Dve očitni razliki med koronavirusom ter prehladom ali gripo

Okužbo z novim koronavirusom od okužbe z virusom gripe ali prehlada ločita dve očitni razliki.

27.8.2020 ob 5:50 | Foto: Stefan Amer/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Dve očitni razliki med koronavirusom ter prehladom ali gripo

V prihajajočem jesenskem času bo nedvomno opaziti porast okužb z gripo in prehladom ter zagotovo se bo mnogim porajalo vprašanje, ali sta povišana telesna temperatura in slabo počutje posledici običajnih sezonskih obolenj ali okužbe z novim koronavirusom.

Strokovnjaki pojasnjujejo, kako jih med seboj razlikovati

Ena od opaznih razlik je izguba voha, ki se pojavlja pri osebah, okuženih z virusom Sars-CoV-2. Do pojava pride iznenada in je očiten. Prav tako je pri prehladu ali gripi prisoten izrazit izcedek iz nosu, pri okužbi z novim koronavirusom pa tega kljub izgubi voha ni, piše BBC.

Drugi pojav, po katerem je mogoče prepoznati okužbo s koronavirusom, je izguba okusa.

"Ne gre za blago izgubo okusa, ki je značilna za prehlad in tudi gripo, temveč je domala nemogoče razlikovati grenko od sladkega," na podlagi empirične raziskave navajajo v časopisu Rhinology.

Ena od teoriji, s katero skušajo strokovnjaki pojasniti ta pojav je, da virus Sars-CoV-2, ki povzroča bolezen Covid 19, vpliva na živčne celice, ki so namenjene prepoznavanju vonja in okusa.

Osebe s simptomi, kot so visoka telesna temperatura, dražeč kašelj in izguba voha ter okusa bi morale v samo izolacijo, prav tako bi v samo izolacijo morali tisti, ki z njimi živijo v gospodinjstvu in opraviti teste za novi koronavirus.

Preprost test, če sumite na okužbo z novim koronavirusom

Carl Philpott, vodilni strokovnjak in profesor na univerzi Vzhodna Anglija je preverjal občutljivost na okus in vonj pri 30. prostovoljcih: deset od njih je bilo okuženih z novim koronavirusom, deset zdravih in deset obolelih za gripo ali prehladom.

Nezmožnost prepoznavanja vonjav je bila najbolj očitna v prvi skupini. Sodelujoči v njej so slabo zaznavali vonjave ter niso zmogli ločiti med grenkim in sladkim. "Ugotovitev jasno priča o tem, da se glede tega okužba z novim koronavirusom očitno razlikuje od tiste z gripo ali prehladom. S testi voha in okusa bi lahko ločevali paciente, ki prebolevajo Covid 19 od onih, ki so oboleli za gripo ali prehladom," je povedal Philpott.

Dodal je, da bi ljudje s preverjanjem voha in okusa lahko sami prepoznali, kakšna okužba jih je doletela. A je temu dodal, da so diagnostični brisi nosu in grla še vedno nepogrešljivi.

Zakaj pride do izgube voha in okusa

Ena od teoriji se, kot že omenjeno glasi, da virus prizadene živčne celice, ki so namenjene prepoznavanju teh dveh občutkov.

Drugo niza profesor Andrew Lane, strokovnjak za otorinolarinologijo z univerze Johns Hopkins, ki je v namen razumeti, zakaj novi koronavirus povzroči izgubo voha z ekipo strokovnjakov proučeval vzorce tkiv z notranje stani nosov obolelih. Rezultate so objavili v časopisu European Respiratory Journal.

Našli so ekstremno visoke količine encimov, prisotnih samo v nosu, ki so odgovorni za prepoznavanje vonjav. Domnevajo, da je encim, imenovan ACE-2 vstopna točka, ki omogoča virusu, pa preide v telesne celice in povzroči okužbo.

"Nos je eno od mest, kjer virus Sars-CoV-2 vstopa v telo. Sedaj opravljamo več poskusov, da bi dognali, ali omenjen encim res omogoča vstop virusu v telesne celice. Če bomo našo tezo potrdili, se bomo proti okužbi lahko borili s protivirusnimi terapijami izključno skozi nos."

Preberite še: Tako pogosto bi morali prati zaščitno masko

Morda vas zanima tudi: Kako preprečiti, da bi se ob nošenju maske rosila očala


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)