To je najboljši del dneva za hujšanje

Strokovnjaki pojasnjujejo, kdaj je v prid izgube kilogramov najbolje vaditi.

9.6.2022 ob 5:06 | Foto: Yuri_Arcurs/Gettyimages | Avtor: M. FL.

To je najboljši del dneva za hujšanje

V Združenih državah Amerike opravljena raziskava je pokazala, da uspešno hujšanje pogojuje z več dejavnikov, denimo stanje hormonov, spalni ritem in druge biološke razlike med posamezniki.

Obstaja celo del dneva, v katerem se med vadbo najhitreje topijo maščobne obloge, najboljši čas za hujšanje je odvisen tudi od spola.

En od snovalcev raziskave Paul Arcerio je povedal: "Večina ima največ koristiti od jutranje vadbe, so pa njeni učinki odvisni od zadanih ciljev, prav tako obstaja razlika med moškimi in ženskami."

Študija je zaobjela 30 moških in 26 žensk, vsi so bili brez kroničnih bolezni in stari od 25 do 55 let ter razdeljeni v dve skupini. Prva je eno uro vadila pred 8.30 zjutraj, druga skupina je iste vaje izvajala med 18. in 20. uro. Vsi sodelujoči so sledili posebnemu režimu prehranjevanja.

Zjutraj ali zvečer?

Izkazalo se je, da je bila jutranja vadba najučinkovitejša pri ženskah, ki so se želele znebiti maščobe na trebuhu in znižati krvni tlak. Ženske, ki so želele okrepiti mišično maso, so bile najuspešnejše tedaj, ko so trenirale v večernih urah.

Pri moških, katerih cilj je bil manjša trebušna maščoba, del dneva, v katerem so trenirali, ni imel opaznega vpliva na rezultate.

"Se pa je večerni trening izkazal za najučinkovitejšega pri moških, katerih cilj je bil izboljšanje zdravja srca in presnove ter tudi čustveno blagostanje," je še povedal Paul Arcerio.

Program se je sicer osredotočal na zdrave posameznike, v prihodnost se bodo vanj verjetno vključile še osebe s prekomerno telesno težo.

Ključno je, da je redna

Redna vadba in uravnotežena prehrana sta, ne glede na vse, dobri za zdravje.

Čeprav je torej jutranja vadba koristnejša zlasti za ženske, ki se želijo znebiti trebušne maščobe, je vsaka telesna aktivnost, ne glede na del dneva, boljša kot nič.

"Nikoli ni slab čas za vadbo. Če vam ne uspe vaditi zjutraj, bo ta dobrodošla tudi v drugem delu dneva. Izgovora za lenobo torej ni, pomembno je le, da urnik prilagajate sebi ter svojim aktivnostim," je zaključil Arcerio.

Povzeto po portalu Mirror Online

Preberite še: Izogibanje jajčnemu rumenjaku (in druge usodne napake pri hujšanju)

Morda vas zanima tudi: Prehranski svetovalec Jernej Ogrin: »To je lahko razlog za neuspeh pri izgubi kilogramov«


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)