Kaj se zgodi, ko se srečata novi koronavirus in gripa

Nova raziskava dokazuje, da gripa podvoji širjenje koronavirusa.

19.9.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj se zgodi, ko se srečata novi koronavirus in gripa

Če še vedno tehtate, ali se letos s cepivom zavarovati proti gripi ali ne, rezultati nove evropske raziskave tehtnico prevešajo preventivnemu cepljenju v prid.

Skupina strokovnjakov je namreč med zgodnjim obdobjem pandemije proučevala, kako sezonska gripa vpliva na prenos okužbe z novim koronavirusom in prišla do zaključka, da gripa kar podvoji širjenje virusa SARS-CoV-2, piše Best life on line.

Študija je celo nakazala, da upad okužb z novim koronavirusom v pozno spomladanskem obdobju ni bil v celoti  posledica ustreznega socialnega distanciranja, higiene, karantene in nošenja mask, temveč je pri tem igralo veliko vlogo tudi dejstvo, da se je zaključila sezone gripe.

"Rezultati so nedvoumni," so zapisali znanstveniki z nemškega inštituta Max Planck in francoskega inštituta Pasteur ki navajajo, da cepljenje proti gripi ne samo, da zavaruje pred tovrstno boleznijo, temveč lahko omeji tudi širjenje okužbe z novim koronavirusom.

V Združenih državah Amerike stroka svari pred prihajajočo sezono gripe, kajti porast okužb z njo bo dodatno obremenila zdravstvene kapacitete. Nevarnost predstavlja tudi možnost okužbe z obema virusoma: gripe in SARS-CoV-2.

Več nevarnosti

"Možnost, da nekdo zboli za gripo in za covidom-19 nikakor ni izključena. In v primeru, da se to zgodi, predstavlja katastrofo za imunski sistem," je za CNN povedal infektolog Adrian Burrowes.

Bolezni vplivata na dihalne organe in zagotovo je težje preboleti obe, kot zgolj eno. Hkrati gripa znatno pospeši širjenje okužbe z novim koronavirusom.

K temu nedvomno pripomore še pogostejše bivanje z zaprtih prostorih, kjer se v hladnem delu leta zadržuje več ljudi.

 Izkoristititi je treba vse možnosti za zaščito

Rezultati omenjene raziskave prinašajo še eno opozorilo pred jesenjo. Kot je namreč opozoril Anthony Fauci, direktor nacionalnega inštituta  za alergije in infekcijske bolezni univerze Harvard, bi morali v prid manjšega širjenja novega koronavirusa izkoristiti vse možnosti, ki so nam na voljo:

"Prihajajoča jesen in zima ne bosta lahki. Storiti bi morali vse, da bi bili lažji. En od načinov, ki bi k temu pripomogel, je preventivno cepljenje proti gripi."

Preberite še: Dve očitni razliki med koronavirusom ter prehladom ali gripo

Morda vas zanima tudi: Tako pogosto bi morali prati zaščitno masko


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)