Na tem delu sveta živijo najbolj zdravi in srečni ljudje (dočakali naj bi celo 140 let!)

Pleme z imenom Hunza navdušuje s svojim načinom življenja, razglasili so jih za najbolj zdrave ljudi.

30.6.2022 ob 3:46 | Foto: Getty Images, instagram | Avtor: P. K.

Na tem delu sveta živijo najbolj zdravi in srečni ljudje (dočakali naj bi celo 140 let!)

Dolina reke Hunza (na meji Indije in Pakistana) se imenuje kar "oaza mladosti". Pričakovana življenjska doba prebivalcev te doline je 110-120 let, nekateri posamezniki pa naj bi dočakali celo 140 let!

Skoraj nikoli ne zbolijo in so videti mladostno. 

Torej obstaja način življenja, ki je blizu idealu, ko se ljudje počutijo zdrave, srečne in ne stare, kot v drugih državah.

Zanimivo je, da so prebivalci doline reke Hunza, za razliko od sosednjih ljudstev, videti podobni Evropejcem (kot so Kalaši, ki živijo v bližini).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by qmccohn(@qmccohn)

Njihova prehrana je enostavna in okusna

Člani ljudstva Hunza uživajo večinoma rastlinsko hrano, ki jo jedo surovo. Ker so tako izolirani nimajo dostopa do velike količine energije za kuhanje hrane, niti ni na voljo veliko živali za prehranjevanje, zato posadijo, kar lahko in naberejo ostalo.

Pridelujejo marelice, češnje, grozdje, slive in breskve. Jedo tudi veliko žitaric - pšenice, ječmena in prosa - in chapatija, njihovega vsakdanjega kruha.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ik ajnabi musafir (@ik_ajnabi_musafir)

Kako ostajajo tako zelo zdravi?

Na kratko, veliko gibanja. Okolje, v katerem živijo Hunze, je gorsko in ima izjemno razgiban teren. Vasi so neverjetno izolirane in zgrajene v pečinah; nekatere vasi so stare več kot 1000 let.

Ljudje nimajo druge izbire, kot da se gibljejo po grobih prehodih in strmih grebenih. Kmetijsko zemljišče tudi ni vedno neposredno ob hiši. Nekateri pašniki so od vasi oddaljeni dve uri hoje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peaceluvlight (@peaceluvlightuae)

Vsem je značilno izjemno spoštovanje starejših in globok občutek skrbi za druge v vseh življenjskih obdobjih. Značilna je tudi tradicionalna, nizkokalorična prehrana na rastlinski osnovi s polnovrednimi živili ter dejstvo, da na splošno manj jedo.

Za razliko od njih na Zahodu pogosto dojemamo hrano kot razvedrilo in zabavo. Ali nekaj s čimer nadomeščamo čustveno pomanjkanje na drugih področjih življenja.

Preberite še: Čuden trend v boju proti gubam, ki upočasnjuje zgodnje znake staranja

Morda vas zanima tudi: TV voditeljica Katarina Braniselj iskreno: »Če me ta trenutek vprašate, bi rekla, da ne grem več nazaj«


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)