Kajenje, uporaba mila (in druge reči, s katerimi škoduješ zdravju svoje nožnice)

Nekatere navade nimajo z vagino na prvi pogled nič skupnega, a to ne pomeni, da ne škodujejo njenemu zdravju.

25.5.2019 ob 4:35

zenska_spodnji_del_telesa_spodnjice.jpg

Kako kaj skrbite za svojo nožnico? Ji namenjate dovolj pozornosti? Najbrž ne, kar je v resnici žalostno. Saj ne, da jo zanemarjate, a z nekaterimi navadami ji povsem nevede in nehote škodujete. Devet takšnih je za Womens Health nanizala ginekologinja Anita Mitra.

Umivanje z milom

Neštetokrat je že bilo napisano in povedano, da notranjost nožnice ne potrebuje mil in drugih preparatov. Kljub temu je presenetljivo veliko pripadnic nežnejšega spola, ki to preprosto ignorirajo in za svežino tam spodaj skrbijo z geli, mili in drugimi izdelki, s tem pa povzročajo več škode kot koristi.

Vagina se čisti sama, kemikalije, ki so v omenjenih izdelkih pa porušijo njeno naravno kislost in ravnovesje bakterij, s tem se vzpostavijo odlični pogoji za bakterijske ali glivične okužbe ter vnetja.


Preozka oblačila

Tesna in oprijeta oblačila so še en sovražnik zdrave nožnice. Zlasti, če so izdelana iz materialov, ki ne dihajo.

Več študiji je dokazalo, da se v njih poviša tveganje za glivične okužbe, saj se v tesnih spodnjicah ali hlačah ustvarja glivicam idealno vlažno ter toplo okolje, v katerem se hitro preveč namnožijo. Intimnemu predelu so zato najprijaznejša ohlapna oblačila iz zračnih tkanin.

noge_hlace_kavbojke_micna.jpg

Kajenje

Škodljiva razvada negativno vpliva na vaginalno zdravje. Kemikalije, ki s cigaretnim dimom pridejo v telo, spremenijo bakterijsko ravnovesje intimnega predela. Pod njihovim vplivom se pretirano razmnožijo slabe bakterije, ki vodijo v vnetja ter okužbe.

Prav tako zaradi kajenja sluznice v nožnici izločajo manj naravnega lubrikanta, kar vodi v suhost vagine.


Depilacija

Včasih je res bolje pustiti stvari takšne kot so. Tudi kar zadeva sramne dlake na intimnem področju.

Koža tam je izjemno občutljiva in dovzetna za poškodbe. A to ni edini razlog, zakaj ginekologi odsvetujemo britje ali depilacijo. Sramne dlake imajo svoj namen, intimne predele namreč varujejo pred tujki. Urejene in pristrižene sramne dlačice zagotovo ne bodo povzročale zadrege, hkrati bodo poskrbele še za zdravje nožnice.

zenska_britje_intima_hlacke_britvica_micna.jpg

Stres

Nobenega dvoma ni, da je stres lažje, kot v praksi, nadzorovati v teoriji, ta tegoba sodobnega časa pa ima negativen vpliv tudi na vaginalno zdravje.

Povečuje namreč tveganje za bakterijsko vaginozo. Čeprav mehanizem, ki je v ozadju tega, še ni natančno znan, gre najbrž za posledico oslabljenega imunskega sistema in s tem za prekomerno rast vagini neprijaznih bakterij.


Menstrualni cikel

Res je, ni nekaj, na kar bi lahko vplivali, a dejstvo je, da veliko žensk prav med ali tik po menstruacijo tam spodaj občuti neprijetno draženje. Gre za posledico spremenjenega hormonskega ravnovesja, zlasti padca hormona estrogena.

menstruacija_tampon_vlozek_micna.jpg

Kontracepcijske tablete

Ste kdaj razmišljali o tem, da bi zamenjali kontracepcijo in svoji vagini privoščili malo predaha? 

Telo vsake ženske se drugače odzove na kontracepcijske tablete: pri nekaterih pride do povečanega izcedka, pri drugih do suhosti vagine, nekatere so deležne draženja. Veliko je odvisno tudi od vrste predpisanih tablet, a v kolikor opažate neprijetne spremembe, je pametno o njih obvestiti ginekologa.


Seks

Seks prinaša številne pozitivne učinke na zdravje, do vagine pa ni vedno ravno prijazen.
Obstajajo primeri alergije na spermo, pri nekaterih semenska tekočine izzove le neprijetno draženje, saj se pod njenim vplivom spremeni pH vrednost nožnice.

Na srečo je to mogoče preprečiti z uporabo kondoma in malo potrebo takoj po spolnem odnosu. Na takšen način se zmanjša tudi tveganje za okužbe sečil, saj se z urinom iz sečne cevi izpirajo bakterije, ki vanjo zaidejo med penetracijo.


Umazane spolne igračke

Vseeno je, ali jih uporabljate redno ali zgolj občasno, po vsaki seansi vaše seksi pripomočke temeljito umijte. Pa naj bodo iz silikona ali drugih materialov.

Dovolj bo blaga milnica, temeljito splakovanje in igračke, preden jih pospravite, res dobro posušite. Hranite jih v bombažni vrečki ali primerni škatli, da se med počitkom nanje ni bi nalagala umazanija.

seksi_modrcek_vibrator_micna.jpg

Še nekaj, kar vagini prija: ponoči spite brez spodnjega perila in pižame. Tako boste svoji intimi omogočili stik z zrakom in s tem zmanjšali tveganje za prekomeren porast glivic, ki velikokrat tam spodaj povzročajo težave.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: To vam sporoča vaša vagina, pa tega morda sploh ne veste ali pa: Dilema: kakšna je normalna vagina

Preberite še: Najboljša in najslabša hrana za vašo vagino


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)