Epidemija in nosečnost: stres vpliva na plod v trebuščku, prvi val je pustil vidne posledice #intervju

Tina Brenkuš, babica in vodja Bušček centra, o pomembni psihični podpori nosečnic v času epidemije Covida-19.

28.10.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages, osebni arhiv

Slika avtorja - Petra  Kalan Piše:

Petra Kalan

petra.kalan@delo.si

Epidemija in nosečnost: stres vpliva na plod v trebuščku, prvi val je pustil vidne posledice #intervju

Epidemija še vedno kaže svoje zobe in vsaka od nas se z njo spopada na svoj način. Veliko se govori tudi o rizičnih skupinah, med katere spadajo nosečnice in mlade mamice, a nanje v teh časih kar malo pozabimo. Že v prvem valu so številne nosečnice rojevale same, z masko na obrazu in kar bi moralo biti najlepši dan v življenju, se je lahko sprevrglo v nekaj travmatičnega in je v marsikateri bodoči mamici vzbujalo strah. Očetje so lahko svoje novorojenčke videli šele ob prihodu iz porodnišnice, kar se je zgodilo prvič v zgodovini samostojne Slovenije. Če dodamo še vse hormone, ki divjajo ob nosečnosti in po porodu, lahko vidimo, kako pomembno je, da imajo mamice v tem obdobju močno psihično pomoč.

Za nekaj nasvetov smo se obrnili na diplomirano babico Tino Brenkuš, ki se že več kot 11 let ukvarja s celostno obravnavo nosečnic, mamic in novorojenčkov. Bila je ena prvih pri nas, ki se je odločila za odprtje takšnega centra, in se podala na svojo pot, kjer uživa še danes. Z nosečnicami in mamicami ima res številne izkušnje in zato še bolj razume, kako globoko lahko današnja situacija vpliva na psihično stanje mamic. Prosili smo jo tudi za nekaj nasvetov, ki bodo prav prišli predvsem nosečnicam in novopečenim mamicam.

Znašli smo se v zares čudnih časih in nekatere skupine so še posebej ranljive. Z nosečnicami in mamicami delate že več kot 10 let, kako se odzivajo na trenutno situacijo?

Opažam, da trenutna situacija zelo vpliva tudi na nosečnice in mamice. Vnaša jim strah in negotovost. Bojijo se prihodnosti, nosečke se bojijo, kako bodo rodile, v kakšnih razmerah in če bodo partnerji lahko z njimi ob porodu. Nosečnice in mamice razmišljajo ter se bojijo, kako bo trenutna situacija vplivala na njihovo življenje vnaprej. Vemo pa, da stresne situacije in naše čustvovanje močno vpliva na plod v trebuščku in seveda dojenčka ali otroka. Zato je še kako pomembno, kako se počuti ženska v času nosečnosti in po porodu, dojenček je odraz njene energije. Bolj kot je mama umirjena, bolj je umirjen njen dojenček.

Tina Brenkuš se že več kot 11 let dela z nosečnicami in mamicami in razume, kako globoko lahko današnja situacija vpliva na psihično stanje mamic.

Kaj svetujete vsem novopečenim mamicam in nosečnicam, ki so mogoče tesnobne in se bojijo prihodnosti v tem trenutku? Svoje verjetno dodajo tudi hormoni, ki divjajo. Obstajajo kakšne enostavne tehnike, da se same pomirijo?

Vsem nosečnicam in novopečenim mamicam svetujem, da ostajajo čim bolj v stiku same s seboj ter povezane s svojim dojenčkom v naročju ali v trebuščku. Naj bodo čim bolj mirne in sproščene, naj veliko vizualizirajo lepe in prijetne misli. V pomoč so jim lahko razne meditacije, sprostitvene tehnike, razne tehnike dihanja in pa kakšne sprostitvene masaže. Sama osebno imam zelo dobre izkušnje z Bownovo terapijo, ki nosečnice in mamice zelo lepo sprosti, pomiri, napolni s potrebno energijo ter odpravi marsikatero težavo, povezano z nosečnostjo, materinstvom. Dojenčke pa zelo lepo pomiri, umiri, odpravi razne težave s prebavo, spanjem, jokom.

Kako je spomladanski val koronavirusa vplival na nosečnice in novopečene mamice? Ste opazili kakšne spremembe?

Na žalost so bile posledice res vidne in zelo občutne. Nosečnice in njihovi partnerji so bili prikrajšani za priprave na porod, kar je marsikoga potisnilo v stisko, sploh tiste, ki so se prvič srečevali s tem. Kot drugo je bila največja stiska prav vseh nosečnic in kasneje mamic, da so čisto vse priznale, da so bile ob porodu prepuščene same sebi in niso imele podpore svojih partnerjev, ker niso smeli biti prisotni ob porodu. To je bila za njih osebno najhujša stiska in ker tega dogodka žal ne moreš več ponovno zavrteti nazaj, je bilo to za vse, s katerimi sem imela stik, res najbolj zaznamovano z jezo in žalostjo. Seveda pa je vsem skupaj manjkalo druženje, namreč ko so mamice na porodniškem dopustu si resnično želijo malo družbe in klepeta z enako mislečimi okrog njih, ki imajo podobne težave in s komer lahko delijo svoje srečne trenutke.

Veliko se ukvarjate tudi z vadbami za nosečnice in mamice po porodu. Kaj svetujete ženskam, kako naj se v teh časih same lotijo fizične pripravljenosti, da bo še vedno varno in koristno?

 

Kot prvo je zelo pomembno, da je za nosečnice in mamice z dojenčki vadba prilagojena in varna. Če se same ukvarjajo s športom, priporočam, da se posvetujejo s strokovnim osebjem, kaj se priporoča in česa se je bolje v tem obdobju izogibati. Namreč napačno in neprilagojeno gibanje lahko povzroči več škode kot dobrega, če vadbe oz. športne aktivnosti ne izvaja pravilno. Najbolj pomembno je v tem obdobju poslušati svoje telo, koliko zmoremo, da ne pretiravamo in ne presegamo svojih meja. Priporočam, da se veliko gibajo zunaj na svežem zraku, v obliki sprehoda, hitre hoje, lahko hojo na kakšen manjši in nezahteven hrib ali pa se pridružijo vodenim vadbam, ki so namenjene za to ciljno skupino.

Kako je z vadbami in raznimi aplikacijami, ki si jih danes lahko v minuti naložimo preko telefona?

Odsvetujem vodene vadbe preko spleta, ki so posnete vnaprej in niso nadzorovane s strani inštruktorjev. Namreč, če se že udeležujejo vadb, ki so namenjene tej ciljni skupini, naj bodo le-te z manjšim številom udeležencev in z nadzorom inštruktorja, ki jih lahko med samo vadbo opozori, če izvajajo karkoli napačno ali nepravilno oziroma jim samo vajo prilagodi glede na njihovo stanje in ustrezne potrebe.

Preberite še: Drugi poizkus: Kaj bom in česa ne bom počela (Piše Goga)

Morda vas zanima tudi: Zakaj je dobro, da tudi v hladnem vremenu raje telovadite zunaj


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)