Pet vadb, s pomočjo katerih boste lažje zaspali

Če vsak večer le težko zaspite, se pred počitkom predajte kateri od vadb, ki bo pripomogla k temu, da boste hitreje potonili v sen.

21.2.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet vadb, s pomočjo katerih boste lažje zaspali

Poskusili ste že vse, da bi zvečer hitreje zaspali in ponoči bolje spali: od višnjevega soka do kamiličnega čaja z medom. A če to ni prineslo pričakovanega učinka, poglejte pet oblik vadb, za katere so strokovnjaki na univerzi Pensilvanija dognali, da pripomorejo k boljšemu spancu. 

Tek

Stres je največji sovražnik kvalitetnega nočnega počitka. Zaradi njega ne samo, da zvečer težko zaspite, prav tako se pod njegovim vplivom večkrat zbujate, zjutraj pa oči odprete utrujeni in brez energije.

Rešitev vseh teh zagat? Zmeren tek.  Že po zgolj dvajsetih minutah boste začutili olajšanje, stresni hormoni se bodo umaknili hormonom dobrega počutja, prijetno boste utrujeni, ne pa izčrpani in zato boste hitreje potonili v sen ter ob tem še bolje spali.

Hoja

Če niste pristaš teka, bo zalegla tudi hoja. Zanjo si vzemite čas po večerji, se sprehodite po okolici, poskrbite za hitrejši srčni utrip, dodobra se nadihajte svežega zraka in tako pripravite idealno podlago za prav takšen nočni počitek.

Joga

Pred vami je odgovor na vprašanje, zakaj ste po nekaterih oblikah joge tako prijetno utrujeni. Seveda ne po tistih, ki od vas zahtevajo veliko energije, denimo bikram, a sproščujoče umirjeno izvajanje poz v kombinaciji s pravilnim dihanjem ima na spanje izjemno pozitiven učinek, saj pomiri dušo in telo. Namig: morda bo dovolj že, če boste v soju sveč legli na posteljo, globoko dihali in odmislili vse ostalo.

Dvigovanje uteži

Ni treba pretiravati z ponovitvami in težo uteži. Nočete namreč, da bi vas naslednji dan bolele vse mišice. A zmerna vadba z utežmi sodi med aktivnosti, ki pripomorejo k boljšemu ter kvalitetnejšemu spancu.

Vrtnarjenje

Bliža se pomlad, ko bo znova treba poskrbeti za vrtiček. Ne zgolj, da si boste tako zagotovili domače ter vedno sveže pridelke, vrtnarjenje je še ena dejavnost, ki se umešča med vadbe, katere pripomorejo k dobremu spancu.

Tako vsaj zatrjujejo strokovnjaki z univerze Pensilvanija, ki navajajo, da med vrtnarjenjem delujejo tako mišice kot pljuča, hkrati delo na vrtu pomirja in sprošča. Vse to pa vodi do dobrega spanca.

Povzeto po Pure Wow.

Preberite še: Katera vadba je najboljša zjutraj in katera je primerna za večer

Morda vas zanima tudi: Prehlajeni na vadbo: Pravila, ki se jih morate držati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)