Kako postati jutranji tip: 8 nasvetov

Pomembno je, kako začnete dan, telo vam bo hvaležno za dobre jutranje navade.

26.6.2020 ob 5:40 | Foto: Getty Images | Avtor: Š. R.

Kako postati jutranji tip: 8 nasvetov

Kakšna so vaša jutra? Se zbudite kmalu, polni energije? Ali spadate med tiste, ki potrebujete dobro uro in močno kavo, da se povsem prebudite? Je budilka vaš sovražnik ali je niti ne potrebujete? Ljudje smo si pač različni, nekateri imajo zjutraj ogromno energije, drugi so bolj produktivni zvečer. Delovnik pa nas večinoma sili, da več postorimo zjutraj, kako torej postati jutranji tip? Tukaj je nekaj nasvetov, ki jih predlaga Vogue.

Ustaljena rutina spanja

Zagotovo vam bo pomagalo, da greste v posteljo prej in si skušate zagotoviti osem ur spanca, kot nam jih priporočajo zdravniki. Telo in um nujno potrebujeta dovolj spanja, v tem času se namreč možgani prečistijo strupov, telo se regenerira in spočije za naslednji dan. Tako je dobro, da vzpostavimo ustaljeno rutino spanja, da se odpravimo spat ob določeni uri. Dobro je tudi, da prepozno zvečer ne jemo ter si privoščimo kakšno pomirjujočo sivkino kopel ali čaj, beremo ali meditiramo. Vsekakor pa je pametno, da ob odhodu v posteljo čim manj brskamo po telefonu in ga nastavimo na »letalski način«.

Izklopite dremež

Res da se mnogim zgodi, da si brez dremeža zaspijo, a dejansko boste zaradi tega gumba na budilki le še bolj zaspani. Ko se za tistih teh nekaj trenutkov med bujenjem potopite v t. i. mikrospanec, se telo spet pripravi na spanje, vi pa boste tako le še bolj utrujeni.

Prižgite luč

Prva stvar pri prebujanju naj bo svetloba. Pozimi prižgite luč, poleti je najbolje, da vam skozi okno posveti sonce in vas povabi iz postelje. Ko telo zazna svetlobo, dobi znak, da je čas za zagon. Če imate to možnost, si lahko nastavite alarm, ki se prilagaja dnevni svetlobi, da vas prebuja počasi, ne sunkovito ter vam tako podari velik del jutra.

Zjutraj si vzemite čas

Če si boste zjutraj vzeli nekaj več časa zase in ne samo hiteli z opravki, bo vaš dan zagotovo boljši. Pa četudi gre le za 20 minut. Vstanite nekoliko prej, si pripravite kavo in zajtrk, poskrbite za svojo jutranjo rutino. Morda samo počivajte, meditirajte ali pa se razgibajte, napišite seznam opravil, ki vas čakajo, dajte telesu čas, da se pripravi na akcijo.

Izogibajte se ekranom

Pustite telefon še malo ob strani, vsaj za pol ure, naj ne bo vaša prva stvar zjutraj preverjanje novic ali sporočil, ki ste jih prejeli. To boste tako ali tako počeli ves dan. Raje prižgite radio, kakšno dobro glasbo, ki vas lahko boljše volje ponese v dan.

Veliko pijte

Telo vam bo hvaležno, če boste zjutraj na prazen želodec popili kozarec vode z limono. To vam bo spodbudilo prebavo, predramili se bodo organi in prej boste zbujeni. Steklenico z vodo pa le vzemite s seboj in je pozabite nanjo tudi čez dan.

Pretegnite se

Polni boste energije, če boste zjutraj naredili nekaj vaj. »Pozdrav soncu« je denimo odličen način za prebujanje telesa, raztegnili se bodo udi, kri bo zaokrožila po telesu. Če imate čas, se odpravite na 15-minutni sprehod ali pa telovadite s pomočjo kakšne spletne vadbe. Pospešitev krvnega obtoka zjutraj vam bo pomagalo pri zbranosti in počutju skozi ves dan.

Ne pretiravajte s kavo

Namesto, da zjutraj spijete dve, tri, štiri kave, raje spijte le eno. Poskusite tudi s kakšno alternativo, recimo s smutijem – z njim boste telo okrepili z vitamini in pomembnimi hranljivimi snovmi, telo pa bo pokalo od energije. Manj pogosteje boste zato posegli tudi po rogljičku ali kakšnem drugem pecivu, ki se tako prileže ob kavi. Sladkor vam le dvigne pritisk, ne da pa vam prave energije za začetek dneva.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)