Pet prepovedanih, če vam nagaja celulit

Celulita žal ni mogoče povsem odpraviti, mogoče pa je ga je nekoliko ublažiti.

31.5.2018 ob 4:53

crtaste_kopalke_enodelne_zenska-tatu.jpg

Celulit je nekaj povsem običajnega, naravnega in imajo ga domala vse ženske, ne glede na število kilogramov in obliko postave. Kljub temu pa pogled nanj ni najbolj prijeten in zato tedaj, ko leto prihaja v vroči del, številne pripadnice nežnejšega spola pomarančni koži napovedo bitko. Kako bi sicer samozavestno postopale v bikiniju in kako brez zadrege oblekle kratke hlače?

A začnimo na začetku. Odmerek realnosti: čudežnega zdravila proti celulitu ni. Ne glede na ves trud, popolnoma se ga nikoli ne boste znebili. Zastavite si torej realne cilje, da ne boste vedno znova razočarani.

Obstaja pa nekaj korakov, s pomočjo katerih bo ta manj trdovraten in tudi manj izrazit. Sledeči se ne nanašajo na to, kaj bi morali, temveč na ono, česar lepši zadnjici v prid ne bi smeli početi. Veliko je dejavnikov, čisto vsakdanjih, ki vplivajo na videz kože na njej, poglejte pa si po pisanju portala Women's Health pet tistih, ki so velik ne.

Ne jejte sladkorja

Vsaj ne pretiravajte z njim. Zagotovo ste že velikokrat slišali in prebrali, da se sladkor skladišči v maščobnih celicah, posledično te nabreknejo in na zadnjici se pojavi sovražna pomarančna koža.

Če ob treh popoldne nastopi tista neustavljiva želja po sladkem zalogaju, pozabite na čokoladico in si raje privoščite sveže sadje. Odlična ideja je lubenica, saj študije kažejo, da zaradi visoke vsebnosti likopena odlično vpliva na krvni in limfni pretok, obojemu pa gre zasluga za to, da se celulit vsaj nekoliko zmanjša.

Ne pretiravajte s soljo

Sol je znana po tem, da v telesu zadržuje vodo, s tem, ko se v podkožnih tkivih te kopiči več, pa je celulit opaznejši. Malo soli naj bo, konec koncev telo za dobro delovanje potrebuje natrij in v morski soli prisoten jod. A naslednjič, ko boste znova hoteli dosoliti juho, solnico raje postavite nazaj na mizo.

Ne zanemarjajte več krtače za telo

Saj veste, tiste, ki visi v vaši kopalnici in je tam bolj za okras ali si z njo umivate le hrbet. Spremenite to navado in jo med prhanjem uporabite tudi na bokih, stegnih in zadnjici.

Medtem, ko boste z njo ščetkali telo in tako odstranjevali odmrle celice ter umazanijo, boste pospešili krvni in limfni pretok ter spodbudili izločanje strupenih snovi iz telesa. Vse to pa govori manjši količini celulita v prid.

Ne dovolite, da bi vas hromil stres

Če potrebujete še en razlog, da začnete obiskovati jogo ali tečaj meditacije, je ta kot na dlani: med vsemi drugimi negativnimi učinki stresa na telo je tudi ta, da je celulit zaradi njega izrazitejši.

Zakaj?

Kadar je organizem pod stresom, v njem nastajajo večje količine kortizola, hormona, ki negativno vpliva na kolagenska vlakna. Kolagen je beljakovina, ki skrbi za čvrstost telesnih tkiv, tudi kože. In kadar je ta lepa in napeta, je celulit manj opazen. Ter seveda obratno.

Ne ostajajte predolgo v pisarni

Med delom pretežno sedite. Prav dolgotrajno sedenje pa je tisto, ki ovira krvni pretok v ključnih delih telesa. Dejstvo je, da celulit nastane tam, kjer je krvni pretok najbolj oviran, kje to je, je povsem jasno.

Zato čim večkrat med delom vstanite, vzemite si odmor za kosilo in se iz službe odpravite tako zgodaj, da boste imeli čas za kratek sprehod. Ali tek. Za zdravje, dobro počutje in manj celulita.

Avtorica: M. FL.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)