Pozor, na prazen želodec ne jejte tega

Za dobro delovanje prebavil in za splošno zdravje nekaterih živil nikoli ne smete jesti na prazen želodec.

14.7.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pozor, na prazen želodec ne jejte tega

Ne glede na to, ali je želodec prazen, ker je jutro in celo noč niste zaužili ničesar, ali zato, ker se je po zadnjem obroku že dodobra izpraznil, dejstvo je, da nekaterih živil ni dobro uživati tedaj, ko v njem ni ničesar.

Katera na prazen želodec res niso priporočljiva in zakaj niza Buzznoble.com.

Pikantna hrana

Močno začinjene in pekoče jedi na prazen želodec ne prinašajo nič dobrega, saj razdražijo želodčno sluznico, pospešujejo izločanje želodčne kisline in vodijo v prebavne težave, kot so krči, zgaga ter refluks.

Sladka hrana in pijača

Velika večina je prepričana, da je dan dobro začeti z velikim kozarcem sadnega soka, a večina se moti. Sadni sokovi, čeprav naravni, vsebujejo veliko sladkorja, zalogaj tega pa je za trebušno slinavko po nočnem počitku lahko preveč obremenjujoč.

Prav tako fruktoza iz sadnega soka na prazen želodec pretirano obremeni jetra. Predelani sladkorji so s tega stališča še slabša izbira, zato se za zajtrk izogibajte slaščicam in tudi sladkim smutijem.

Sladke gazirane pijače

Te so v vsakem primeru zdravju neprijazne, največ težav pa mu povzročajo, kadar so zaužite na prazen želodec, saj spodbujajo izločaje želodčne kisline, obremenijo jetra in trebušno slinavko ter povzročajo prebavne težave, kot so krči in pekoča zgaga.

Mrzle pijače

Še ena skupina pijač, ki ni priporočljiva na prazen želodec: mrzli ali celo ledeni napitki. Ti namreč lahko poškodujejo želodčno sluznico in negativno vplivajo na prebavo ter presnovo. Mlačni so z vseh teh vidikov nedvomno boljša izbira.

 

Agrumi

Agrumi so zdravi, vendar ni pomembno le, da jih jeste, pomembno je tudi, kdaj so na vašem jedilniku in na prazen želodec žal niso najboljša izbira.

Za to obstaja več razlogov: zaradi v njih prisotne kisline lahko ob neposrednem stiku poškodujejo želodčno sluznico, fruktoza v njih pa zlasti zjutraj predstavlja pretežko breme za jetra in trebušno slinavko.

Surova zelenjava

Zlasti tisti, ki se trudijo izgubiti kakšen odvečen kilogram, verjamejo, da je solata iz surove zelenjave v vsakem delu dneva odlična izbira.

Vendar pozor: zaradi visokega odmerka netopnih vlaknin je lahko solata na prazen želodec zanj in za celotna prebavila prevelik zalogaj, kar vodi v krče, napihnjenost in vetrove.

Kava

In na koncu še tisto, kar ste na tem seznamu zagotovo pričakovali: kava na prazen želodec je velik ne. Zakaj? Ker spodbuja nastajanje želodčne kisline, razdraži sluznico želodca, povzroča pekočo zgago, refluks in druge prebavne težave, neredko celo vnetje želodčne sluznice ozroma gastritis.

Preberite še: Toliko oreščkov bi morali pojesti na dan

Morda vas zanima tudi: Odličen trik, po zaslugi katerega boste v restavraciji s hitro hrano jedli vedno svež krompirček


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)