Več dni iste spodnjice? Poglejte, zakaj je to slabo

Raziskave kažejo, da vsaka peta ženska več dni zaporedoma nosi iste spodnjice, strokovnjaki pa pojasnjujejo, zakaj je to slabo.

18.10.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Več dni iste spodnjice? Poglejte, zakaj je to slabo

Študija revije The Derm Review, v katero je bilo vključenih več kot 1000 žensk, se je dokopala do zanimivega podatka:

21 odstotkov sodelujočih je povedalo, da več dni zaporedoma nosijo iste spodnje hlačke. Zaskrbljujoče pri tem je, da je vsaka deseta vprašana dama priznala, da ima iste spodnje hlačke na sebi tri dni ali več.

Skratka, zadeve so bolj umazane, kot bi si mislili. Kot najpogostejše razloge za takšno početje so vprašane navajale pomanjkanje časa za preoblačenje zjutraj, utrujenost zvečer, prihranek vode in že tako preveč umazanega perila.

Več kot polovica, 55 odstotkov vprašanih, ima iste hlačke ponoči in nato čez dan, v večini primerov so to ženske, starejše od 55 let. Skoraj četrtina (24 odstotkov) žensk je izjavila, da po vadbi ne preobleče spodnjega perila. V večini primerov so to bile ženske, mlajše od 24 let.

Kaj pa modrčki?

Vsaka tretja anketirana (33 odstotkov) ga nosi dlje, kot je priporočeno. Najvišji odstotek takšnih je v starosti od 35 do 44 let (38 odstotkov).

Čeprav ni zapisanega pravila, strokovnjaki svetujejo, da naj bi spodnje hlačke menjali vsakodnevno, modrčke pa na dva do tri dni in dodajajo, da je v prid zdravja intime najbolje spati brez spodnjega perila.

Zakaj je dobro to upoštevati, za The Sun, ki povzema rezultate omenjene ankete, pojasnjuje biokemičarka in strokovnjakinja za nego kože,  Elle Macleman:

"Razumem, da je za mnoge mamljivo tako, da več dni zaporedoma nosijo isto spodnje perilo, počasneje napolniti pralni stroj. Vendar se s tem znatno poviša tveganje za okužbe, vnetja, draženje in tudi močan izcedek spremenjene barve. Vse to so razlogi, ob katerih bi bilo dobro razmisliti, ali je zaradi nekaj spodnjih hlačk manj v košu za umazano perilo, res vredno tvegati.

Osebe, ki več dni zaporedoma nosijo iste spodnje hlačke in jih ne slečejo niti ponoči, povečujejo tveganje za vnetje vagine oziroma vaginitis ter okužbo intimnih predelov, bakterijsko vaginozo.

Tisti, ki si spodnjega perila ne zamenjajo po vadbi, pa so podvrženi neprijetnemu vonju na področju intime ter tudi porušeni mikroflori, kar vodi v vnetja."

Potencialne težave

Glivična okužba, ki jo izzove pretirano razmnoževanje glivice Candida albicans, je ena najpogostejših posledic pomanjkljive osebne higiene.

Približno 75 odstotkov žensk se vsaj enkrat v življenju sooči s pretirano rastjo te glivice, ki ga včasih spremlja boleč osip okoli vulve. Temu se je najlažje izogniti z nošenjem bombažnih spodnjih hlačk, s spanjem brez njih ponoči, saj glivice glivice obožujejo toplo in vlažno okolje ter seveda z redno higieno.

Bakterijska vaginoza je druga pogosta težava. To velikokrat spremlja močan izcedek, katerega vonj spominja na ribe. En od vzrokov zanj je pomanjkljiva osebna higiena, pa tudi pretiravanje z mili in penečimi se kopelmi, ki porušijo ravnovesje bakterij na nožnici.

Moški nič boljši

Podobna raziskava podjetja One Buy, ki je vključevala 2800 prostovoljcev, je pokazala tudi, da je delež moških, ki ne menjajo perila vsak dan, podoben deležu žensk. Znaša približno 22 odstotkov.

Mnogi spodnje perilo nosijo tako dolgo, dokler ni vidno preveč umazano, da bi ga še oblekli.

Higiena za zdravje

 Nicola Cosgrave strokovnjakinja za nego kože je pojasnila, zakaj je higiena intimnega področja tako pomembna:

"Na naših genitalijah so naravno prisotne bakterije, ki ob pravilni higieni ostajajo v normali količini. Pravilna higiena pomeni, da na intimi ne uporabljamo agresivnih mil, vendar vsakodnevno menjamo perilo in se obvezno oprhamo po izdatnem znojenju.

V kolikor tega ne počnete, se bakterije močno razmnožijo, poleg tega se z različnih površin na intimno področje prenašajo tudi zdravju nenevarni mikrobi, kot so Escherichia coli, stafilokoki, streptokoki in mnogi drugi, ki v majhnih količinah niso nevarni, takšni pa postanejo, ko jih je nenadoma preveč. Prav v toplem in vlažnem področju se ustvarijo idealni pogoji za njihovo pretirano množenje.

Posledice tega so neprijeten vonj, osip, srbenje pa tudi glivične in bakterijske okužbe notranjih organov sečil, ki jih je vsekakor treba pravočasno zdraviti, s tako preprostim korakom, kot je temeljita in redna higiena, pa jih je mogoče preprečiti."

Preberite še: 8 stvari, ki jih ginekologi ženskam resnično odsvetujejo

Morda vas zanima tudi: Miti in resnice o sramnih dlakah


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)