Izničite slabe učinke dolgega sedenja

Najboljši način ni telovadba, pač pa mnogo enostavnejša navada.

8.10.2015 ob 6:30

shutterstock_168161708.jpg

Človeško telo je ustvarjeno za gibanje in dnevno naj bi za njegovo zdravje hodili vsaj dve uri. Žal pa to velikokrat ni mogoče in kar je še huje: prisiljeni smo v dolgotrajno sedenje, s tem pa krajšamo svoje življenje in se izpostavljamo številnim tako psihičnim kot fizičnim tegobam.


Že slediš Mični na Facebooku?

Dokazano je namreč, da se slabi učinki dolgotrajnega sedenja po škodljivosti na zdravje lahko primerjajo s kajenjem cigaret.

shutterstock_249063865.jpg

Plus za ozaveščene

Ker se tega zavedate, takoj, ko se vrnete s službe tečete v telovadnico, da bi hitro izničili vse kvarne posledice ur, preživetih na zadnji plati. Vsekakor pohvalno, telovadba je vendarle za vaše zdravje in dobro počutje ključnega pomena. A za zmanjševanje kvarnega vpliva dolgotrajnega sedenja na telo obstaja mnogo boljši način: med sedenjem preprosto za nekaj sekund vstanite.

Tako pravijo strokovnjaki

Znanstveniki s kraljeve visoke šole v Londonu so namreč analizirali kar 38 različnih strategij, ki so namenjene izničevanju kvarnih učinkov sedenja in prišli do zaključka, da je najboljše sprotno ukrepanje. Torej, da med delom za nekaj sekund vstanete.

Zato izkoristite vsak trenutek in se s sedečega položaja kar največkrat s stola dvignite vsaj za nekaj sekund. Čas se morda res zdi zanemarljiv, a ima na zdravje organizma zelo pozitiven učinek. Nikakor pa nepretrgoma ne sedite več kot eno uro.

Seveda pa zato nikar ne opustite redne vadbe. Ta je za splošno zdravje še vedno nepogrešljiva.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)