Najbolj umazan del telesa, ki se ga ne smete dotikati z rokami

Roke pogosto zaidejo na dele telesa, kjer nimajo česa iskati.

16.6.2020 ob 5:40 | Foto: Sophie Walster/ GettyImages | Avtor: M. FL.

Roke vsak dan prihajajo v stik z neštetimi (tudi umazanimi) predmeti. Ne glede na to, kako redno in dosledno jih umivate, vedno se na njih nahajajo bakterije in virusi, ki lahko vodijo v okužbe. Prav v namen preventive se določenih delov telesa res ni pametno dotikati. Kateri so ti in zakaj, pojasnjuje Readers digest.

Roke stran od obraza

Ozrite se okoli sebe in poglejte, koliko ljudi se dotika svojega obraza ter priznajte, da se tudi vaše roke pogosto sprehajajo po licih, bradi, čelu. Ne glede na to, kako pridno jih umivate ter vlažite, tam nimajo česa iskati.

Kajti ne samo umazanija, ki se tako prenaša na obraz, na rokah so prav tako prisotne maščobe, ki na takšen način prihajajo v stik s kožo obraza, zamašijo pore ter poslabšajo akne in mozolje. Da teh ne smete stiskati, pa tako ali tako že veste.

Roke stran od oči

Oči so ekstremno občutljive. Ne zgolj, da se tedaj, ko se jih dotikate z rokami, nanje prenašajo bakterije, vanje lahko zaidejo drobni koščki umazanije, ki izzovejo draženje, vnetja ter okužbe.

Prav tako se izogibajte grobemu mečkanju srbečih oči, saj s tem spodbujate nastajanje podočnjakov in tudi gub. Pomagajte si s primernimi kapljicami ali še bolje, obiščite okulista.

 

Roke stran od ušes

Notranjost ušes je občutljiva ter zelo dovzetna za poškodbe in okužbe. Zato se izogibajte nameri, da bi s prsti iz njih odstranjevali vosek. Na tanki koži namreč hitro pride do mikropoškodb, ki lahko ob vnetju vodijo v okvare slušnega organa.

Roke stran od nosa

V njem se nahajajo nosni sluznici lastne bakterije, ki skrbijo za zdravje tega dihalnega organa. S tem, ko vanj zaide prst, se na nosne sluznice prenesejo mikrobi,  poruši se naravno bakterijsko ravnovesje, kar vodi v vnetja.

Hkrati z brskanjem po nosu na okolico prenašate bakterije in viruse, ki se nahajajo v njem in jih širite okoli sebe, kar je zlasti kritično v času respiratornih obolenj.

Roke stran od ust

V ustih se v poprečju nahaja od 34 do 72 različnih vrst bakterij. Večina teh je neškodljivih, a s tem, ko se z rok v usta prenesejo tudi druge, se poruši naravna flora, to pa je odličen recept za pojav katere ob virusnih ali bakterijskih obolenj.

V kolikor ste sami že bolni, z rokami, ki so prej bile v ustih, na okolico prenašate mikrobe ter s tem škodujete zdravju drugih.

Roke stran od zadnjice

Splošno pravilo, ki bi ga morali upoštevati vsi se glasi: po vsakem obisku stranišča je treba umiti roke. Kajti na analni odprtini se nahaja ogromno mikrobov, med njimi tudi zdravju izjemno nevarna E-Coli.

Prav zato roke v nobenem primeru nimajo na zadnjici česa iskati, saj se z dotikanjem tega dela telesa bakterije prenašajo na okolico, zaidejo tudi v usta in globlje v prebavila ter lahko izzovejo resne okužbe ter vnetja.

Roke stran od popka

Ste vedeli, da je popek najbolj umazan del na človeškem telesu? V njem je ogromno različnih bakteriji, ki imajo v vlažnem, toplem in temnem okolju idealne pogoje za rast in razvoj. In kar je najhuje, tam ostanejo tudi po prhanju in celo kopanju.

Če te bakterije pridejo v stik z ustmi, s hrano in posledično s prebavili, lahko povzročijo resne težke bolezni.

Roke stran od nohtov

Saj veste, kako gre: neredko se za nohti pojavi vidna umazanija, ki jo odstranite kar z nohtom druge roke. A ker takoj po tem najbrž ne umijete rok, bakterije, ki se izza nohta prenesejo na kožo, lahko pridejo v stik z ustnicami, zaidejo pa tudi v usta sama. 

Tako vstopijo v telo, kjer povročijo zmedo in težave z zdravjem, kar je mogoče preprečiti na tako preprost način, kot je uporaba krtačke za čiščenje nohtov.

Preberite še: Pozor, klopi so letos še posebno aktivni 

Priporočamo tudi: Odlična novica: orgazem v resnici pomlajuje in manjša stres


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)