Najboljši vozniki poleti pred vožnjo vedno storijo to

Primerna hidratacija zagotavlja varno in prijetno poletno vožnjo.

10.8.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Najboljši vozniki poleti pred vožnjo vedno storijo to

Kaj storite, preden sedete za volan ter se opravite na daljšo ali krajšo vožnjo? Zagotovo preverite, če imate pri sebi denarnico, vse potrebne dokumente, najbrž opravite še malo potrebo in poskrbite, da je na voljo dovolj goriva.

Verjetno pa pozabite na pomembno malenkost, ki bi jo, zlasti v vročem delu leta, morali imeti v mislih. To je skrb za primerno hidratacijo.

Tekočina je pomembna

Kajti, kot so dokazali znanstveniki z univerze v Loughboroughu, je vožnja v dehidriranem stanju lahko prav tako nevarna, kot vožnja pod vplivom alkohola. Zato je pomembno, da pred njo, zlasti poleti, ko pritiska vročina, zaužijete dovolj tekočine in si to večkrat privoščite tudi med potjo.

Vožnja v dehidriranem stanju je lahko prav tako nevarna, kot vožnja pod vplivom alkohola.

V raziskavi, ki je opozorila na pomen primerne hidratacije, so znanstveniki sodelujoče spremljali na simulatorjih vožnje in primerjali število napak tedaj, ko so popili premalo in tedaj, ko so zaužili dovolj tekočine.

V prvem delu študije so sodelujoči vsako uro popili kozarec vode in med vožnjo storili 47 napak. V drugem delu so vsako uro popili le požirek vode in v povprečju zagrešili 101 napako, torej več kot dvakrat več.

Med njimi so bile tudi velikokrat usodne napake: napačno menjavanje pasov, vožnja preko neprekinjene črte, prepozno zaviranje in podobno.

 

Zakaj je dehidracija nevarna?

Kadar je organizem dehidriran, možgani ne morejo delovati optimalno, opozarjajo strokovnjaki in dodajajo, da dehidracija negativno vpliva na koncentracijo, reakcijski čas, zbranost in pozornost ter na razpoloženje.

Tudi delovanje mišic je z njo ovirano, vse to pa seveda slabo vpliva na vozniške sposobnosti.

Povzeto po portalu Dnevnik.hr

Preberite še: Najboljši nasveti, kako lažje preživeti vročinske valove

Morda vas zanima tudi: Kaj se bo zgodilo, če boste vsako jutro popili kozarec vode


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)