoru.

Oreščki

Hladna temperatura hladilnika jim sicer ne bo škodovala, a bodo po nepotrebnem zavzemali prostor. Oreščki dolgo zdržijo pri sobni temperaturi, če pa jih nameravate spraviti za dlje časa, jih položite v zamrzovalnik, kjer bodo ostali uporabni tudi leto dni.

Med

Velja podobno kot za oreščke: medu ni treba shranjevati v hladilniku. V bistvu ga je bolje pustiti na sobni temperaturi, saj na hladu hitreje kristalizira.

Maslena buča

Vlaga v hladilniku slabo vpliva na zelenjavo, ki začne v vlažnem okolju hitro propadati. Maslena buča, ki svežino dlje ohrani pri sobni temperaturi v suhem prostoru, ni izjema. Za dlje časa pa lahko narezano na kockice pospravite v zamrzovalniku.

Olivno olje

V hladilniku shranjeno olivno olje postane motno in zrnato. Pravo barvo in teksturo ohrani v hladnem, temnem prostoru, a kot rečeno, ne v hladilniku.

Krompir

Škrob v krompirju se v hladu spremeni v sladkor in krompir izgubi pravi okus. Le kuhanega lahko hranite v hladilniku, surovega pa v temnem, hladnem prostoru.

Tudi sladkega krompirja ne bi smeli shranjevati v hladilniku, saj pri prenizkih temperaturah izgubi prvotno teksturo in okus. Najbolje ga je, tako kot običajnega, hraniti v temnem, hladnem in zračnem prostoru.

Kruh

Če kruh nameravate pojesti v nekaj dneh, ga ne pospravljate v hladilniku. Tako kot krompir, bo sicer zaradi škroba postal sladek. Boljši način za daljše shranjevanje kruha je zamrzovanje.

Mango

Mango, avokado in podobni sadeži le na sobni temperaturi povsem dozorijo in razvijejo poln okus. Že zrele, torej mehke, ki jih ne nameravate kmalu pojesti, pa je bolje, kot v hladilniku, hraniti v zamrzovalniku, narezane na rezine ali kocke.

Kava

Kava nase prevzame različne vonje, z njimi tudi arome in shranjena v hladilniku, zlasti v neprimerni posodi, bo izgubila vonj ter okus.

V vsakem primeru bo dlje ostala sveža v neprodušno zaprti posodi v temnem in suhem prostoru.

Jajčevci

Hladne temperature v hladilniku jajčevcem ne odgovarjajo in zaradi njih zelenjava izgubi značilen okus. Na previsokih temperaturah ti občutljivi plodovi začno hitro gniti, zato je zanje najboljša hladna, temna klet.

Banane

Pri sobni temperaturah banane hitro dozorijo, ta proces se v hladilniku ustavi. Vendar pod vplivom vlage njihov olupek hitreje postane rjav ali celo črn. Čeprav so takšne banane še užitne, za oko niso najbolj prijetne.

Pekoče omake

Pekočih omak ni treba shranjevati v hladilniku. Praviloma je v njih kis, ki je dober konzervans. Ob tem velja poudariti, da je aroma čilija bolj izrazita, kadar so omake z njim shranjene na sobni temperaturi.

Suho sadje

Okolje v hladilniku je za suho sadje preveč vlažno in zato začne hitreje propadati, kot kadar je spravljeno v temnem in hladnem ter zračnem prostoru.

Čokolada

Hladilnik je najslabši možni prostor za shranjevanje čokolade. Kajti ta nase vpija vlago, vonjave ter okuse, ki jo obdajajo in zato izgubi prvoten okus. Najbolje jo je v družbi živil z neizrazitim okusom shranjevati v omari ali, če jo imate, v kleti.

Kikirikijevo maslo

V hladilniku se bo preveč strdilo in ga bo zelo težko namazati na kruh. Bolje ga je zato hraniti v omari, kjer zdrži tudi do treh mesecev.

Tako kot čokoladni namaz, katerega rok uporabnosti je ob dobro zaprtem kozarcu še daljši.

Posušene začimbe

Hladilnik je velik sovražnik posušenih začimb, saj se v njem nalezejo vlage in se zato hitro pokvarijo

Tudi nežne sveže začimbe, kot je denimo bazilika, ni dobro shranjevati v hladilniku, saj njihovi listi v njem hitro ovenijo. Začimbe zamrznite ali jih kot šopek pustite v kozarčku.

Paradižnikov kečap

Kečap je bil priljubljen dolgo preden je v vsak dom prišel hladilnik. Torej ga po nepotrebnem shranjujete v njem, saj zaradi visokega deleža kisa, sladkorja in soli dolgo ohrani svežino tudi, če je pospravljen na sobni temperaturi.

Paradižnik

Pod vplivom nizke temperature paradižniki postanejo mokasti in se trajno spremeni njihov okus (na slabše). Najbolje jih je zato shranjevati kar na pultu.

Jajca

Morda boste presenečeni, a jajc, katerih lupina ni sterilizirana, ni treba shranjevati v hladilniku. Povsem dovolj je hladen, temen prostor.

Agrumi

Agrumi so veliko sočnejši, kadar so pospravljeni na sobni temperaturi in ne v hladilniku. Torej jih pustite na temnem mestu in jih porabite dovolj hitro, da ne bi začeli gniti.

Povzeto po portalu LoveFood

Preberite še: Genialni načini za shranjevanje bučk, ki lahko zdržijo celo leto

Morda vas zanima tudi: Kako dolgo so užitna trdo kuhana jajca


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)