Pijače, ki bi se jim morali izogibati po štiridesetem

Nekatere pijače, hladne ali vroče potem, ko upihnete 40 svečk na torti, niso najboljša izbira.

28.12.2019 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

 Pijače, ki bi se jim morali izogibati po štiridesetem

Dobra pijača vedno prija. Hladna osveži, topla pogreje, na žalost pa obstajajo napitki, ki zlasti po štiridesetem niso priporočljivi. Nekateri zato, ker vsebujejo veliko sladkorja, drugi, ker zaradi drugih sestavin škodujejo zdravju. Katerim se je v vsakem primeru najbolje izogniti, niza portal Miss7.

Limonada

Čeprav je limonada okusna pijača, ki hkrati osveži in telesu zagotavlja vitamin C, ji je pogosto dodanega veliko sladkorja ter zato ni prijazna zdravju in postavi.

Ameriško stomatološko društvo pa opozarja na še en negativen učinek te pijače: preveč limonade zaradi v njej prisotne kisline znatno poškoduje sklenino. Zato tudi s tisto brez sladkorja ni dobro pretiravati, po kozarcu z njo pa si je s čisto vodo priporočljivo splakniti zobe.

Tonik

Preden naročite gin-tonik pomislite še enkrat. V toniku je namreč ogromno sladkorja in tako s 350 mililitri v telo vnesete 519 džulov (124 kalorij) in 32 gramov sladkorja.

Odvajalni čaji

Odvajalni čaji spodbujajo prebavo in premagujejo zaprtje ter so lahko izhod v sili, ne bi pa se jih smeli pogosto posluževati, saj zaradi pospešene prebave pod njihovim vplivom telo ne zmore iz zaužite hrane absorbirati vseh za zdravje ter dobro delovanje potrebnih snovi, kar sčasoma lahko pripelje do številnih bolezni.

Vode z okusom

Ne glede na to, na kakšen okus prisegate, vedno je boljša izbira običajna voda. Kajti vodam z okusi so dodani tudi sladkorji ali umetna sladila in dodatki, ki jih telo ne potrebuje.

Sadni sokovi

Res je, da vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, a prav tako je v njih sladkor fruktoza, ki v prevelikih količinah tako kot rafiniran sladkor povečuje tveganje za sladkorno bolezen in spodbuja zlasti kopičenje maščob na trebuhu.

Boljša izbira od sadnega soka je torej cel sadež, ki med drugim telesu dovaja tudi vlaknine, hkrati je v enem sadežu manj sladkorja, kot v dveh decilitrih iz njega iztisnjenega soka. Za žejo pa običajni vodi dodajte rezino pomaranče, limone ali grenivke.

Kupljen smuti

Četudi zjutraj nimate časa, da bi si doma pripravili svežega, kupljeni smutiji niso najboljša ideja. Za razliko od svežih namreč vsebujejo več sladkorja in drugih, zdravju neprijaznih dodatkov.

Določeni beljakovinski napitki

Ti so dobrodošli v uravnoteženi prehrani, a pazite pri izbiri in kupujte tiste brez sladkorja, umetnih sladil, kemičnih dodatkov in nezdravih maščob.

Smetana za kavo

Smetana, ki je namenjena zgolj dodajanju kave, pogosto vsebuje veliko sladkorja, kar pomeni, da skodelica kave z njo postane prava energijska bomba.

Preveč kave

Skodelica ali dve kave na dan ne bosta škodovali. Pretiravanje z njo pa med drugim vodi v krhke kosti, opozarja Mamta M. Mamik z medicinske šole Icahnu v Egiptu.

Dovoljena količina kofeina za odraslo osebo znaša 400 miligramov dnevno, kar je približno štiri skodelice. Pretiravanje s kofeinom spodbuja izločanje kalcija iz kostnih tkiv in lahko na dolgi rok pripelje do osteoporoze, hkrati pa še do nespečnosti, glavobola in razdražljivosti.

Dietni napitki

Dietnim pijačam brez sladkorja so dodana tako umetna sladila, kot umetna barvila in zato zdravju še zdaleč niso prijazna. Hkrati je dokazano, da ne pripomorejo k hujšanju, saj na dolgi rok spodbujajo željo po pravem sladkorju.

Združenje ameriških kardiologov in Ameriško združenje za preprečevanje kapi sta ob tem dokazali, da je pri ženskah, starejših od 50 let, ki redno pijejo gazirane dietne pijače, tveganje za bolezni srca in ožilja za 30 odstotkov višje kot pri tistih, ki žejo gasijo z običajno vodo. Tveganje se poviša že po dveh pijačah dnevno.

Preberite še: Stvari, za katere ste po 30. letu prestare

Morda vas zanima tudi: Kaj se v telesu dogaja po tridesetem letu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)