Takšen je najbolj zdrav obrok v McDonald'su

Prehranska strokovnjakinja pojasnjuje, kako tudi v McDonald'su lahko naročite zdrav obrok.

12.7.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Takšen je najbolj zdrav obrok v  McDonald'su

Vsi vemo, da hitra prehrana ne sodi na seznam zdravih živil, vsi vemo tudi, da se je krompirčku, hamburgerju in kremastemu mlečnemu napitku včasih praktično nemogoče upreti.

Torej je dobro poiskati kompromis, s katerim bo potolažena duša in ne bo preveč trpelo telo. Del tega je le občasno zahajanje v restavracije s hitro prehrano, kamor seveda sodi tudi najbolj slavna med njimi, McDonald's.

Drugi del kompromisa je premišljeno naročilo. Kajti veliko je v pravi količini in prehranska strokovnjakinja Jaclyn London takole svetuje, kaj naročiti v McDonald'su, da razvajanje v njem ne bo škodovalo ne zdravju ter ne postavi.

Glavna jed: klasični hamburger ali cheeseburger

Hamburger  vsebuje 1050 džulov energije (250 kalorij), devet gramov maščob (od tega nič gramov trans maščob in 3,5 grama nasičenih), 510 miligramov natrija, 31 gramov ogljikovih hidratov (en gram vlaknin in šest gramov sladkorjev) 12 gramov beljakovin.

Cheeseburger vsebuje 1250 džulov (300 kalorij), 13 gramov maščob (šest gramov nasičenih, 0,5 grama trans maščob), 720 miligramov natrija, 32 gramov ogljikovih hidratov (dva grama vlaknin in sedem gramov sladkorja), 15 gramov beljakovin.

Kako sploh je s hamburgerji? Z leti so pridobili slab ugled. Predvsem zaradi velikosti in neštetih dodatkov, iz katerih so sestavljeni: topljeni sir, slanina, salama, omake in podobno.

 

Običajna hamburger ali cheeseburger v tej restavraciji po velikosti zagotovo ne izstopata, prav tako ne po dodatkih in ju zato lahko vključite v postavi prijazen obrok.

Priloga: polovica male porcije pomfrija

Dejstvo: hamburger brez pomfrija preprosto ne tekne. In lahko si ga privoščite, vendar znova: zmerno, kar pomeni, polovico male porcije.

Tako boste zaužili 460 džulov (110 kalorij), pet gramov maščob (0,5 grama nasičenih in nič gramov trans maščob), 90 miligramov natrija, 15 gramov ogljikovih hidratov (gram vlaknin in nič gramov sladkorja), dva grama beljakovin.

Najbolje brez kečapa ali drugih dodatkov.

Posladek: vaniljev sladoled

Na serviranje: 840 džulov (200 kalorij), pet gramov maščob (trije grami nasičenih in nič gramov trans maščob), 80 miligramov natrija, 33 gramov ogljikovih hidratov (nič gramov vlaknin in 23 gramov sladkorja, pet gramov beljakovin.

Najboljša izbira za posladek je po mnenju strokovnjakinje običajni vaniljev sladoled. Kajti ne samo, da vsebuje pet gramov beljakovin, v njem je tudi 15 odstotkov dnevno priporočene količine kalcija ter tako varuje kosti, zaradi beljakovin pripomore k daljšemu občutku sitosti in nedvomno združuje okusno s koristnim. Kadar res ostanete le pri enem zalogaju.

Povzeto po portalu Yahoo Life

Preberite še: Odličen trik, po zaslugi katerega boste v restavraciji s hitro hrano jedli vedno svež krompirček

Morda vas zanima tudi: Skrivnost, kako v pečici speči popoln in hrustljav krompirček


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)